• Home>
  • Gezicht>
  • Achtergrondinformatie : Hooikoorts en lente allergieën – zo vind je meteen verlichting bij gevoeligheid voor pollen

Achtergrondinformatie

Hooikoorts en lente allergieën – zo vind je meteen verlichting bij gevoeligheid voor pollen

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Voor wie last heeft van hooikoorts kan het lenteseizoen eerder een hoofdpijndossier (vrij letterlijk) dan een zege zijn. Zie hier La Roche-Posays overlevingsgids om allergieën in het nieuwe seizoen het hoofd te bieden.

Het is zover, de lente-equinox! Het mooie lenteweer – of althans, daar hopen velen op – betekent weliswaar ook dat pollen vrij spel krijgen.

Hoe werken pollen precies?

Laten we eerst eens kijken naar de oorzaken: pollen zijn de grote boosdoeners bij hooikoorts. Pollen worden geproduceerd door planten en met de wind meegenomen. Via een briesje en een open raam zo je slaapkamer in. Het valt bijna niet te ontwijken, maar er zijn wel wat basistips. Zoals toch binnenblijven op dagen dat er veel pollen in de lucht hangen. Hier zijn handige apps voor, zoals Hooikoortsradar, terwijl Tzoa ook een behulpzaam tech-snufje is. Dit is een draagbare omgeving-tracker die minuscule PM10-deeltjes traceert, waaronder allergenen zoals pollen en stof. Het apparaatje stippelt daarbij ook routes uit, waarbij ‘probleemzones’ worden overgeslagen, vergelijkt niveau’s van pollen in verschillende wijken en biedt allergie-advies. Vernuftig. Tegelijkertijd is het ook van belang om de huid en handen goed te blijven wassen. Zeker na een tijdje buiten te zijn geweest. Wie zijn handen graag veelvuldig wast doet er goed aan Cicaplast Wasgel te gebruiken, omdat deze formule ultramild is. Dit is de tip bij uitstek tijdens het pollenseizoen. In Nederland zijn er voornamelijk veel pollen aan het einde van de lente en vroege herfst. Het ‘jaar in pollenallergie’ kent als het ware drie seizoenen: het seizoen van Boompollen, Graspollen en Kruidenpollen. Dit zijn drie stuifmeelseizoenen die grofweg het vroege voorjaar, lente en begin zomer en ten slotte zomer en najaar volgen. Exacte data zijn niet te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van weersinvloeden. Doorgaans zweven er meer pollen rond op droge, heldere dagen. Een goede voorbereiding is weliswaar het halve werk bij het bestrijden van hooikoorts.

Huid met gevoelige reacties en hooikoorts

Heb je al een gevoelige huid los van allergieën? Dan worden de problemen tijdens de hooikoortsperiode vaak uitvergroot. Zo is een gevoelige huid namelijk al vatbaarder voor externe factoren die irritaties in de hand werken. Denk: giftstoffen en allergenen. De huid reageert sneller op histamine – een proteïne die je lichaam produceert in reactie op allergenen, wat onder meer roodhuid, een jeukend gevoel en ander ongemak zoals een rasperige keel kan veroorzaken. Zoals je je vast kunt voorstellen is een gevoelige huid al wat zwakker, en er daardoor minder goed toe in staat zichzelf te beschermen tegen agressieve invloeden van buitenaf. Herhaaldelijk je neus snuiten of je ogen schoonvegen kan zelfs bijdragen aan het probleem. Probeer dit dus minder vaak te doen – hoe moeilijk ook. Britse dermatoloog Sarah Wakelin vertelt: ‘Wie aan hooikoorts lijdt is vaak ook gevoelig voor eczeem en een gevoelige huid. Hij of zij kan last krijgen van een pijnlijke en droge huid rondom de ogen. In je ogen wrijven als ze waterig aanvoelen? Dat maakt het echt nog erger.’ Wees in dit geval ook voorzichtig met reinigen: kies voor een mild product zoals Toleriane Ultra Makeup Verwijdering, geschikt voor het gezicht én de ogen.

Wat te eten tegen hooikoorts

Een anti-allergie voedingspatroon? Het is mogelijk. Sla in dat geval voeding in die anti-histamine werkt, ofwel die als blokkades optreden van histamine in het lichaam. Volgens Medical News Today zijn een aantal natuurlijke plantenextracten en voeding hier ideaal voor: waaronder Vitamine C (in onder meer broccoli en bloemkool, paprika en aardbei), hoefblad, bromelaïne (een enzym dat wordt gevonden in het hart van ananas), quercetin (in bijvoorbeeld druiven, appels en groene thee) alsook probiotica. Wordt het in de zomer dan wat vaker sneetjes zuurdesembrood met aardbei eten? Als je zo hooikoorts symptomen waaronder huiduitslag kunt verzachten, waarom niet.

Zomer en lente huidverzorging voor een allergie-gevoelige huid

Het allerbelangrijkste: houd je huidverzorging eenvoudig in plaats van volop te experimenteren met verschillende beautyproducten. Je hooikoorts is vast niet net om de hoek komen kijken – hoewel mogelijk. Waarschijnlijk heb je daarom al talloze opties beken om hooikoorts en bijkomende allergie-symptomen te verslaan? Wist je weliswaar dat vooral de juiste huidverzorging enorm kan helpen? Huidverzorging die mild, maar doelgericht is omdat het de huidbarrière versterkt. Hierdoor kunnen externe agressies (ja, die gehate pollen) minder snel doordringen in de huid. Veel mensen ondervinden dat een geslaagde huidverzorgingsroutine bijdraagt aan een lente- en zomerperiode die veel aangenamer is. Wakelin deelt ook: ‘Ter aanvulling op bekende remedies voor hooikoorts-symptomen (met anti-histamine, neussprays en oogdruppels) is het belangrijk om de delicate huid van de oogleden goed te verzorgen en om ruwe reinigers en make-upremovers te vermijden. Kies voor een zachtaardige parfum-vrije verzorgingslijn met hydraterende verzorgers die de huid tot rust brengen.’

Toleriane Ultra – huidverzorging die verzacht

Voor wie een allergische of intolerante huid heeft, raden we graag Toleriane Ultra aan. Dit is namelijk een uiterst milde lijn die er specifiek op is gericht om de huid tot rust te brengen. Het vermindert onder meer een trekkerig, prikkend en zelfs branderig gevoel. Jeuk en schilferingen? Ook dit wordt aangepakt. Hierbij bevatten de producten geen overbodige ‘extra’s’, zoals parfum, conserveringsmiddelen en alcohol waar de huid fel op kan reageren. Het is zelfs klinisch bewezen dat dit product de gevoeligheid van de huid vermindert, van dag tot dag. De barrièrefunctie van de huid wordt versterkt, zodat deze zichzelf beter kan wapenen tegen externe, reactiegevoelige factoren. Hiernaast is het verrijkt met La Roche-Posays Thermaal water, dat de huid kalmeert en verzorgt. Alsook kalmerende en hydraterende ingrediënten waaronder Karitéboter, Glycerine en Neurosensine. Zelfs het microbioom (zie het als een jungle van bacteriën in je lichaam die je welzijn regelen) wordt weer netjes uitgebalanceerd. Vaak is dat microbioom bij een gevoelige huid namelijk uit balans.

Ter opsomming, de Toleriane Ultra Range werkt op drie manieren: 
1. Het kalmeert en verzacht direct, waarbij een jeukend, trekkerig en branderig gevoel gelijk worden verlicht.
2. Het vermindert de gevoeligheid van de huid met actieve bestandsdelen.
3. Het verkleint het risico op huidreacties wegens een sterkere huidbarrière (resultaat: externe agressies zoals pollen hebben minder kans om de huid binnen te dringen) en de minimalistische ingrediëntenlijst.

Dagelijks verzachtende huidverzorging

Het sterproduct in je skincare-routine? Dat zou toch een goed hydraterend product moeten zijn. De basis. Je wil hier kiezen voor een product dat volop hydratatie biedt terwijl het ook gevoeligheid en allergieën aanpakt. Zo’n product dat je er met een gerust hart bij kunt pakken. Hoe gevoelig je huid die ochtend ook aanvoelt, hoeveel pollen er die dag ook in de lucht zweven.

Toleriane Ultra’s dagcrème is een huidverzorgingsproduct voor dagelijks gebruik dat intensief voedt en de huid kalmeert, terwijl het ook de gevoeligheid van de huid vermindert naarmate de tijd verstrijkt met actieve bestandsdelen. Zo heeft het ingrediënt Neurosensine een het effect dat pijnlijke sensaties vermindert zoals bijvoorbeel prikkend of branderig gevoel. Deze zachte crème vermindert ook irritatie, door onmiddellijk verlichting te bieden, maar daarnaast heeft het ook een langdurig effect. Voor veel trouwe gebruikers met hooikoorts een vaste routine.

Oogverzorging

Geplaagd door jeukende, lopende ogen? Vooral de oogzone wordt hard getroffen tijdens het hooikoorts- en allergieseizoen. En aangezien de oogcontouren al een van de meest delicate delen van je huid zijn, heeft het extra verzorging nodig wanneer het blootstaat aan triggers uit de omgeving.

Toleriane Ultra Eye Contour is een verzorgend en verzachtend product, speciaal ontworpen voor de delicate oogzone. Hierbij is bewezen dat dit product het ongemak, die allergieën en hooikoorts kunnen oproepen, vermindert. Zie je bijvoorbeeld wat eczeem verschijnen rondom de ogen? Of lijken je ogen ineens opgezwollen? Laat deze oogverzorging je partner-in-crime zijn. Zo vermindert de crème direct irritatie en heeft het een langdurig kalmerend effect.

Verminder ‘s nachts de huidgevoeligheid

Veelvoorkomend scenario bij mensen met een gevoelige huid: een jeukend gezicht houd je zomaar de godganse nacht wakker. Of de huid voelt ‘s ochtends al gelijk oncomfortabel aan. Uitgeput en op minder dan 100% aan een nieuwe dag beginnen is natuurlijk verre van ideaal. Wist je dat histamine-waardes in de huid ‘s nachts zelfs kunnen toenemen? Hierdoor is het geen wonder dat je met een huid ontwaakt die pijnlijker en roder, in plaats van meer uitgerust, aanvoelt. Terwijl de nachtelijke uren juist zijn bedoeld als periode van herstel, waarin de huid weer kan aansterken. Help hem een handje met goede verzorging.

Toleriane Ultra Overnight Care is een speciale formule voor de nacht. Het speelt doelgericht in op het verminderen van de gevoeligheid van de huid terwijl je slaapt, zodat je eindelijk wakker kunt worden met een huid als volgt:

  • Diep gehydrateerd
  • Uitgerust
  • Gekalmeerd
  • Vrij van ongemak
Deze nachtverzorging is namelijk geformuleerd met ingrediënten die de huid verzachten, zoals La Roche-Posays Thermaal Water. Hierdoor geeft het je huid precies wat het ’s nachts nodig heeft om te herstellen. Na gebruik ziet de huid er minder rood uit en voelt deze ook minder geïrriteerd aan.

Happy Spring!

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen