Rode huid of rode vlekken weer onder controle?

Rode vlekken in het gezicht: hoe ontstaat het en hoe gaat u er mee om? Lees verder voor antwoorden van onze experts over oorzaken en verzorging.

Meer en meer mensen krijgen tegenwoordig last van een gevoelige huid, soms resulterend in rode plekken en vlekken op het gezicht. Volgens nieuw onderzoek melden 60 - 70% van de vrouwen en 50 - 60% van de mannen dat ze met een zekere mate van een gevoelige huid te maken hebben gehad. Naast dat dit soms verre van comfortabel kan aanvoelen, kan het de huid ook ontsieren. Hypoallergene make-up helpt met camoufleren, maar het liefst kom je natuurlijk helemaal van roodheid in je gezicht af. Er kan namelijk meer aan de hand zijn dan wat overgevoeligheid. Misschien heb je rosacea, met gebroken haarvaatjes, overmatige roodheid met dank aan alcohol, de zon, een allergische reactie of zelfs stress. In dit artikel gaan we alle mogelijkheden langs zodat jij je huidprobleem gericht kan aanpakken.

Wat zijn rode vlekken op de huid?

De ene rode vlek is de ander niet. Zelfs bij een vrij dunne, kwetsbare en reactieve huid ontstaan rode vlekken in het gezicht of tere haarvaatjes niet zomaar. Zo kunnen haarvaatjes bijvoorbeeld onder druk van een guur klimaat uitzetten waardoor roodheid toeneemt en zelfs permanent kan zijn. Verder zijn er nog talloze mogelijke boosdoeners voor rode vlekken in het gezicht, die we hieronder toelichten.

Oorzaken van rode vlekken op de huid

Rode plekjes kunnen simpele oorzaken hebben zoals het weer (hitte, kou), maar ook gekruid eten, alcohol of douchen met heet water. Hormonale schommelingen (tijdens bijvoorbeeld de overgang) of een allergische reactie kunnen eveneens rode vlekken in het gezicht veroorzaken. Deze symptomen in de vorm van rode vlekken of permanente haarvaatjes kunnen weliswaar ook duiden op rosacea, couperose, blozen of erythrose. Daarom is het belangrijk om je rode huid zo optimaal mogelijk te ondersteunen en hiermee te voorkomen dat het probleem groter wordt. Onze experts en dermatologen hebben de symptomen die hierop kunnen duiden op een rijtje gezet.

Rode vlekken door stress

Milde vormen van stress hebben doorgaans weinig impact op het lichaam. Terugkerende en chronische vormen van stress kunnen wel vervelende bijwerkingen opleveren, soms op de huid. Overmatige stress kan resulteren in ‘stress uitslag’ of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren. Doorgaans hoort uitslag door stress met een paar dagen verdwenen te zijn. Raadpleeg anders vooral je huisarts of dermatoloog.

Wat te doen tegen rode vlekken op de huid?

Allereerst, om rode vlekken in het gezicht te verminderen, is het belangrijk om te identificeren of je last hebt van een specifiek huidprobleem, zoals rosacea of eczeem. Het beste is om een afspraak te maken met de dermatoloog zodat je zeker weet waar je last van hebt. Vervolgens kan er een verzorgplan worden opgesteld. Zo biedt La Roche-Posay bijvoorbeeld een hele verzorgingslijn voor mensen met een huid gevoelig voor rosacea. Zorg dat je huid altijd goed gehydrateerd is met een fijne crème. Voor een verzachtende, kalmerende werking van buitenaf speelt thermaal bronwater een mooie rol. Dit water van La Roche-Posay uit beschermd vulkaangebied helpt ook de huidbarrière versterken. Van binnenuit houd je de huid gezond door voldoende water te drinken gedurende de dag en groenten, fruit, essentiële vetzuren zoals olijfolie en volkoren producten te eten.