Intolerante, pijnlijke huid? Dit zijn de 3 voornaamste oorzaken

Een intolerante huid, een huid die makkelijk rood wordt, een droge of gedehydrateerde huid… Allemaal vertonen ze een hyper-reactiviteit. De diverse oorzaken wetenschappelijk verklaard, met La Roche-Posay.

Er bestaan verschillende soorten gevoelige huid. Zowel een intolerante huid, een huid die gemakkelijk rood wordt als een droge of gedehydrateerde huid kunnen gevoelig zijn. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: een epidermis die overdreven reageert op bepaalde factoren.

Een gevoelige huid is niet zomaar een gevoelige huid. Snel last van een trekkerig, droog gevoel? Je huid kan inderdaad wat aan de gevoelige kant zijn. Een tandje ernstiger is een intolerante huid, ook wel een overgevoelige huid genoemd. Een gevoelige en intolerante huid hebben één ding met elkaar gemeen: een epidermis, ofwel buitenste huidlaag, die overdreven reageert op bepaalde factoren. Het onderscheid tussen een gevoelige huid of intolerante ofwel overgevoelige huid: bij een intolerante huid zijn er allergenen in het spel waarop hevig wordt gereageerd. Resultaat: een gezicht dat gemakkelijk rood wordt, droog, gehydrateerd en oncomfortabel aanvoelt. Daar houdt het niet op. Wind, zon, hitte, kou, alcohol, pittig eten of de verkeerde verzorging: het kan bij een intolerante huid leiden tot pijnlijke, prikkende, zelfs branderige sensaties. In de wereld van huidverzorging worden er verschillende huidtypen gehanteerd: vet, gecombineerd, droog, acne-gevoelig én gevoelig. Je hoort vaak iets over een gevoelige huid en veel mensen menen het te hebben, maar een overgevoelige huid is heel specifiek. Lees in dit artikel alles over de intolerante huid en hoe je deze het beste kunt voorkomen, behandelen en verlichten.

Symptomen van een gevoelige versus een intolerante huid

Laten we eerst een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen: een gevoelige huid is niet per definitie hetzelfde als een allergische huid. Zo’n pijnlijke, prikkende ofwel intolerante huid is van nature vatbaarder voor externe agressies, waar de huid vervolgens extreem op reageert. Deze hyperreactiviteit van een niet zomaar gevoelig maar overgevoelig huidtype staat rechtstreeks in verband met de prikkelbaarheid van de zenuwuiteinden in de epidermis. Hoewel er geen officieel verschil wordt gehanteerd door dermatologen, is een intolerante huid doorgaans gevoelig voor allergenen. Terwijl een gevoelige huid letterlijk gevoelig is voor irritaties zónder allergische reactie. Zo’n gevoelige huid is doorgaans ook minder hevig, en reageert wanneer zenuwuiteinden vlak onder het huidoppervlak geïrriteerd raken. Dat is natuurlijk een heel belangrijk verschil, waarin je ook met de behandeling van een pijnlijke huid, prikkende huid of zelfs prikkende jeuk over het hele lichaam (als reactie op allergie-opwekkende stoffen van je intolerante huid) rekening wil houden. Dit zijn de symptomen van specifiek een intolerante huid, waarover dit artikel in het bijzonder gaat:

  • Een intolerante huid heeft last van allergische reacties ofwel gevoeligheden;
  • Een intolerante huid reageert vaak heviger dan een gevoelige huid;
  • Een intolerante huid kan bij reactie op een allergeen rood uitslaan;
  • Een intolerante huid kan bij reactie op een allergeen pijnlijk of prikkend aanvoelen, zelfs met prikkende jeuk over het hele lichaam;
  • Een intolerante huid kan bij reactie op een allergeen doen denken aan een branderige of brandende huid als vervelende sensatie.

Hiernaast opvallend: een intolerante huid kan aanvoelen als een pijnlijke huid bij aanraking. Terwijl het ook te identificeren is als een branderige huid puur qua gevoelssensatie, terwijl er verder niks te zien is.

Oorzaken van een overgevoelige huid

Zowel een intolerante als een gevoelige huid kunnen oncomfortabel aanvoelen wanneer de soms pijnlijke, prikkende huid in contact komt met irriterende factoren, zoals chemicaliën in huidverzorging of waspoeders. Een gevoelig en een intolerant huidtype kunnen ook beiden vatbaar zijn voor roodheid en onzuiverheden zoals pukkeltjes. Afhankelijk van het huidprofiel uit een intolerante huid zich op verschillende wijzen, die al dan niet gelijktijdig voorkomen: prikkelende of prikkende huid, brandende of branderige huid, een trekkerig of jeukend gevoel. Bijvoorbeeld een verhit of branderig gevoel kan ook gepaard gaan met roodheid. De reactiviteit van je intolerantie kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de drie voornaamste oorzaken:

Reden overgevoelige huid: leefomgeving

Warmte, kou, wind, zon, flinke temperatuurschommelingen en luchtvervuiling kunnen leiden tot een prikkelend, branderig gevoel, roodheid en verhitting.

Verlichten pijnlijke huid

Het is een veelvoorkomend scenario bij een intolerante huid: wakker worden met een prikkend, pijnlijk, branderig gevoel. Verlicht dit door de avond ervoor te smeren met een speciale nachtcrème: Toleriane Ultra Nacht. Deze crème voor een reactieve huid ontdoet je huid zoveel mogelijk van vrije radicalen (opgewekt door bijvoorbeeld luchtvervuiling en zonlicht gedurende de dag) en kalmeert tegelijkertijd ontstekingen en zenuwprikkels in de huid. Directe verlichting voor het lichaam: Lipikar Baume AP+M dat anti-jeuk werkt. Je redder-in-nood voor als je huid overdag pijnlijk, prikkend, branderig aanvoelt: een spraybusje thermaal bronwater. Heerlijk rustgevend en verzachtend, met water gewonnen uit een beschermde vulkanische regio in Frankrijk rijk aan mineralen. Mineralen die de huidbarrière van je overgevoelige huid helpen versterken.