3 vragen aan een expert

Behandeling met de vaatlaser geeft uitstekende resultaten bij couperose

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Het verschijnsel waarbij kleine bloedvaatjes zichtbaar zijn op het gezicht wordt couperose genoemd. Deze frequente aandoening gaat vaak gepaard met erythrose of rode verkleuring op de wangen. Bepaalde huidtypes lopen gemakkelijk rood aan, ten gevolge van stress, warmte, koude, of zelfs de spijsvertering. Hoe kan dit worden verholpen? Het advies van een dermatoloog.

Wat is het profiel van patiënten met couperose?

De aanwezigheid van uitgezette bloedvaatjes in het gezicht wijst op een broosheid van de huidhaarvaatjes.

Dit komt het vaakst voor bij patiënten met een lichte teint en een fijne huid. Bepaalde factoren werken couperose in de hand. Temperatuur schommelingen van koud naar warm, roken, pikant eten, alcohol, stress. Allemaal factoren die de bloedvaatjes in het gezicht doen uitzetten. Opgelet echter met vooroordelen: als iemand couperose heeft, betekent dat daarom niet dat hij teveel alcohol drinkt!

Welke adviezen geeft je jouw patiënten?

Uiteraard moet worden gelet op de factoren die couperose in de hand werken.

Wie een lichte teint heeft, moet oppassen voor pikant eten en de huid in de winter goed beschermen tegen de kou met efficiënt hydraterende producten. Het is ook een goede motivatie om te stoppen met roken. Ik raad ook vaak aan om cosmetische crèmes te gebruiken met actieve bestanddelen die inwerken op de microcirculatie. Ook een zachte make-upverwijdering die de huid niet irriteert is van belang. Ik moedig ook het gebruik aan van aangepaste corrigerende make-up.

Wat zijn de therapeutische oplossingen?

Voor sommige zeer zichtbare vaten, waarvan er weinig zijn, is er nog steeds een plaats voor elektrocoagulatie.

Tegenwoordig levert het gebruik van vasculaire lasers uitstekende resultaten op. De KTP-laser kan rosacea aanzienlijk verbeteren in 2 sessies met een interval van 6 weken. Ik gebruik ook de Intense Pulsed Light (flitslamp) met een goede verbetering van erythocouperoses. Deze behandelingen moeten buiten perioden van blootstelling aan de zon worden uitgevoerd.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen