3 vragen aan een expert

Huidirritatie: hulp bij een geïrriteerde huid

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Rode plekken, kloofjes, een ruw of prikkelend en prikkend gevoel bij de huid zijn manieren van je huid om een SOS-signaal te verzenden. Als de huid ontstoken en geïrriteerd raakt door een allergeen – stof waar de huid hevig op reageert – wordt het vaak rood omdat er bloed naar de plek met zuurstof en immuuncellen snelt om schade te herstellen. Vaak zien dermatologen dat irritatie wordt uitgelokt door bepaalde producten (soms ook door retinoïde, of vitamine E) die door een tere huid slecht worden verdragen, zoals zeep, shampoo, te sterk geconcentreerde parfums en bepaalde specifieke bestanddelen. Hoe kan die irritatie worden verlicht? Het advies van een dermatoloog.

Wat is huidirritatie?

Huidirritatie komt zeer regelmatig voor en het uit zich op allerlei manieren. In eerste instantie is het dus niet nodig om je hevige zorgen te maken. Soms wordt een geïrriteerde huid ten onrechte verward met een allergie. Irritatiedermatitis geeft weliswaar geen of weinig jeuk. Hiernaast reikt het vaak net iets verder dan de zone waar het irriterende product is aangebracht (met uitzondering van de oogleden). De irriterende producten veroorzaken een ontstekingsreactie en een aantasting van de huidbarrière. Dit leidt tot een zichtbare irritatie van de huid, met een trekkend of prikkelend gevoel en soms wat lichte jeuk.

‘Een gevoelige huid kan geïrriteerd raken door wind, zonnebrand, stress, maar ook door te vaak wassen of anti-aging ingrediënten’

Waar komen huidirritaties vaak voor?

Meestal in het gezicht, aan de oogleden en rond de ogen. Op de rug van de hand en de vingers kan de irritatie acuut zijn, met een rode, opgezwollen huid. Of chronisch, met een droge huid en kloofjes. Op de handpalmen en de vingers kan de opperhuid dun en droog zijn, plus barstjes vertonen. Bij irritatiereacties op het lichaam is de huid vaak droog, soms met een soort craquelé-textuur en het kan afschilferen door dermatitis.

Wat zijn de symptomen van huidirritatie?

Het is belangrijk om vast te stellen of je een gevoelige, hypergevoelige ofwel intolerante (allergie-gevoelige huid) of simpelweg een geïrriteerde huid hebt. Zodra je weet wat er speelt, kun je een stappenplan opstellen. Zelf of met behulp van een dermatoloog. Veelvoorkomende symptomen bij huidirritatie zijn:

Huidirritatie met ruwe, droge plekken

Het kan zijn dat een gevoelige huid geïrriteerd is geraakt door de wind, zonnebrand, stress, maar ook door te vaak wassen of anti-aging ingrediënten. Een anti-aging ingrediënt zoals retinoïde ofwel vitamine A bijvoorbeeld. Probeer deze (een tijdje) te vermijden en breng een kalmerende, verzachtende crème aan met ceramiden. Geen verbetering? Bezoek de huisarts.

Huidirritatie met roodheid en schilfers in de vouwtjes van je neus, rond de wenkbrauwen, of achter de oren, vaak vergezeld met een schilferige hoofdhuid

Seborroïsche dermatitis ofwel roos (in plaats van per se een reactie op allergenen, hoewel dit het wel kan verergeren) kan hier de boosdoener zijn. Dit betekent dat je huidcellen zich te snel verdelen, plakkerig worden en verkeerd afschilferen. Probeer de schilfertjes te verwijderen door een reinigend product te gebruiken met een laag percentage salicylzuur voor exfoliërend effect.‘Contact dermatitis slaat toe als je iets aanraakt waar je allergisch voor bent, zoals parfum, lanoline, parabenen, nikkel en make-up’

Huidirritatie met jeukende, roze plekken of uitslag met blaasjes

Contact dermatitis, dat toeslaat als je iets aanraakt waar je allergisch voor bent. Veelvoorkomende ‘daders’: ingrediënten in parfum, lanoline, parabenen, de nikkel in bepaalde juwelen en make-up met metallics, maar ook formaldehyde hars in sommige nagellak en lipliners. Gebruik bij een huid die snel gevoelig en reactief is vooral ook hypoallergene make-up. Voor directe verlichting kun je ook een koud melk-kompres gedurende 10 minuten aanbrengen.

Wat te doen bij huidirritatie?

In eerste instantie zal een huidexpert altijd aanraden om ‘verdachte producten’ (waardoor de irritatie vermoedelijk is opgetreden) niet meer te gebruiken. Verder heeft ieder gevoeliger huidtype baat bij een speciale verzorgingsroutine, met bijvoorbeeld La Roche-Posays Toleriane-lijn. Deze producten zijn bovendien parfum- én alcoholvrij. Hiernaast biedt het onmiddellijk en langdurig comfort aan de huid, waardoor irritaties tot rust worden gebracht. Als de irritatie zich voordoet op de oogleden, wordt er aanbevolen om even geen cosmeticaproducten meer aan te brengen. Voor het gezicht: reinig de huid met een neutrale reinigende emulsie of met thermaal bronwater. Voor het lichaam: gebruik een zeepvrij toiletblokje, zeep zonder oppervlakte-actieve bestanddelen, Lipikar wasgel of een aangename douchecrème, die zelfs geschikt is voor baby’s! Dermatologen schrijven bij een consult ook crèmes voor met kalmerende, verzachtende of wond-helende bestanddelen en beschermende zonnecrèmes in het geval van extra blootstelling aan de zon. Crèmes met cortisone bij huidirritaties? Dit zullen dermatologen in eerste instantie afraden.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen