Wat is Dermatitis perioralis (of clownseczeem) en hoe behandel je het?

Article Read Duration 4 min lezen

Wat tot nu toe bekend is over dermatitis perioralis is dat het een vorm van rosacea is, maar het rode eczeem vormt zich met name rond de mond. In sommige gevallen treedt dit type dermatitis ook op rondom de neus. Het wordt niet voor niets clownseczeem genoemd, omdat er zich een duidelijk definieerbare rode tekening vormt rondom de lippen. Het lijkt, inderdaad, wel een clownsmond. De laatste jaren zien dermatologen vaker huidziekten zoals dermatitis perioralis bij patiënten. Dit zou kunnen komen doordat mensen te veel producten gebruiken. Overmatig gebruik van zwaardere producten zoals dikke crèmes, oliën en zalven kunnen vooral een gevoelige huid overprikkelen. Wees dus voorzichtig met wat je op je huid smeert, vooral wanneer je een (zeer) gevoelige huid hebt. Raadpleeg hiernaast je dermatoloog voor een clownseczeem behandeling. Zie je dermatitis perioralis rondom de ogen? Het kan ook een andere vorm van rosacea zijn. Voor de behandeling is het allereerst belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. In dit artikel gaan we dieper in op clownseczeem ofwel dermatitis perioralis behandelen. Met behulp van een expert, met een natuurlijke behandeling van de uitslag of met medische middelen.

Wat is Dermatitis perioralis?

Periorale dermatitis is een huidziekte die niet geïnfecteerd is en enerzijds onschadelijk, maar anderzijds lang kan aanhouden en toch zeer belastend kan zijn. De inflammatoire knobbeltjes zijn gedeeltelijk etterig en komen in bijna 40% van de gevallen voor rond de mond. Bij 15% van de getroffenen verspreidt clownseczeem zich rond de neus. Het is weliswaar ook mogelijk dat de onaangename blaren alleen rond de neus of alleen rond de ogen verschijnen. Een ringvormige strook vlak langs de lippen (verwijzend naar clown-schmink) komt maar zelden voor. Rondom de ogen is dermatitis perioralis meestal rosacea.


‘Huidreacties bij clownseczeem zijn kleine, rode knobbeltjes en blaasjes in combinatie met gelige of rode verkleuringen en schilferingen van de huid rondom de mond’

Wat zijn de verschijnselen van dermatitis perioralis?

De huidreacties uiten zich bij clownseczeem in kleine, rode knobbeltjes en blaasjes in combinatie met een gelige of rode verkleuring en schilferingen van de huid rondom de mond. Het wordt daarom ook wel ‘mouth rose’ genoemd, ofwel mond rosacea. Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die roodheid en zichtbare bloedvaatjes in het gezicht veroorzaakt. Vaak is de verschijning van rosacea van tijdelijke aard en komt dan weer terug in vlagen. Clownseczeem blijft zichtbaar tot het behandeld wordt. Naast knobbeltjes kun je bij dermatitis perioralis ook pustels (type pukkels) zijn. Hiernaast kan er een zeer onplezierig pijnlijk, brandend, trekkend en jeukend gevoel ontstaan.

Oorzaken van clownseczeem

Hoewel dermatologen denken dat overmatig of voor jouw huidtype verkeerd gekozen huidverzorging de boosdoener kan zijn, bestaat er nog geen bewezen oorzaak voor huidziekte dermatitis perioralis. Wel bestaan er bepaalde factoren die vrijwel zeker clownseczeem rondom de mond en neus kunnen uitlokken, namelijk:

  • Met een neiging tot of genetische aanleg voor een zeer gevoelige huid kun je sneller worden geraakt door clownseczeem. In combinatie met een bepaalde trigger kan het leiden tot dermatitis perioralis waarvan de hevigheid varieert.
  • Astma sprays, cortison-crèmes of cortison dat je als medicijn inneemt kan in combinatie met een gevoelige huid ook verkeerd uitpakken.
  • Hormonale veranderingen, stress, bacteriële of schimmelinfecties kunnen eveneens een rol spelen bij perioral dermatitis.
  • Een overdaad aan verzorgingsproducten, de verkeerde verzorgingsproducten of overmatig reinigen van de huid kan irritatie opwekken. Als dit op den duur tot een intolerantie leidt, kan de huidbarrière worden aangetast. • Verstoring van de huidbarrière kan voorkomen als de huid te veel water verliest en de huid uitdroogt, waardoor het schilferig en trekkerig wordt.

Clownseczeem behandelen

Stuit je op een zichtbaar teken van dermatitis perioralis dan is het van belang dat je niet zelf gaat uitzoeken welke huis-tuin-en-keukenbehandeling kan werken. Raadpleeg zo snel mogelijk je huisarts, mede omdat een arts perioral dermatitis kan onderscheiden van acne, rosacea en andere huidaandoeningen, en de juiste behandeling kan bepalen. Wanneer de huidbarrière is hersteld en perioral dermatitis is overwonnen, kun je een volgende stap overwegen: wees heel voorzichtig in de keuze van verzorgingsproducten voor je huid in de toekomst. Pak je huidprobleem eerst aan met behulp van een arts of dermatoloog en bepaal vervolgens je huidtype en wat die nodig heeft.

Dermatitis perioralis voorkomen

Wees voorzichtig in de keuze van je huidverzorging, zeker in het geval van een gevoelig huidtype. Je kunt best wel een keer een populair product uitproberen, maar in één keer tien nieuwe producten introduceren die je ’s ochtends en ’s avonds gebruikt? Dat kan wat veel zijn, zelfs voor een huid die helemaal geen last heeft van gevoeligheden. Minimaliseer en simplificeer je huidverzorgingsroutine met dag- en nachtcrème, zonnebrand, oogverzorging en reiniging die hypoallergeen zijn en parfumvrij.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN