Rosacea, couperose en erythrose

Last van Rosacea of couperose? La Roche-Posay geeft achtergrondinformatie over verschillende soorten roodheid van de huid. Lees onze huidverzorging tips.

Wiens huid dun en reactief (gevoelig voor allergieën) is, zal sneller last krijgen van roodheid. Dit is iets om op te letten, want roodheid wordt doorgaans heviger met de jaren. Bovendien kan er ook een serieuze huidaandoening aan ten grondslag liggen. Het liefst wil je dat die diagnose in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesteld. Een aandoening zoals rosacea (met mogelijkerwijs ook rode adertjes of bloedvaatjes in het gezicht) komt veel in de winter voor onder mensen met een gevoelige huid. Het is een chronische conditie met roodheid en vaak ook bultjes op plekken zoals het gezicht – met name de wangen en kin – en wordt vaak getriggerd door koud, droog weer. Milde cleansers en crèmes, ingrediënten zoals kamille en hyaluronzuur (die kalmeren en hydrateren) zijn onontbeerlijk. Stop vooral ook gelijk met douchen of wassen met te heet water. Allereerst, ontdek wat er precies met jouw huid gaande is waardoor het rood wordt. La Roche-Posay adviseert.

Couperose of rosacea: wat voor type roodheid heb ik?

Een zeer broze, kwetsbare of gevoelige huid is helaas vatbaarder voor verhitte gevoelens en kan hierdoor sneller rood aanlopen. Naarmate je ouder wordt kan deze roodheid hardnekkiger worden; aanhouden en zelfs helemaal niet meer verdwijnen! Mits goed behandeld. Afhankelijk van de intensiteit kunnen verschillende symptomen worden onderscheiden.

  • Roodheid van voorbijgaande aard of ‘flushes’ (blozen).
  • Verspreide, maar permanente rode vlekken waarbij we spreken van erythrose, dat meestal voorkomt op de wangen.
  • Kleine en zichtbare vaatjes duiden doorgaans op couperose.
  • Rode puistjes (soms met een wit ‘kopje’) kunnen wijzen op inflammatoire ofwel ontstekingsgevoelige rosacea.

Waarom wordt mijn huid (uit het niets) rood?

De oorzaak van alle typen roodheid: een hyperreactiviteit van de bloedvaatjes in de huid. Als die bloedvaatjes snel uitzetten dan kan de gezichtshuid ongewenst rood kleuren: dat noemt men ‘blozen’ – zelfs als je je terwijl dat blozen zich voordoet helemaal niet gegeneerd of überhaupt maar geëmotioneerd voelt. De bloedvaatjes keren na dat blozen terug naar hun normale toestand. Op den duur kan dit verschijnsel verergeren: de bloedvaatjes zetten zich hoe langer hoe meer uit, worden met het blote oog zichtbaar en de rode kleur lijkt bijna niet meer te verdwijnen. Dit kan duiden op erythose, couperose of rosacea. Die roodheid kan in de hand worden gewerkt en verergeren door diverse factoren:

  • Roodheid door externe factoren, zoals kou of zon, die leiden tot een versnelde microcirculatie in de huid.
  • Roodheid door interne factoren zoals emoties, het drinken van koffie of het eten van pikante gerechten.
  • Roodheid door erfelijke aanleg: de roodheid kan optreden bij mensen met een zogenaamde vaso-reactieve huid, een vaak familiaal bepaald huidkenmerk.

Roodheid door huidveroudering: voorbij de leeftijd van 25 jaar kan de huid gemakkelijker rood aanlopen.

Huidaandoeningen roodheid

Mensen met een lichte huidtint kunnen sneller een rood gezicht krijgen: door overmatige inspanning, sporten, een wandeling in de frisse buitenlucht. Dit kan er uitzien als een charmant blosje. Sommigen poederen voor die look juist wat extra zachtroze blush op hun gezicht, want het geeft je een frisse, jeugdige uitstraling. Soms is er weliswaar meer aan de hand, als er bijvoorbeeld sprake is van permanente roodheid of gesprongen adertjes. Denk aan onderstaande huidaandoeningen die zorgen voor een bijzonder rood huidbeeld:

  • Couperose Een netwerk van kleine, rode, soms zelfs blauwe bloedvaatjes zichtbaar op de huid: een teken van couperose. Zijn de vaatwandjes in je huid verzwakt dan kan dit fenomeen optreden. Vaak gebeurt het geleidelijk, naarmate je ouder wordt. De huid en diens bloedvaatjes verliezen met de jaren stevigheid en elasticiteit. UV uit zonnestralen, temperatuurwisselingen en roken kunnen de situatie verergeren. Als de vaatjes eenmaal verwijd zijn dan is het lastig om ze nog in hun originele staat terug te krijgen. Ze dienen dan namelijk geen functie meer.
  • Rosacea Wie kampt met rosacea kan hierbij ook couperose, ofwel zichtbare bloedvaatjes, in het gezicht zien. Het markantste verschil: bij rosacea is er sprake van een chronische ontstekingsreactie. Hieruit vloeien verschillende symptomen voort die als onaangenaam kunnen worden ervaren: kleine bultjes of puistjes, grotere ontstekingen, een grovere huidstructuur bij de neus, algehele droogte, oogirritatie en zelfs een stekend, branderig gevoel.
  • Erythrose Met erythrose spreken we van permanente roodheid, die dus niet meer af en toe verdwijnt. Terwijl je bij rosacea of couperose nog uitbraken van meer of minder roodheid kunt ervaren. Met de juiste behandeling kan dit getemperd worden.

Hulp dermatoloog: rosacea of couperose crème

Bij aandoeningen zoals rosacea en couperose kan de dermatoloog ook lokale antibiotica (crèmes, emulsies en dergelijke) of orale antibiotica voorschrijven. In de apotheek vind je de doeltreffende Rosaliac-lijn van La Roche-Posay, speciaal geformuleerd voor rosacea-patiënten. Bij aanhoudende roodheid wordt er door huidartsen ook wel een gerichte laserbehandeling geadviseerd. In elk geval verdient het aanbeveling een dermatoloog te raadplegen zodra er geregeld hevige roodheid in je gezicht verschijnt. Problemen zoals rosacea en couperose hebben soms wat extra professionele aandacht nodig.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN