Tips tegen droge lippen: wat helpt echt?

Gedurende het hele jaar kunnen mensen last hebben van droge lippen, schrale lippen, en in sommige gevallen ontstaan er zelfs barstjes of scheurtjes in de lippen. Dit kan storend zijn bij het eten en praten, maar het kan ook een onzeker gevoel geven omdat de lippen de hele dag zichtbaar zijn voor anderen.

Chronisch droge lippen? Dat kan. Wie weet heb je er al je hele leven last van, maar dit betekent niet dat je je erbij hoeft neer te leggen. Er zijn oplossingen voor. Laten we eerst eens kijken naar de basis: onze lippen zijn roze van kleur dankzij een gezonde bloedcirculatie en het feit dat de huid hier veel dunner is dan op elke andere plek van het gezicht. De huid van je lippen heeft zo goed als geen zweetklieren, maar staat wel bloot aan meer stress dan bijvoorbeeld onze wangen. Droge, gebarsten lippen ontwikkelen daarom sneller dan elders op het lichaam. Koud, hitte en wind helpen niet mee.

Droge lippen kunnen ook voorkomen door een gebrek aan vitamine. Je gebruikt je lippen de hele dag door – spreken, zingen, drinken, eten – dus lippen verzorgen is belangrijk. Houd gebarsten lippen soepel. In dit artikel leggen we uitgebreid toe hoe je dit het beste kunt doen.

Symptomen van droge lippen

Gebarsten lippen zijn droog, schilferig, soms kapot. Dit kan op zijn beurt weer een huid veroorzaken die rood en jeukend aanvoelt. Naast het duidelijk droog aanvoelen van de lippen kunnen de volgende symptomen voorkomen:

Symptoom droge lippen: jeukende en trekkende huid
Een droge huid heeft een zwakkere barrière, waardoor vocht gemakkelijker kan vervliegen en waardoor de huid (van de lippen) trekkerig kan aanvoelen en er ruw uitziet. Een droge huid komt voor wanneer huidcellen minder talg (natuurlijke oliën) produceren dan nodig is. Nu hebben lippen al minder talgklieren, dus droogte treedt hier sneller op. Nog zo’n vervelende sensatie naast trekkerigheid kan zijn: een jeukend gevoel door irritatie.


‘Liplicking dermatitis, ook wel clownseczeem, wordt veroorzaakt door veelvuldig likken aan de lippen en de huid rondom de mond’Symptoom droge lippen: roodheid rondom de lippen
We hebben het dan over eczeem ofwel dermatitis. Om precies te zijn: liplicking dermatitis, veroorzaakt door veelvuldig likken aan de lippen en de huid rondom de mond. Deze aandoening is een (irritant) contact dermatitis veroorzaakt door speeksel. De zogenaamde ‘erythemateuze uitslag’ heeft betrekking op het periorale gebied en omvat kenmerkend de randen van de lippen. Deze algemeen voorkomende huidaandoening rondom de mond heet ook wel clownseczeem, officieel periorale dermatitis. Die roodheid rondom de mond kan irriteren en jeuken, en beperkt zich tot het gebied waar de tong bij kan. Clownseczeem ontstaat namelijk mede door het likken aan je lippen.

Symptoom droge lippen: barstjes in de huid
Droge, gebarsten lippen zijn veelvoorkomend. Verliezen de lippen vocht (wat hier dus sneller optreedt dan op andere delen van de huid) dan kan de huid die lippen bedekt strak worden en zelfs gaan barsten. Gebarsten lippen (ook wel cheilitis genoemd) worden gekenmerkt door barsten, scheuren en het loslaten van de huid van de lippen. Vaak zie je die barsten vooral bij de onderlip.

Symptoom droge lippen: schilfers
Naast dat je lippen dus weinig talgklieren bevatten en vocht minder effectief kunnen vasthouden, hebben je lippen bijna geen buitenlaagje. In tegenstelling tot de rest van je huid hebben veel delen van de lippen geen stratum corneum (bovenlaag) wat als wapenschild kan optreden.
Schilfers treden op wanneer de bovenlaag van je huid (epidermis) schade oploopt. Die bovenlaag is in het geval van lippen dus al veel fragieler is. Schilfers zijn een teken van directe schade aan de huid (zoals zonnebrand of infectie) maar het kan ook een teken zijn van een zwakker immuunsysteem. Schilferen is een reactie en hiermee vernieuwt de gekwetste huid zichzelf in feite weer.

Symptoom droge lippen: korstjes of wondjes
Wanneer de lippen door droogte worden uitgerekt of zelfs ontstoken zijn (cheilitis) ligt de vorming van soms grote, pijnlijke scheuren op de loer. Als je hiernaast ook nog continu aan de lippen likt, kan dit dermate uitdroging en irritatie oproepen dat het slijmvlies splijt of barst. Bloedende lippen resulteren vaak in korstjes. Probeer hier vanaf te blijven, dan is de kans goter dat het sneller herstelt

‘Lippen drogen sneller uit, omdat de huid hier veel dunner is dan elders op je gezicht en omdat je lippen geen talgklieren bevatten voor hydratatie’

Wat is de oorzaak van droge lippen?

Allereerst zijn je lippen gevoeliger voor uitdrogen dan welk ander lichaamsdeel dan ook. Dit komt doordat de huid die onze lippen beschermt veel dunner is en omdat lippen geen poriën hebben, en dus geen zweet- of talgklieren om ze gehydrateerd te houden. Terwijl het gebied rondom de ogen (waar de huid ook dunner is) toegang heeft tot talg van de rest van het gezicht voor aangevulde hydratatie. Helaas hebben de lippen dit voordeel niet.

Nog eens samengevat: de huid van het lichaam bevat onder meer talg- en zweetklieren die de huid helpen te beschermen tegen vochtverlies. De lippen missen deze specifieke klieren waardoor de beschermlaag deels ontbreekt. De huid van de lippen is daardoor extra kwetsbaar en daardoor drogen de lippen gemakkelijker uit. Andere oorzaken die de uitdroging van de lippen versnellen zijn:

Droge, gebarsten lippen door het weer
Wind, vooral koude wind, zorgt dat er meer vocht uit de huid van de lippen verdampt. Tegelijkertijd is de zon ook een boosdoener bij droge, gebarsten lippen. De huid van de lippen is dun en fragiel. Door de lippen bloot te stellen aan zon en UV-straling verdampt er te veel vocht uit de huid wat uitdrogend werkt.

Droge, gebarsten lippen door verkeerde voeding Droge lippen door een vitaminetekort is mogelijk. Een sterk imuunsysteem draagt bij aan het voorkomen van droge lippen. Wanneer je niet genoeg vitaminen binnenkrijgt vergroot dit de kans op uitdroging. Vooral een tekort aan vitamine B2 veroorzaakt van die ongewenste droge of schrale lippen die je liever vermijdt.

Hiernaast is te weinig drinken – en dan hebben we het over zuiver water – ook niet bevorderlijk. Drink je niet genoeg H2O dan neemt het vochtgehalte af. Hetzelfde gebeurt bij een lage luchtvochtigheid. Een lage luchtvochtigheid in huis of op werk onttrekt vocht aan de huid en veroorzaakt zo schrale lippen.

Droge, gebarsten lippen door gewoonten
Aan lippen likken is er zo eentje die je echt wil vermijden. Je bent echt niet de enige met de gewoonte om aan je lippen te likken – om ze zo snel te bevochtigen – of in je lippen te bijten. Het likken aan de lippen verwijdert weliswaar de al kwetsbare beschermende laag en veroorzaakt zo droge lippen.w

Droge, gebarsten lippen door aanraking met irriterende stoffen
Gedurende de dag komen de lippen in aanraking met allerlei stoffen. Pittig eten, lippenstift en bijvoorbeeld menthol in tandpasta kunnen de lippen uitdrogen. Iemand een zoen geven of een paperclip in de mond nemen kan ook extra tekenen van irritatie uitlokken.

8 tips om droge lippen te behandelen

De beste droge lippen tips, zodat je lippen straks weer zacht en soepel zijn, vind je hier. Zo raak je lippen met een rode rand en ernstige droogheid sneller kwijt. Daarnaast een suggestie voor lippenbalsem speciaal voor extreem droge lippen.

1: Gebruik een goede lippenbalsem
Een goede lipbalsem hydrateert de lippen en helpt de natuurlijke beschermlaag herstellen. Droge lippen tip: doe lippenbalsem op voordat je je gezicht wast. Het reinigingsproduct dat je gebruikt kan bijdragen aan het uitdrogen van lippen. 


2: Niet aan je lippen likken of trekken

We likken aan onze lippen om ze extra vochtig te maken, maar dit heeft helaas een tegenovergesteld effect. Speeksel bevat zuren die helpen voedsel af te breken, maar irriteren de lippen ook. Trek hiernaast niet aan velletjes. Bij hele droge lippen kunnen er losse velletjes ontstaan. Trek deze er niet vanaf! Behalve dat er wondjes kunnen ontstaan, komen er ook bacteriën op de lippen.

Liever gebruik je in dit geval een zachte scrub om dode huidcellen en velletjes van de lippen te verwijderen. Zachtjes masseren met een tandenborstel werkt ook. Nog een oorzaak van droge lippen: de combinatie van aan je lippen likken en ademen via de mond. Excessief aan je lippen likken kan een vorm van dermatitis (huidontsteking) oproepen, met ontstoken, pijnlijke, extreem gebarsten lippen.

‘Voelen je lippen al droog aan vermijdt dan citrusfruit zoals sinaasappel of grapefruit’3: Eet de juiste voeding voor mooie lippen

Wat je allereerst wil laten staan: pittig, zuur of zout eten. Minder blootstelling aan irriterende stoffen bevordert hiernaast het herstel van gebarsten lippen. Voelen je lippen al droog aan vermijdt dan citrusfruit zoals sinaasappel of grapefruit, want die kunnen nog meer droogte veroorzaken. Voeding met een hoge zuurtegraad, zoals tomaten, kun je nu ook beter overslaan.

Daarentegen kan komkommer eten een geweldige manier zijn om je lippen gehydrateerd te houden. Het bevat ook silica wat de huidelasticiteit boost. Zalm is hiernaast een van de beste bronnen van Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen die droogte voorkomen. Zalm bevat ook selenium, dat de giftstoffen uit je huid verwijdert en deze jeugdig houdt.

4: Let op hydratatie
Drink natuurlijk veel water! Goede hydratie van het lichaam helpt de lippen. Zet hiernaast s' nachts een bevochtiger aan in huis. De hoge luchtvochtigheid zorgt voor gehydrateerde lippen en een gehydrateerde huid. Win, win.

5: Houd rekening met weeromstandigheden

Bepaald weer, zoals harde wind en de uitdrogende stralen van de zon, kunnen een desastreuze combinatie vormen, waar je misschien niet zo bij stilstaat. Juist in de winter, als het koud en droog is, voelen lippen gevoeliger aan. Ze kunnen barsten en in het ergste geval gaan bloeden.

Probeer eens een sjaal over je mond te dragen bij droge, kapotte lippen. Probeer hiernaast ook door je neus te ademen. Iets kleins als ademhalen via de mond (zeker in guur weer) kan bijdragen aan het uitdrogen van jouw lippen. In de zomer raken lippen uitgedroogd door de zon. Gebruik daarom een lippenbalsem met SPF om de fragiele huid van de lippen te beschermen tegen UVA- en UVB straling

6: Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Wat langs je mond komt, kan je lippen mogelijk irriteren. Kies daarom onder meer voor tandpasta zonder synthetische smaakstoffen. Synthetische smaakstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken waardoor lippen schraal worden. Gebruik bij zeer droge lippen liefst (tijdelijk) geen matte lippenstift. Deze lippenstiften kunnen stoffen bevatten die de lippen uitdrogen.

7: Vermijd dehydraterende drankjes

Alcohol en koffie dehydrateren de huid, en dus ook je lippen. Laat liefst geen kunstmatige ingrediënten uit voeding je lippen raken. Net zoals de rest van onze huid reageren onze lippen op chemicaliën. Maar dehydraterende chemicaliën hebben nog eerder effect op lippen, omdat de huid hier dunner is. Droge lippen tip: je kunt er ook een rietje bij pakken als je eens een iced latte of cocktail wil drinken. Hierdoor minimaliseer je de kans op irritaties.

8: Vermijd stress

Aanhoudende stress kan ons speeksel aantasten. Dit soort met stress geassocieerde veranderingen worden gelinkt aan de sympathische activiteit in ons spijsverteringsstelsel. Voortdurende stress kan bovendien een "droge mond" veroorzaken. Als reactie op onopgeloste stress kan ons lichaam minder speeksel gaan produceren en een gevoel van droge lippen veroorzaken bij het mondslijmvlies, het slijmvlies aan de binnenkant van de mond.

 

Producten voor droge lippen

Welke lippenbalsem is goed, vraag je je misschien af. Kies een lippenbalsem voor extreem droge lippen of lippenbalsem. Alle La Roche-Posay lipproducten passen bij die vereisten. Kies een van onderstaande:

  • Hydraterende lippenbalsem - Nutritic lippen transformeert de vier tekenen van droge en gevoelige lippen: prikken, kwetsbaarheid, dun oppervlak en schraalheid.
  • Herstellende lippenbalsem - Cicaplast lippen is een herstellende lippenbalsem die de huid van de lippen kalmeert en beschermt.
  • Lippenbalsem met zonbescherming - Anthelios XL Stick biedt zeer hoge bescherming tegen zon voor gevoelige lippen bij UVA en UVB straling.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID