De top 7 oorzaken van huiduitslag

 

Het kan iedereen overkomen: ineens jeukende, rode bultjes die uit het niets verschijnen en waarvan het onduidelijk is waardoor de uitslag is verschenen. Wellicht vraag je je nu af of jijzelf of je kind met die mysterieuze uitslag naar de dokter moet of dat het snel verzacht kan worden met het juiste zalfje verkrijgbaar bij de drogist. In dit artikel helpen we je op weg zodat je snel een indicatie krijgt met wat voor type uitslag je te maken hebt. Het kan warmte ofwel hitte uitslag zijn, huiduitslag door stress of een virus uitslag. De symptomen variëren onderling van rode uitslag tot blaasjes met vocht en jeuk opvallende uitslag pal in het gezicht. Wie weet komt het door allergenen uit een wasmiddel. In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.

Wat is huiduitslag?

Een uitslag is een gebied in het gezicht of op het lichaam met een geïrriteerde of gezwollen huid. Veel huiduitslag is jeukend, rood, pijnlijk en geïrriteerd. Sommige soorten uitslag kan leiden tot blaren of plekken met een ruwe huid. Uitslag is een symptoom van veel verschillende medische problemen. Andere oorzaken zijn onder meer irriterende stoffen en allergieën.

Symptomen van huiduitslag

Bij uitslag is er sprake van abnormale veranderingen in huidskleur of textuur. Die symptomen zijn meestal het gevolg van een ontsteking, die vele oorzaken kan hebben. Er zijn veel soorten huiduitslag, waaronder eczeem maar ook hitte of stress uitslag. Hoewel het moeilijk kan zijn vast te stellen wat roodheid of jeuk veroorzaakt, kan contactdermatitis een veel voorkomende allergische reactie zijn op huidverzorgingsproducten. Sommige symptomen bij uitslag duiden weliswaar op iets ernstigs. Als je een van de volgende symptomen ervaart bij uitslag maak dan gelijk een afspraak met je arts:

- Koorts of pijn gepaard met uitslag
- Plotse verspreiding van blauwe, beurse plekken
- De uitslag blijft maar aanhouden
- De uitslag is wijdverspreid
- Huiduitslag met blaarvorming
- Paarse plekken die verschijnen op handen en voeten
- Een cirkelvormige uitslag wanneer je je in een gebied bevindt waar de ziekte van Lyme kan worden opgedaan

Wat zijn oorzaken van huiduitslag

Huiduitslag kan optreden door verschillende factoren, waaronder infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen die uitslag veroorzaakt, is atopische dermatitis ofwel eczeem. Hieronder duiden we nog een aantal veelvoorkomende vormen van huiduitslag.


Warmte uitslag

Warmte of hitte uitslag resulteert in rode, jeukende, brandende bultjes veroorzaakt door een allergische reactie op de hitte of stress. Warmte-urticaria, ook wel zweetuitslag genoemd, komt voor bij mensen die overgevoelig of extreem gevoelig zijn voor warmte of zweet.

Huiduitslag door stress

Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters. Ze kunnen jeuken of een branderig of tintelend gevoel veroorzaken.

Allergische reactie van de huid

Contactdermatitis is een rode, jeukende uitslag die wordt veroorzaakt door direct contact met een irriterende stof waarna een allergische reactie volgt. De uitslag is niet besmettelijk of levensbedreigend, maar het kan erg ongemakkelijk aanvoelen. Veel stoffen kunnen dergelijke reacties veroorzaken, waaronder zeep, cosmetica, geurstoffen, sieraden en planten. Hypoallergeen betekent dat een product geschikt is voor een naar allergie-neigende huid.

Infectieziekten

Enkele van de meest besmettelijke virale infecties die huiduitslag veroorzaken: mazelen, waterpokken en rodehond.

Huiduitslag door medicatie

Een uitslag door geneesmiddelen, ook wel een ‘uitbarsting’ genoemd, is een reactie die jouw huid kan hebben op bepaalde geneesmiddelen. Bijna elk medicijn kan huiduitslag veroorzaken. Maar antibiotica (vooral penicillines en sulfamedicijnen), NSAID's en middelen tegen epilepsie zijn de meest voorkomende medicijnen die huiduitslag kunnen oproepen.

Virus uitslag

Virale infecties zijn ziekten die worden veroorzaakt door een virus in plaats van door bacteriën of schimmels. Veel virale infecties, vooral die waardoor kinderen worden getroffen, kunnen huiduitslag veroorzaken. Het kan er alarmerend uitzien, maar meestal is dit geen reden tot paniek. De uitslag verdwijnt zodra de infectie is verdwenen. De kenmerken van virale huiduitslag kunnen sterk variëren. De meesten zien eruit als vlekkerige, rode plekken. Deze vlekken kunnen plotseling of geleidelijk verschijnen over een aantal dagen. Een aan mazelen gerelateerde uitslag begint bijvoorbeeld op de wangen voordat deze zich uitbreidt naar romp en ledematen.

Huiduitslag door huidaandoeningen

Atopische dermatitis, ook wel bekend als atopisch eczeem, is een langdurige ontsteking van de huid (dermatitis). Het resulteert in een jeukende, rode, gezwollen en gebarsten huid. Er kan heldere vloeistof uit de aangetaste gebieden komen, die na verloop van tijd vaak dikker wordt. La Roche-Posay specialiseert zich in de behandeling van een eczeemhuid.

Huiduitslag behandelen

Als een huiduitslag niet ernstig is (dus niet gepaard gaat met ernstige symptomen zoals koorts of verdachte paarse plekken) dan kunnen de meeste zalfjes van de drogisterij een veelvoorkomende uitslag snel en doeltreffend doen opklaren. Het is in ieder geval belangrijk om je huidverzorgingsroutine nu te minimaliseren, dus sla bepaalde producten zoals crèmes die je huid niet per se nodig heeft tijdelijk over. Kies hiernaast voor verzorgingsproducten die geen overbodige parfum of alcohol bevatten, zoals Lipikar Reinigende Wasolie (ook geschikt voor kinderen) of Lipikar lipiden-aanvullende balsem die irritatie tegengaat. Je kunt de huid ook een aangename opfrisser geven met Thermaal Bronwater, rijk aan selenium en oligo-elementen die de beschermende huidbarrière ondersteunen. En laat juist in het geval van huiduitslag het herstellen van die huidbarrière, die irriterende stofjes buiten houdt, extra belangrijk zijn.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.
 • Lipikar Baume AP 400ml tegen huidirritatie front logo
  Tegen irritaties en tegen krabben.
  Lipiden-aanvullende balsem.
  LIPIKAR
  BALSEM AP+m
  BEKIJK NU
 • Eczema Lipikar Cleansing Oil AP 400ml front logo
  Reinigende olie.
  Lipiden-aanvullend.
  Tegen jeukend of irriterend gevoel.
  Gezicht en lichaam.
  LIPIKAR
  HUILE LAVANTE AP+
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay ProductPage Thermal Spring Water 300ml 3433422404403 Fr
  Een onmisbare dagelijkse verzorging voor zelfs de meest kwetsbare gevoelige huid: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en...
  THERMAAL BRONWATER
  BEKIJK NU

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 pati├źnten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergie├źn.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.