De huid dagelijks hydrateren: de mening van dermatologen

Speelt de leefomgeving een rol bij dehydratatie van de huid? Welke behandelingen zijn er voor een gedehydrateerde huid? Het antwoord van dermatologen en van La Roche-Posay.

Bij een gedehydrateerde huid kampt de epidermis, en vooral de hoornlaag, met een vochttekort. Dit is een verschijnsel van tijdelijke aard dat zich bij elk huidtype kan voordoen. Het veroorzaakt een trekkend gevoel: de huid voelt ruw aan en kan gaan afschilferen. Hoe kan dit worden verholpen? Het advies van een dermatoloog.

Speelt de leefomgeving een rol bij dehydratatie van de huid?

De vochtigheidsgraad van de buiten, lage temperaturen in de winter, wind, hoge temperaturen, zon en UV-straling, te sterk verwarmde leefruimten… Dit draagt allemaal bij tot extra vochtverdamping en leidt tot dehydratatie van de huid. Ik leg dit uit aan mijn patiënten, zodat ze iets kunnen doen aan deze factoren, althans in ieder geval bij hen thuis.

Zijn er nog andere factoren die dehydratatie in de hand werken?

Langdurig of herhaald contact met water, door zich te veel te wassen, kan tot zeer langdurige dehydratatie leiden. Het gebruik van sterk basische zepen en het schuren van de huid met puimsteen of scrubhandschoenen dragen hier ook aan bij. De inname van bepaalde geneesmiddelen (retinoïden, corticoïden) of het oplopen van beroepseczeem (bij kappers, mensen die in de bouw werken) drogen de huid ook uit. Door hormonale veroudering gaan de hydrofiele bestanddelen van de dermis ook afnemen.

Wat raadt u in dergelijke gevallen aan?

Verzorgings- en reinigingsproducten moeten een combinatie van drie typen ingrediënten bevatten. Ik schrijf vochtinbrengende producten voor, die het vocht vasthouden in de hoorncellen. Maar ook hydrofiele producten, die bij contact met water een gel vormen, of hydrofobe producten, om een occlusieve film aan het huidoppervlak te vormen die de vochtverdamping tegengaat. Verder raad ik ook ingrediënten aan die de structuur van de opperhuidlipiden verbeteren om de opbouw van de hoornlaag te versterken, een beetje zoals een "bakstenen muur"

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR True answer

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True or false visual 3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR wrong answer

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True or false visual 2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR wrong answer

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True or false visual 3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR True answer

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
Question mark

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Veiligheidsnormen die verder gaan dan de internationale cosmetische voorschriften.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.