3 vragen aan een expert

Last van een vette of onzuivere huid? Deze expert adviseert

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Op het wereldwijde web vind je talloze tips hoe een vette, onzuivere huid te verzorgen. Eentje waarbij de T-zone aandacht behoeft, met bijvoorbeeld een vet voorhoofd, een vette neus en een algeheel glimmende huid. Het beste advies voor wat sommigen ook wel een ‘slechte huid’ (natuurlijk niet het geval, want een vet huidtype blijft door dat extra talg ook mooi soepel en gesmeerd, met minder zichtbare lijntjes) wordt genoemd: het advies van een dermatoloog, die dagelijks met patiënten met een glanzende, onzuivere huid werkt. Een vette huid kan veroorzaakt worden door zoveel factoren: genen, dieet, stress, klimaatschommelingen. In de basis is een vet huidtype het resultaat van een verhoogde talgproductie, dat leidt tot verstopte en vergrote poriën. Wat te doen tegen een vette huid? Glans matteer je zo, maar een grove huidtextuur is niet één-twee-drie weg. Ontdek de ideale verzorgingsroutine voor jouw vette huid met behulp van drie prangende vragen aan een expert van Vichy, zoals: wat is de oorzaak van een vette huid? En hoe krijg je dankzij gepaste gezichtsverzorging deze onzuivere huid onder controle? Zo ga je een vette huid effectief tegen.

‘Een vette huid is ook vaak dikker, en dit is eigenlijk een anti-aging voordeel’

Wat zijn de oorzaken van een vette huid?

Een onzuivere gezichts- of hoofdhuid is het gevolg van een overactiviteit van de talgklieren in de huid, vertelt onze kenner. Een overmaat aan talg geeft dat glimmende effect, een bekend kenmerk van een vette huid. Deze huid heeft bijzondere behoeften als het gaat om reiniging en make-up, zeker als mee-eters en puistjes een storende bijkomstigheid zijn. Ook het voorkomen van acne-littekens speelt een belangrijke rol. Maar hoe ga je er nu het beste mee om?

Hoe herken je een vette huid?

De patiënten kunnen een glimmende huid hebben op de zogenaamde T-zone: over het midden van het gezicht, vooral op het voorhoofd en de neus. Dit huidtype heeft last van grove poriën en de huid is ook dikker. Een dikke huid is eigenlijk heel voordelig in anti-aging. Wie (letterlijk) een dikke huid heeft, zal ook minder zichtbare tekenen van huidveroudering vertonen. Is de dermis dikker dan bevinden huidcellen zich dichter op elkaar en zijn ze meer compact. Rimpels en fijne lijntjes zie je hierdoor minder snel. Terug naar het probleem van een onzuivere, vette huid: aan het einde dag is vaak een vettig laagje voelbaar wanneer de huid wordt aangeraakt. Bovendien maakt seborroe (overmatige talgafscheiding) op de hoofdhuid het haar snel vet, glimmend en kleverig. Patiënten met een vette huid zeggen ook vaak dat het moeilijk is om make-up aan te brengen. Foundation glijdt sneller van de vette huid.

‘Hoe krachtiger je talg probeert weg te boenen, hoe meer de huid dat vettige laagje zal aanmaken om het te vervangen’

Wat te doen tegen een vette huid?

Een vette gezichtshuid verzorgen moet met zorg gebeuren: van de reiniging tot (juist wel) een moisturizer gebruiken en andere tips.

Hoe de vette huid het beste reinigen?

Een vette huid moet met veel zorg worden gereinigd. Vichy’s expert legt aan zijn patiënten uit dat de huid vaak omgekeerd reageert: hoe krachtiger je talg probeert weg te boenen, hoe meer de huid dit zal aanmaken om het te vervangen. Daarom zijn producten die niet al te krachtig reinigen en de huid rustig houden hier geschikt voor. De dermatoloog schrijft vaak micellaire oplossingen voor: reinigers op waterbasis met speciale reinigende deeltjes die het vuil als een soort magneet aantrekken. Ook zijn gels die met water worden afgespoeld zeer geschikt. 's Avonds dient de huid in alle zachtheid te worden gereinigd, zodat je de huid geen extra aanleiding geeft tot het ontwikkelen van acne of puistjes.

‘Een vette huid vertoont soms een oppervlakkige schilfering, die kan leiden tot seborroïsche dermatitis in het midden van het gezicht’

Hoe een onzuivere huid het beste hydrateren?

Een onzuivere huid kan ook te maken krijgen met seborroïsch eczeem, met als kenmerk schilfering. Talg heeft juist de taak om de huid te beschermen tegen uitdroging, terwijl het bij een onzuivere huid in overvloed wordt geproduceerd.Toch vertoont de huid vaak een oppervlakkige schilfering, die soms kan leiden tot seborroïsche dermatitis in het midden van het gezicht. Er bestaan producten die speciaal zijn ontwikkeld voor dit huidtype, om de onzuivere huid zacht te reinigen maar ook om acne-littekens tegen te gaan. Als je een hydraterende crème voor een vette huid kiest, kijk dan naar ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur, maar ook niacinamide dat de huidteint egaliseert. Tot slot wil je voor een vette huid een formule die olievrij is.

‘De oplossing voor een vette huid zijn producten die exfoliëren, de celdeling versnellen en poriën ontstoppen’

Hoe de vette huid nog meer verzorgen?

Rijke huidverzorging die mogelijk comedogeen is (poriën kan verstoppen) wil je koste wat kost vermijden bij een vette huid. Blijf met een glimmende, glanzende huid uit de buurt van ingrediënten zoals kokosolie en sheaboter. Wees voorzichtig met harde scrubs, want die kunnen de huidbarrière strippen en zo leiden tot een verhoogde talgproductie ter compensatie. Kies voor niet-comedogeen op het label. Verder helpt het volgende bij een vet gezicht. 

Retinol en een vette huid

Retinol helpt de huid ‘verdikken’ om de zichtbaarheid van fijne lijntjes te verminderen en exfolieert voor een gladder gezicht, maar het is ook een geweldig ingrediënt voor een vet huidtype. De oplossing voor een vette huid ligt bij producten die exfoliëren, de celdeling versnellen en poriën ontstoppen. Retinol-fomules verminderen talg, helpen met pigmentatie, houden acne-symptomen zoals puistjes en roodheid uit de buurt en helpen bij de genoemde celverdeling.

Exfoliëren en een vette huid

Net al aangestipt: exfoliëren is heel goed als je een vet gezicht hebt. Zo kun je een vette huid doeltreffend behandelen. Glycolzuur is hierbij handig in lotions, peelings en crèmes om overmatige talg te verminderen en het verstoppen van poriën te voorkomen dat kan leiden tot onzuiverheden.

Zonverzorging en een vette huid

Pukkeltjes door een onzuivere huid uitdrogen? Liever niet doen. Het kan een snelle oplossing zijn, maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat je huid alleen maar vetter wordt. Een vette huid wil je dus beschermen tegen de zon. Niet te veel in direct zonlicht gaan zitten, tijdens piekuren (11 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags) uit de zon blijven en een goede zonbescherming smeren speciaal voor een vette huid. Eentje op water- in plaats van oliebasis, niet-comedogeen (verstopt de poriën niet), matterend en beschermend tegen UVA- en UVB-stralen. Denk aan: Matterende Zonbescherming tegen Onzuiverheden.

Wat juist niet doen bij een vette huid?

Niet zomaar wat smeren, zelfs al is het een vlug laagje foundation. Vichy’s huidexpert schrijft zijn patiënten met een vet gezicht cosmetica voor op waterbasis, om letterlijk geen vet toe te voegen. Hydraterende crèmes met een matterende werking, waardoor de huid minder gaat glimmen, zijn ook een goede toevoeging om de algehele huidverzorging te optimaliseren.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen