Wat te doen aan luieruitslag en geïrriteerde baby billen?

De huid van je pasgeboren baby is zo pril, nog volop in ontwikkeling, dat deze kwetsbaar is. Meer dan die van een volwassene. Gevoelig voor onder meer babyeczeem, niet te verwarren met luieruitslag. Luieruitslag bij baby’s komt veel voor. Sterker nog, circa 10 tot 15% van de kinderartsconsulten gaan over luieruitslag.

Vooral babybillen zijn een gevoelige zone, want gedurende een dag krijgen ze veel te verduren. Veel de luier verschonen, een vieze luier, het kunnen allemaal oorzaken zijn voor uitslag. Geen wonder dat de babyhuid vaak ten prooi valt aan irritatie en roodheid, dus ook wel bekend als luiereczeem. Die luieruitslag blaren en baby blaasjes kunnen je kind op zijn beurt huilerig maken. Gelukkig is het een volstrekt onschuldige huidaandoening. Wat te doen tegen luieruitslag bij een baby. Hier gaan we in dit artikel dieper op in.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een geïrriteerde, ontstoken huid te zien op de billen van je baby of op het luiergebied in het algemeen, zoals de dijen. Indicatie dat je baby geplaagd wordt door luieruitslag: hij of zij is meestal extra prikkelbaar of lijkt zich ongemakkelijk te voelen. Logisch, want de uitslag kan pijn doen of jeuken. Luieruitslag is makkelijk te herkennen. Het geïrriteerde gebied ziet er meestal felrood uit. Bijna elke baby krijgt op een gegeven moment luieruitslag, dus maak je niet te druk. Vervelend om te zien dat je baby ongemak ervaart, maar dit komt en gaat vaak sneller dan je denkt.

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag?


Er zijn verschillende factoren die luieruitslag kunnen veroorzaken:

1. Babybillen brengen de hele dag en nacht door in een vochtige omgeving. Ze worden ook beïnvloed door langdurige blootstelling aan urine en ontlasting met een zuurgraad. De uitslag kan verergeren bij warm weer en hoge temperaturen. Let dan dus extra op.

2. De luier blijkt te krap en wordt niet vaak genoeg verschoond, dit kan uitslag verergeren. Als de baby na zes maanden rechtop gaat zitten, verhoogt bovendien de hoeveelheid wrijving van de luier om de babyhuid en daarmee het risico op luieruitslag.

3. Tandjes die doorkomen en andere veelvoorkomende kinderaandoeningen kunnen ook gepaard gaan met een geïrriteerde huid op de billen. Dit kan luieruitslag of eczeem zijn.

4. Een verzorgingsroutine en producten die niet geschikt zijn voor de fragiele, gevoelige huid van de baby.

Luieruitslag symptomen

Meestal ziet de uitslag er iets gezwollen en vuurrood uit, soms met witte schilfers en laesies (beschadigingen aan de huid). Naast de huidplooien kunnen er laesies worden aangetroffen op de nabijgelegen huid buiten het luiergebied, zoals de dijen of op de buik. Luieruitslag kan en pijnlijk en geïrriteerd uitzien, maar soms heeft je baby het zelf helemaal niet door. Dat is weliswaar nooit het geval bij infectie. Als de uitslag er geïnfecteerd uitziet, bel dan de kinderarts.

Tekenen van een ontstoken luieruitslag:
- Open wondjes, eventueel met pus;
- Goed zichtbare blaasjes op de luierzone;
- Flink opgezwollen huid;
- Koorts;
- De luieruitslag verdwijnt niet na behandeling of verergert.

Luieruitslag, luiereczeem of schimmel?

Meestal is luieruitslag bij behandeling binnen zeven dagen verdwenen en dus tijdelijk. In tegenstelling tot eczeem. Dit is doorgaans een langdurige huidaandoening, die als het verdwijnt ook op volwassen leeftijd kan terugkomen. Uitslag wordt gekenmerkt door een geïrriteerde huid die rood en pijnlijk oogt, soms jeukt en blaasjes vertoont. Luieruitslag concentreert zich op de billen en soms ook de genitaliën van de baby. Eczeem (dermatitis) vertoont zich vaak in huidplooien en het wordt gekarakteriseerd door een jeukende, droge en rode huid. Voor de babyhuid die de neiging heeft tot eczeem is het belangrijk gerichte en milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. De schimmel Candida (gistinfectie) veroorzaakt vaak schimmelvormige huidinfecties waar luieruitslag onder meer onder valt.

Luiteruitslag behandelen

Krijgt je baby luieruitslag dan betekent ditdat de huid op de billen een zachte behandeling en rust behoeft. Over het algemeen duurt het twee tot vier dagen voordat het verdwijnt, mits je de juiste routine combineert met de juiste producten.

Gebruik koel kraanwater of thermaal bronwater om het geïrriteerde gebied schoon te maken. De verzachtende en kalmerende eigenschappen ontdoen de huid van onzuiverheden. Breng vervolgens met zachte, cirkelvormige bewegingen een beschermende, herstelondersteunende crème aan, ook om de huid te te kalmeren. Cicaplast Balsem B5 is een multifunctionele balsem, die helpt herstellen. De formule bevat vitamine B5, madecassoside, glycerine, karitéboter en thermaal bronwater. Dit bronwater helpt beschermen en kalmeren. De minimalistische formule is getest op een (zeer) gevoelige huid, hypoallergeen en ideaal om babybillen met tekenen van irritatie te beschermen en te kalmeren.

Hoe voorkom je luieruitslag?

Het is gelukkig vrij eenvoudig om luieruitslag bij baby’s te voorkomen. De volgende stappen helpen je op weg:

1. Wees er scherp op dat je luiers koopt, in de juiste maat voor jouw zoontje- of dochtertje. Vervang de luier bovendien onmiddellijk zodra deze nat of vuil is. Zelfs schone luiers dienen minstens om de drie uur te worden vervangen.

2. Reinig de billen van jouw baby elke keer dat je een luier verwisselt. Doe dan niet met een willekeurig product, maar kies er een specifiek geschikt voor baby’s. Zoals Lipikar Syndet AP+ extra zachte, zeepvrije gel. Vermijd harde zeep, douchehandschoenen en sponzen die wrijving oproepen.

3. Droog de billen, óók de huidplooien, van je baby grondig af, door met een handdoek de huid zachtjes droog te deppen.

4. Wacht niet tot je roodheid of irritatie ziet; breng na elke luierwissel een beschermende crème aan zoals Cicaplast Balsem B5, een verzachtende herstelondersteunende balsem.

ONTDEK HET ANDERE PRODUCT 
UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is het belangrijkste assortiment in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëne voor gevoelige, erg droge en eczeemgevoelige huid en bestaat uit producten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 
 • Tegen irritaties en tegen krabben.
  Lipiden-aanvullende balsem.
  LIPIKAR
  BALSEM AP+m
  BEKIJK NU
 • Tegen gevoel van irritatie.
  Tegen gevoel van jeuk.
  Ultrazachte lichaamsreiniger.
  Gezicht en lichaam.
  LIPIKAR
  SYNDET AP+
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay ProductPage Thermal Spring Water 300ml 3433422404403 Fr
  Een onmisbare dagelijkse verzorging voor zelfs de meest kwetsbare gevoelige huid: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en...
  THERMAAL BRONWATER
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay ProductPage Damaged Cicaplast Baume B5 100ml 3337872413
  Crème die de huid helpt kalmeren en herstellen.
  Gezicht, lippen en lichaam.
  CICAPLAST
  Balsem B5
  BEKIJK NU

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual 2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR True answer

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True or false visual 3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR wrong answer

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True or false visual

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR wrong answer

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True or false visual

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR wrong answer

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.