3 vragen aan een expert

Schilfers op de hoofdhuid: oorzaken en wat doe je ertegen?

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Schilfers op de hoofdhuid zijn niet wenselijk: het kan onaangenaam aanvoelen, soms vallen ze als sneeuwvlokjes uit je haar waarna ze goed zichtbaar zijn op donkere kleding. In sommige gevallen gaan hoofdhuid schilfers ook gepaard met jeuk aan het hoofd. Seborroïsche dermatitis of eczeem is de voornaamste reden voor een droge hoofdhuid, die gemakkelijker afschilfert. Schilfers op de hoofdhuid maar geen roos? Dat kan. Er bestaan verschillende oorzaken: van psoriasis aan de hoofdhuid tot roos en schimmel (ja, een schimmelinfectie) op je schedel. ‘Hoofdhuid gezondheid’ is momenteel ook een belangrijke term in beautyland, als sleutel tot mooi, gezond haar en een schone, rustige hoofdhuid. Met een gezonde, goed doorbloede hoofdhuid worden schilfers ook zoveel mogelijk op afstand gehouden. Natuurlijk wil je schilfers op je hoofdhuid zo snel mogelijk verwijderen, maar het is zaak eerst de onderliggende oorzaak op te speuren. Vind hier hoofdhuid tips die soelaas bieden bij schilfers door bijvoorbeeld eczeem of hevige roos. 

‘Schilfers in het haar zijn simpelweg ophopingen van dode cellen op de hoofdhuid’ 

Wat zijn schilfers op de hoofdhuid?

Schilfertjes zijn simpelweg ophopingen van dode cellen op de hoofdhuid. Het stratum corneum is het zichtbare deel van de epidermis, de buitenste huidlaag, en deze bestaat in feite uit een laag dode huidcellen die direct op het oppervlak van de huid liggen. Deze laag maakt gebruik van een proteïne, genaamd keratine, om een sterke barrière te vormen tussen de buitenwereld en de meer kwetsbare cellen binnenin de huid en het lichaam. Normaal stoot de hoofdhuid ook huidcellen af, wanneer deze niet meer nodig zijn. De afstoting van huidcellen is een continu proces waarbij de huid zich vernieuwt.

‘Wanneer de hoofdhuid ontstoken raakt is het doorgaans zo dat de hoornlaag sneller wordt afgestoten dan normaal’

Hoe ontstaan schilfers op het hoofd?

Je kunt schilfers krijgen om verschillende redenen, bijvoorbeeld door roos of psoriasis op de hoofdhuid. Wanneer de hoofdhuid ontstoken raakt is het doorgaans zo dat de hoornlaag sneller wordt afgestoten dan normaal. Deze snelle afstoting zorgt voor een ophoping van dode huidcellen die met het blote oog zichtbaar zijn: schilfers. Wanneer dit gepaard gaat met irritatie van de hoofdhuid en jeuk vormt dit een patroon. Je kunt hiervoor langs de huisarts gaan. Vaak wordt trouwens gedacht dat een droge hoofdhuid dé oorzaak is van roos, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Door roos kun je een schilferige hoofdhuid krijgen met zichtbare schilfers in het haar, op je kleding. Soms komt het door een schimmel of zelfs hoofdhuid-infectie. Een droge hoofdhuid ontstaat wanneer de huid niet genoeg vocht produceert of vasthoudt.

‘Schilfers op de hoofdhuid komen vaker voor bij mannen, mensen met overgewicht of mensen met een vet huidtype’

De soorten hoofdhuidschilfers

Schilfering van de hoofdhuid verschijnt in vele vormen. De oorzaak van roos is onduidelijk bij medici. Hormonen zijn een veelgenoemde ‘verdachte’, omdat roos op de hoofdhuid vaker voorkomt tijdens de tienerjaren. Of een type gist, dat op de hoofdhuid een overgroei kan beleven, kan een rol spelen. Het heeft in ieder geval niks te maken met een slechte hygiëne. Vaak komt een schilferige hoofdhuid voor in families – het is dan dus genetisch bepaald. Schilfers op de hoofdhuid komen vaker voor bij mannen, mensen met overgewicht of mensen met een vet huidtype. Sommige ziektes zoals Parkinsons kunnen ook roos veroorzaken. Zie hieronder wat er mogelijkerwijs bij jou zou kunnen spelen.

Roos op de hoofdhuid

Roos of haarroos is de meest bekende vorm van schilfers op de hoofdhuid. Dit kenmerkt zich door fijne witte, losse schilfering, verspreid over het hele hoofd. 

Eczeem op de hoofdhuid

Gele of geel-witte schilfering op het hele hoofd kan veroorzaakt worden door seborroïsch eczeem. Bij seborroïsche dermatitis is er bovendien sprake van roodheid van de hoofdhuid. Ook beperkt de schilfering zich dan vaak niet tot alleen de hoofdhuid maar worden ook de wenkbrauwen aangetast.

Schimmel op de hoofdhuid

De hoofdhuid kan geïnfecteerd raken als een schimmel of bacterie de hoofdhuid binnendringt via de haarfollikels of een beschadigde hoofdhuid. Het is daarom raadzaam producten te gebruiken die je huidbarrière ook beschermen, zoals een La Roche-Posay shampoo met thermaal bronwater rijk aan mineralen. Schade aan de hoofdhuid kan resulteren in verschillende hoofdhuidproblemen, zoals psoriasis en eczeem.

Bacterie op de hoofdhuid

Witte schilfers op een klein deel van de hoofdhuid. Wanneer haarfijne, witte schilfering zich beperkt tot een kleiner deel van de hoofdhuid kan er sprake zijn van een bacterie. Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met haaruitval.

Psoriasis op de hoofdhuid

Tot slot kan men ook last hebben van psoriasis op de hoofdhuid. Schilfering door psoriasis is te herkennen aan dikkere, witte schilfers die vastzitten aan de hoofdhuid. Doorgaans is de schilfering bij hoofdhuid psoriasis een stuk dikker en meer uitgesproken dan bij roos. Vaak zijn er medicijnen nodig, voorgeschreven door de huisarts, om de aandoening onder controle te houden.

Wat te doen tegen schilfers op de hoofdhuid?

Een specifieke behandeling bij hevige schilfers is noodzakelijk, anders houdt het in de meeste gevallen aan. Wanneer een patiënt last heeft van schilfering van de hoofdhuid is het allereerst noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen. Waarschijnlijk heb je met het lezen van voorgaande ‘boosdoeners’ in het geval van hoofdhuidschilfers al een idee of het bij jou komt door bijvoorbeeld eczeem of juist schimmel. Wel raadzaam om er voor de zekerheid een professional, zoals de huisarts of dermatoloog, naar te laten kijken. Niet elke schilfering heeft dezelfde oplossing. Je dienstdoend arts kan hierbij adviseren. Voor het behandelen van haarroos kan een anti-roos shampoo al voldoende zijn, terwijl voor een vorm van eczeem of psoriasis vaak meer nodig is. Hieronder een aantal handige tips die helpen bij schilfers op de hoofdhuid.

‘Droogshampoo wil je bij een schilferende hoofdhuid liefst vermijden’

Tip tegen schilfers: was je haar regelmatig

Wacht niet totdat je hoofdhuid heel vettig is geworden voordat je het haar wast. Hierdoor krijgen dode huidcellen de kans om op te hopen. Droogshampoo wil je hierbij ook liever vermijden. Dit voegt namelijk enkel extra product toe aan je hoofdhuid, bovenop bestaande dode huidcellen. Sommige mensen hebben een dagelijkse shampoobeurt nodig, anderen minder vaak. Het is ook belangrijk om je shampoo goed uit te wassen met lauwwarm water. Anders blijven er namelijk weer restjes (en mogelijke ophopingen) achter. Was je veelvuldig en blijft je hoofdhuid schilferen? Het kan dan zijn dat je juist te vaak wast, waardoor je hoofdhuid uitdroogt. Het is vaak even zoeken naar de juiste balans.

Tip tegen schilfers: probeer een anti-roos shampoo

Als veel wassen met een ‘gewone shampoo’ niet willen baten, probeer eens een anti-roos shampoo. Begin met dagelijks gebruik. Naarmate de schilfertjes minder worden, kun je de anti-roos shampoo ook minder gebruiken. Zoek een anti-roos shampoo tegen schilfers met ingrediënten zoals seleniumsulfide en salicylzuur, een exfoliërend ingrediënt. Wissel ook af met gewone shampoo. 

Tip tegen schilfers: gebruik een anti-roos shampoo op de juiste manier

Breng een shampoo tegen schilfertjes twee keer aan en laat de tweede dosis circa 5 minuten op je hoofdhuid zitten. Hierdoor kan het beter inwerken.

Tip tegen schilfers: gebruik conditioner na anti-roos shampoo

Sla de conditioner na gebruik van shampoo tegen vette of droge schilfers vooral niet over. Dit zal je haar namelijk beschermen tegen droogte en dehydratatie.

Tip tegen schilfers: niet krabben

Probeer koste wat kost niet aan je schilfers te plukken en aan je haar of hoofdhuid te zitten. Dit helpt niet tegen de schilfers en het kan het schilferfenomeen zelfs verergeren, leiden tot bloeden en wondjes of zelfs haarverlies.

Hoe voorkom je hoofdhuidschilfers?

Wees vooral lief voor je hoofdhuid, door deze niet te verwaarlozen. Zorg dat je voldoende wast zonder de hoofdhuid te irriteren. Vermijd heet water en kies voor producten met milde ingrediënten waar je hoofdhuid niet hevig op reageert. Het kan soms even experimenteren zijn voordat je het juiste product voor jouw hoofdhuid vindt. Niemand wil horen dat hun dieet misschien de oorzaak kan zijn van hoofdhuid schilfers, maar misschien wil je hier ook eens kritisch naar kijken. Sommige dermatologen stellen dat een aantal koolhydraatrijke voedingssoorten kunnen bijdragen aan meer gist op de hoofdhuid, resulterend in schilfers. Probeer eens minder koolhydraten en suikers (dat zit in veel bewerkte producten verstopt) te eten om te zien of je een verschil ziet. Visolie supplementen, rijk aan omega 3 vetzuren, kunnen ook helpen bij droogte. Zink plus vitaminen A, B en C kunnen je hoofdhuid ook gehydrateerd en gezond helpen houden. Net zoals gezond eten wil je ook stress zoveel mogelijk buiten de deur houden om schilfers te voorkomen. Tot slot: vergeet niet voldoende water te drinken.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen