De oorzaken van smetplekken

Article Read Duration 4 min lezen

Intertrigo ofwel smetplekken zijn een medische naam om te refereren aan een uitslag (dermatitis, in feite) dat zich voordoet in huidplooien, de vouwtjes onder bijvoorbeeld je borsten of in de lies. Soms wekken die smetten bultjes op onder de oksels of krijg je hierdoor schrale billen. Het verschijnt in ieder geval altijd in een huidplooi. De huidaandoening, intertrigo, kan eruitzien als zweetuitslag of een opvallende rode vlek op de borst. Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan. Bij liesschimmel treedt een schimmelinfectie op, te herkennen aan ringvormige rode plekken die aan de randen wat uitschilferen. De huisarts kan een juiste diagnose stellen voor de geïrriteerde huid. Hoe behandel je smetplekken? Het is niet voor niets een veel gestelde vraag, want deze veelvoorkomende huidaandoening kan erg vervelend aanvoelen. Toch is de prognose doorgaans goed. Smetten ofwel smetplekken kunnen ook voorkomen bij baby’s, omdat zij ook prominentere huidplooitjes hebben. Maar het kan ook zijn dat je baby de neiging tot eczeem heeft, want de meeste pasgeborenen krijgen hiermee te maken.

Wat zijn smetplekken?

Intertrigo of smetplekken verwijst naar een type ontstekingsgevoelige uitslag (dermatitis) aan de oppervlakte van de huid, die optreedt in de lichaamsplooien van een persoon. Het tast dus meestal de plooien van de huid aan, waar de huid tegen elkaar wrijft of waar deze vaak vochtig is. Dit wrijven kan een afbraak van de bovenste huidlagen veroorzaken. Door de afbraak van de huid kunnen bacteriën of schimmels zich in dit gebied gemakkelijker ontwikkelen, waardoor ontstekingen en uitslag kunnen ontstaan. Toch betekent dit niet dat smetvlekken altijd uitmonden in bijvoorbeeld liesschimmel. Dit zijn twee verschillende huidkwalen. Kort gezegd is intertrigo een ontsteking van de huid die goed te behandelen is.

Symptomen van smetplekken

Symptomen van smetplekken zijn jeuk en een brandend gevoel in huidplooien. Af en toe kan langdurig last van smetplekkeneen muffe geur produceren. Dat is geen goed teken. Dan raken deze gebieden ontstoken en zien ze er roodbruin (roze tot bruin) en soms schilferig uit. De aangetaste huid door smetplekken kan gevoelig of pijnlijk zijn. In ernstige gevallen kan het leiden tot sijpelende zweren, een gebarsten huid, zelfs bloedingen. Je wil er dus niet te lang mee blijven rondlopen. Smetplekken tasten de bovenste huidlagen aan. Het wordt veroorzaakt door vocht, bacteriën, gist en in sommige gevallen schimmel in de plooien van de huid. Als de huid erg vochtig is, kan het huidoppervlak worden aangetast.

Hoe ontstaan smetplekken?

Smetplekken ontstaan door een combinatie van wrijving die irritatie veroorzaakt, hoge temperaturen en vocht. Deze factoren resulteren in een irriterende dermatitis die bekend staat als intertrigo. Smetplekken kunnen verergeren door micro-organismen, waaronder gisten (candida-intertrigo), dermatofytische schimmels, grampositieve bacteriën (erythrasma) of door allergische reacties op medicijnen en chemicaliën. Nu zijn er nog een aantal zeldzame, exotische dermatologische ziekten die vooral in huidplooien verschijnen. Deze afwijkende diagnoses (andere aandoeningen die op smetplekken lijken) zijn onder meer familiaire pemphigus, acne inversa, psoriasis inversa, stafylokokken of streptokokken impetigo en het bekendere seborroïsche dermatitis. Groep A-streptokokken kunnen een zeldzame vorm van streptokokkenhuidinfectie veroorzaken die een ernstige vorm van smetplekken veroorzaakt, waarbij de nekplooien, lies en tenen (van baby’s) worden aangetast. Smetplekken komen het meeste voor bij mensen met obesitas. Het wordt ook vaak gezien bij mensen die veel in bed blijven (bijvoorbeeld bij geadviseerde bedrust voor herstel) of die medische hulpmiddelen dragen, zoals kunstmatige ledematen, spalken en beugels. Deze apparaten kunnen namelijk vocht tegen de huid vasthouden. Smetplekken komen hiernaast veel voor in warme, vochtige klimaten.


Smetplekken onder de borst

Een randje tussen de onderkant van je borst en de huid daaronder, dat is vaak een smetplek. Veroorzaakt door wrijving wat vervolgens een ontsteking uitlokt. Dit fenomeen komt vaker voor in de zomer.


Smetplekken lies

Als je smetplekken in de lies krijgt, kun je misschien denken dat het schimmel is. Het kan namelijk op elkaar lijken. Het voornaamste verschil: bij een smetplek is de huid rood, maar zijn de plekken niet begrensd door een schilferende rand. Bij een schimmelinfectie zijn die schilfers wel aanwezig.


Smetplekken onder oksel

Bultjes of jeuk onder de oksel, vooral in een warm klimaat, kan duiden op smetplekken. Het is in principe een vorm van eczeem onder de oksels.


Hoe behandel je smetplekken?

Een antibioticum of steroïdencrème kan ontstekingen helpen verminderen. Vraag hiernaar bij je huisarts. Terwijl bij smetplekken onder de borst de juiste maat beha ook kan helpen. Kies voor een beha die de borsten wat van de borstkas lift, zodat er meer ruimte komt tussen huidplooien en wrijving wordt voorkomen. Intertrigo verdwijnt meestal als je de aangetaste gebieden zo schoon en droog mogelijk houdt. Gebruik hiervoor gerichte en milde huidverzorging. Draag verder loszittende kleding en gebruik poeder om huid-op-huidwrijving in de getroffen gebieden te verminderen. Heb je last van hardnekkige smetplekken? Eventueel kun je proberen om af te vallen om de diepte van de huidplooien (waar smetten vaker voorkomen) te verminderen. Als een bacteriële of schimmelinfectie ontstaat op de plekken waar de smetten zich bevinden dan is het belangrijk om bij de apotheek naar medicatie te vragen om de huid te helpen helen.

Smetplekken voorkomen

 

Je kunt smetplekken helpen voorkomen door:
  • Je huid koel en droog te houden.
  • Je huid bij warmte op te frissen of verkoelen.
  • Zeer strakke schoenen of kleding te vermijden
  • Een goede ondersteunende beha te dragen.
  •  

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.