Brandwonden behandelen: de mening van dermatologen

Wat moet men het eerst doen bij een brandwond? Welke maatregelen moet men nemen? Het antwoord van dermatologen en van La Roche-Posay.

Oppervlakkige brandwonden zijn vaak het gevolg van contact met een hete vloeistof, stoom of keukengerei. Hierbij moet in de eerste plaats de pijn worden bestreden, uitbreiding van de wond worden vermeden en daarna de heling worden bevorderd. Een dermatoloog geeft advies terzake.

Wat moet men het eerst doen bij een brandwond?

De verbrande plek minstens 10 minuten onder zacht stromend koud water houden. Ik zeg mijn patienten altijd dat dit het eerste nuttige is dat ze kunnen doen. Hierdoor wordt uitbreiding van de wond tegengegaan en wordt de pijn tot bedaren gebracht. Daarna moet worden nagegaan hoe diep de brandwond is, om haar goed te kunnen behandelen. Kokend water geeft bijzonder pijnlijke brandwonden, maar die zijn meestal minder diep dan bij kokende olie, die verbranding tot in de diepe dermislagen kan veroorzaken. Bij een diepe brandwond moet een niet-verklevend steriel verband worden aangebracht en vervolgens een arts worden geraadpleegd.

Wat moet men doen bij een oppervlakkige brandwond?

Ik adviseer mijn patiënten om een steriel verband te gebruiken met een helende crème. Zeker als de huid rood is, waarbij gewoon het bovenste laagje van de epidermis beschadigd is (zoals bij zonnebrand). Dit helpt de huid te herstellen en de pijn te kalmeren. De wond moet worden beschermd om contact met irriterende stoffen en superinfectie van de wond te vermijden.

Wat moet men achteraf nog doen?

Na verbranding blijft de huid gevoelig en teer. Ze moet dus worden beschermd. Daartoe bestaan aangepaste dermocosmetische producten. Als de verbrande plek rood blijft, verdikt en jeukt, is het beter om een arts te raadplegen. Er kunnen zich dan immers chéloïde littekens vormen, die bijzonder ontsierend zijn en regelmatig blijven jeuken. Dit vergt een aangepaste behandeling. En tot slot moet het litteken ook worden beschermd tegen de zon met een product met hoge beschermingsfactor.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN