Hoe je huid beschermen
tegen blauw licht?

Article Read Duration 6 min lezen

Tijdens de pandemie zijn we meer en meer achter onze schermen gaan zitten – op laptops, op smartphones. Ook kinderen krijgen op school steeds meer les via schermen. Dat is niet altijd best voor onze mentale gezondheid. Vooral in de avond, als de zon is ondergaan, is het belangrijk om je ogen (en je huid) af te wenden van schermen. Anders krijgt het brein geen seintje om melatonine aan te maken zodat je rustig in slaap valt. En ook slaap is belangrijk voor een gezonde huid. Met een scherm-vrije, rustige avondroutine verbeter je je slaapkwaliteit in plaats van de hele nacht wakker te liggen. Los hiervan wordt gezegd dat blauw licht an sich, net zoals UV-straling, niet goed is voor de huid. In dit artikel lees je of dit klopt en wat je kunt doen tegen blauw licht.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is overal om ons heen. Het is aanwezig in daglicht, maar wordt ook uitgezonden door fluorescerende lampen en LED-apparaten zoals computerschermen, televisies en smartphones. Zonlicht is de grootste bron van blauw licht waaraan we worden blootgesteld, en digitale apparaten zenden slechts een fractie van die straling uit. We houden onze smartphone weliswaar dagelijks dicht bij ons gezicht en dit vergroot de risico’s op blootstelling aan overmatig veel blauw licht. Verder handig om te weten: er is zichtbaar licht en er is onzichtbaar licht. Zichtbaar licht is het licht dat je kunt zien, zoals zonlicht of het licht van je mobiele telefoon. Onzichtbaar licht kan niet met het blote oog worden waargenomen, zoals UVA- en UVB-stralen. Deze straling zorgt onder meer voor brandwonden en het is schadelijk voor de gezondheid. Kijk je naar een diagram van het lichtspectrum dan zie je dat de golflengten van UVA- en UVB-stralen variëren van 100 nm tot 400 nm (nm staat voor nanometer, een maat die wordt gebruikt bij het meten van licht). De volgende kleur van het spectrum is blauw licht, met een golflengte van 380 nm tot 500 nm.

Beschadigt blauw licht echt de huid? 

De claims als het aankomt op blauw licht en de huid: blauw (of hoogenergetisch zichtbaar) licht uitgestraald door elektronische schermen zou kunnen doordringen in de diepere lagen van onze huid, net zoals zonlicht. Eenmaal in de huid kan blauw licht collageen en elastine afbreken, wat veroudering en ontsteking in de huidcellen versnelt. Collageen en elastine zijn ontzettend belangrijk voor de huid, want ze zorgen ervoor dat deze stevig en veerkrachtig blijft. Hierdoor oogt de huid ook jonger. Ook wordt er gedacht dat de waargenomen veranderingen onder invloed van blauw licht onder meer mitochondriale schade (mitochondriën zijn krachtige snellen) en verslechtering van celgroei omvatten. Toch is er simpelweg nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar het effect van blauw licht op de huid om deze claims te staven. Om het zekere voor het onzekere te nemen geven we hierbij alsnog onze beste tips om je huid te beschermen tegen blauw licht.

Smeer zonnebrandcrème, zelfs thuis

Veel mensen beschermen hun huid buitenshuis tegen UV-straling, maar het gebruik van zonnebrandcrème binnenshuis is minder wijdverspreid. Terwijl zonnebrandcreme naast UV-licht (UVA-stralen gaan ook door glas en dus jouw raam) ook blauw licht kan helpen weren. Probeer bijvoorbeeld Anthelios Mineral One SPF50+, hoge UV-minerale getinte zonbescherming. Vergeet niet voldoende te smeren (een hazelnootje voor je gezicht, een hazelnootje voor hals en decolleté) en om de paar uur bij te smeren.

Gebruik antioxidanten in je huidverzorging


Van blauw licht wordt gezegd dat het ook oxidatieve stress in de huid kan veroorzaken, en om dat te bestrijden is het belangrijk om antioxidanten in huidverzorging te gebruiken. Antioxiderende ingrediënten zoals vitamine C, ferulazuur en phloretin om zowel vrije radicalen als pigmentvlekken te bestrijden. Degenen met een donkere huid zouden ook naar tranexaminezuur kunnen kijken om pigmentvlekken te voorkomen. Deze stof zorgt ervoor dat pigmentvlekken zichtbaar verminderen. Neem bijvoorbeeld La Roche Posay’s Pure Vitamine C serum op in je ochtendroutine.

Draag een BB crème

Fysieke zonnefilters kunnen dus optreden als een barrière voor de huid tegen blauw licht. Op diezelfde manier kunnen producten die licht-reflecterend pigment bevatten, zoals BB-crème, de mogelijke effecten van blauw licht aanzienlijk verminderen. Probeer bijvoorbeeld Hydreane BB Creme (met een extra zonnefilter) dat de huid mooi egaliseert.

Versterk je huidbarrière

De huidbarrière is belangrijk voor de algehele gezondheid van je huid. Wees voorzichtig met overmatig gebruik van actieve ingrediënten en hou je huidverzorgingsroutine simpel. Zo wordt je huidbarrière niet aangetast en kan het zijn werk doen. Zoek naar ingrediënten zoals niacinamide, die de huidcellen actief helpt te herstellen van oxidatieve stress alsook de huidbarrière verbetert. Andere goede barrière-versterkende ingrediënten zijn ceramiden, vetzuren en hyaluronzuur, die allemaal huidvriendelijk zijn. Toleriane’s Ultra Dermallergo Serum met mineraliserend bronwater is een dagelijks verzachtend en hydraterend serum voor ’s ochtends en ’s avonds dat ook de huidbarrière helpt ondersteunen.

Investeer eventueel in een blauw licht scherm voor de huid

Hoe dichter je bij een scherm bent, hoe meer mogelijke schade door blauw licht je huid zou kunnen ondervinden. Daardoor is je televisie (op afstand) een minder grote potentiële boosdoener dan je telefoon of laptop. Kijk voor dagelijks gebruik op het scherm naar schermschilden die voorkomen dat blauw licht je in de eerste plaats bereikt. Schakel ondertussen de 'nachtmodus' van je telefoon in, waardoor de tint van je scherm verandert in een warm, geel licht.

WAAR
OF ONWAAR

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID