Achtergrondinformatie

Zonneallergie bij volwassene en kind: symptomen en ultieme redmiddelen

zonneallergie huid

Heb jij of je kind last van zonneallergie? Of speelt er iets heel anders? Lees hier over de zonneallergie symptomen en hoe de huid zo snel mogelijk heelt.

Zonneallergie (PLE), het kan uit het niets opduiken. Zelfs als je jarenlang nergens last van hebt gehad; uren zorgeloos zonnebaden – weliswaar goed ingesmeerd en met een zonnebril of petje paraat. Maar ineens zijn er symptomen van zonneallergie: jeuk, blaasjes, een rode huid, soms zelfs blaren. Het kriebelt, af en toe doet het zeer. Alvast een spoiler: soms lijkt warmte-uitslag op zonneallergie en ben je in werkelijkheid gewoon allergisch voor je zonnebrand. Het is daarom belangrijk om altijd met veilige SPF-producten te smeren. Voor kinderen is zonneallergie ook een vervelende kwaal, waarna ze ineens onder de spikkels zitten door een abnormale reactie op UV-straling. Hieronder lees je alles over zonneallergie: van de symptomen tot behandeling, klachtvermindering en vooral ook: hoe kun je dit voorkomen?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een reactie van het lichaam op blootstelling aan de zon. Men spreekt van zonneallergie wanneer de huid overdreven reageert op UV (UltraViolet) straling. [1] Zonneallergie kan dus ook veroorzaakt worden door straling van een gloeilamp of de zonnebank. Een idee dat bezoek wat terug te schroeven? Voor een stralend kleurtje kun je natuurlijk ook voor een hydraterende zelfbruiner gaan – die tegenwoordig heel gemakkelijk op te brengen is met natuurlijk effect.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook ontstaan onder invloed van andere factoren, zoals door medicatie, cosmetica of planten zoals brandnetel. Zonneallergie komt gemiddeld vaker voor in Westerse landen (met name bij mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen), en begint meestal tussen het 30e en 40e levensjaar. Bij vrouwen komt het drie tot vier keer zo vaak voor als bij mannen.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

De symptomen van zonneallergie treden vaak enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon op, en kunnen maar liefst 7 tot 10 dagen aanhouden. Je bent er dan inderdaad wel even zoet mee, maar doorgaans verdwijnen zonneallergie-klachten ook weer vanzelf. De symptomen van zonneallergie zijn [2]:

 • Rode, pijnlijke huiduitslag, vaak gepaard met jeuk;
 • Blaasjes;
 • Huidschilfering;
 • Zwelling van de huid.

Zonneallergie-symptomen verschijnen vaak als eerste op de huid die is blootgesteld aan de zon, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere gebieden.

Hoe kun je zonneallergie het beste behandelen?

Zonneallergie is te behandelen door middel van lichtgewenning. Stapje voor stapje zonnestralen tot je nemen. Dit kan op twee verschillende manieren:

 • Natuurlijke zon: voor milde vormen van zonneallergie is het geleidelijk laten wennen van je huid aan zonnestraling voldoende. Let in het voorjaar (met de eerste felle zonnestralen) op en smeer je huid goed in.
 • Lichttherapie: een therapie waarbij je huid voorafgaand aan de zomer 10 tot 12 weken, 2 à 3 keer per week wordt blootgesteld aan UVB-straling. Hiervoor dien je contact op te nemen met je dermatoloog.

Hoe kun je klachten bij zonneallergie verminderen?

‘Kinderen krijgen eerder te maken met een aparte vorm van zonneallergie, genaamd lente-oren’

Om klachten te verminderen (en niet te vergeten, de huid extra te beschermen) kun je verzorgingsproducten voor een gevoelige en allergische huid gebruiken. Hierin is La Roche-Posay natuurlijk gespecialiseerd. Onze tips:

 • Een dagcrème speciaal voor een allergische huid, die de symptomen van zonneallergie kan helpen verminderen. Zo werkt het direct op zowel een branderig aanvoelende als trekkerige huid.
 • Last van een pijnlijke huid en zwelling rond de ogen? Niet wenselijk. Hiervoor kun je er een speciale oogcrème bij pakken, die de gezwollen huid verzacht.

Zonneallergie en kinderen: wat te doen?

‘Onthoud dat UVA-straling je huid óók bereikt wanneer je onder een parasol zit of achter een (auto)raampje’

Warme Nederlandse zomers komen steeds vaker voor en bieden de uitgelezen buitenspeelmomenten voor kinderen, maar wees daarbij op je hoede voor verbranding (lees: goed insmeren met de juiste zonnebrand) én zonneallergie. Heeft je kind na een dagje strand plotseling pijnlijke huiduitslag, jeukende blaasjes, een schilferende huid? Het kan inderdaad zonneallergie, ofwel dermatitis solaris, zijn – iets wat zich een dag na het zonnebaden nog kan openbaren.

Het goede nieuws: reguliere zonneallergie komt veel minder voor bij kinderen dan bij volwassen vrouwen. Kinderen krijgen eerder te maken met een aparte vorm van zonneallergie, genaamd ‘lente-oren’, waarbij bultjes en blaasjes alleen op de oren zitten. Vooral jongens krijgen hier last van in (hoe raad je het zo) het voorjaar – vandaar de term ‘lente-oren’. Wat er ook speelt, bescherming tegen de zon is cruciaal. Houd de allerkleinsten tussen elf uur ’s ochtends en vier uur ’s middags uit het directe zonlicht.

Kies ook voor bedekkende kleding (een zonnehoedje) en een zonnebrandcrème met hoge factor. Let wel: elke twee uur bijsmeren, en opnieuw na het zwemmen. Zoals eerder aangestipt kan de huid wennen aan de zon, dus bouw het (beschermd) buitenspelen langzaam op.

10 tips om zonneallergie te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo kun je zonneallergie ontwijken door een aantal gedragsregels in acht te nemen. De tips:

 • Blijf uit de zon tussen 11 en 16 uur, wanneer de straling het sterkst is.
 • Draag in het zomerseizoen kleding die de armen en benen volledig bedekken.
 • Onthoud dat sneeuw en zand veel zonlicht reflecteren, dus wees extra voorzichtig op bijvoorbeeld het strand.
 • Onthoud hiernaast dat UVA-straling je huid óók bereikt wanneer je onder een parasol zit of achter een (auto)raampje.
 • Onthoud tot slot dat hoog in de bergen meer zonlicht de aarde bereikt.
 • Gebruik zonnebrand met factor 50, die beschermt tegen UVA én UVB-straling, en smeer je regelmatig in.
 • Pas je dagelijkse routine aan, want veel verzorgingsproducten zijn te agressief voor je huid en kunnen de kans op klachten verergeren.
 • Gebruik daarom een gezichtsreingingsproduct dat speciaal geformuleerd is voor een gevoelige of een allergische huid.
 • Kies voor make-up voor een gevoelige huid.
 • Verwijder make-up alleen met make-up remover voor een gevoelige huid.

Medicijnen: zonneallergie oplossen met pillen of tabletten?

De huisarts kan in het geval van zonneallergie zeker medicatie voorschrijven: van een verkoelende crème of gel tegen jeuk tot tabletten in extremere gevallen. Denk hierbij aan Prednisolon, een corticosteroïd in de vorm van tabletten. Het onderdrukt de afweer alsook ontstekingen. Het kan in sommige gevallen weliswaar ook bijwerkingen, zoals buikkramp, oproepen. Verder kun je bij de huisarts terecht voor corticosteroïdcrème of levomenthol-crème. In laatstgenoemde zit lidocaïne met een licht verdovende werking. Al gaan de plekjes negen van de tien keer vanzelf over en is het dus niet nodig om meteen voor zonneallergie-pillen te gaan. Laat de huiduitslag van nature genezen, en gebruik ondertussen kalmerende balsems of fris water.

Bronnen


Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen