Huidverzorging voor jeuk en psoriasis

Naast de ontsierende plekken op je huid is de jeuk een symptoom van Psoriasis waardoor je aandoening bijna ondraaglijk is. Gelukkig met een gerichte huidverzorging jeuk verminderen en de huid comfortabeler laten aanvoelen. Ontdek hier welke stappen jij kunt zetten om de jeuk tegen te gaan.

Psoriasis is een chronische aandoening die (nog) niet kan worden genezen. Wel kan de dagelijkse behandeling worden aangevuld met een goede verzorging van de huid. Dit helpt bij het verbeteren van de levenskwaliteit en biedt je actieve controle over de ziekte. Een van de lastigste symptomen: de gekmakende jeuk waar veel patiënten last van hebben. Tijd om dieper in te gaan op dat jeukprobleem, zodat je precies weet wat wel en niet te doen.

Wat is jeuk eigenlijk?

Een jeukend gevoel, dat ook wel pruritus wordt genoemd, is een algehele sensatie die voortvloeit uit de irritatie van huidcellen of zenuwuiteinden die gelinkt zijn aan de huid. Dit kan behoorlijk wat overlast opleveren; jeuk is natuurlijk verre van een fijn gevoel. Toch is het een belangrijk mechanisme van je lichaam om zichzelf te beschermen. Je kunt het scharen onder andere belangrijke gevoelens ofwel ‘waarschuwingssignalen’, waaronder aanraking, pijn, vibratie, kou en hitte.

Waarom jeukt een psoriasis huid?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte, waarbij je bijna niet om intense jeuk heen kan, maar wat veroorzaakt die jeuk eigenlijk? Interessante vraag. Volgens onderzoek krijgt tussen de 70 en 90% van de mensen met psoriasis last van jeukende sensaties. Terwijl huidaandoening psoriasis zelf ontstaat omdat het immuunsysteem overactief raakt, zijn jeukgevoelens het resultaat van ontstekingen. Dit ontstekingsproces gebruikt het lichaam om infectie tegen te gaan, om zichzelf te beschermen tegen ziektes en in reactie op de wond. Maar bij psoriasispatiënten heeft het immuunsysteem het helaas mis; ontsteking wordt onnodig uitgelokt en dit leidt tot die jeuk. Volgens de Psoriasis Foundation wordt dat ‘bijtende, brandende’ jeukgevoel wel vergeleken met de reactie op de beet van een vuurmier.

De beste oplossing tegen jeuk: niet krabben

Krabben, soms tot bloedens aan toe, is de grootste vijand van een psoriasishuid. Het irriteert de huid en het maakt die kwetsbaarder zodat nieuwe psoriasis-plaques kunnen ontstaan. Vervolgens verergert psoriasis en wil je weer krabben. Want ja, hoe erger de psoriasis, hoe erger de jeuk. Alleen, hoe vermijd je krabben bij psoriasis? Het is een neiging die soms onmogelijk te negeren lijkt. Soms doe je het zelfs onbewust. Om te vermijden dat je ‘s nachts gaat krabben, kun je de volgende stappen nemen:

  • Anti-krab tip één: hydratatie Zorg dat je huid goed gehydrateerd is, met crème en voldoende drinken.
  • Anti-krab tip twee: de juiste nachtkleding Draag nachtkleding van een zachte stof, want ruwe stoffen kunnen de huid irriteren.
  • Anti-krab tip drie: frisse lucht Zorg voor voldoende frisse lucht, ook in bijvoorbeeld de slaapkamer.
  • Anti-krab tip vier: zalf tegen jeuk Houd altijd een hydraterende crème of zalf bij de hand. Hier gaan we verderop in dit artikel nog dieper op in.
  • Anti-krab tip vijf: korte nagels Hiernaast doe je er goed aan om je nagels zo kort mogelijk te houden. Wanneer je voorzichtig krabt, zal de schade meevallen. Maar met lange nagels kan jij je huid zodanig beschadigen dat de psoriasis erger wordt.
  • Anti-krab tip zes: handschoentjes Heb je veel last van de jeuk of merk jij dat je psoriasis meer opspeelt? Dan kun je ervoor kiezen om zijden handschoentjes te dragen. Zo voorkom jij dat je de huid onnodig beschadigd of je jezelf in je slaap verwond.
  • Anti-krab tip zeven: afleiding De neiging om te krabben bij jeuk is ook van psychologische aard. Soms kan je zelfs niet stilzitten vanwege de jeuk. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je in dat geval op andere zaken te concentreren. Probeer bijvoorbeeld eens aan een kussen te krabben of gebruik een anti-stressbal om je handen bezig te houden. Kloppen, knijpen, drukken, masseren of wrijven met de handpalm kunnen ook functioneren als alternatief voor krabben en het is een stuk minder belastend voor de huid.
  • Anti-krab tip acht: stress vermijding Jeuk en stress gaan hand in hand wanneer je psoriasis hebt. Probeer daarom te ontspannen door ademhalingsoefeningen of yoga te doen.

Hoe verlicht je jeuk bij psoriasis?

Je kunt ook eens in de gaten houden wanneer de jeuk opspeelt, zodat je hier tijdig op kunt inspelen. Niet krabben, oké, maar je kunt meer doen om de jeuk zoveel mogelijk te vermijden. Het hydrateren van de huid is van primair belang, omdat dit jeuk vermindert en de huid soepel en stevig houdt. Dagelijkse hydratatie is simpelweg de beste verzorging van een psoriasishuid. Hieronder gaan we in op verzorging.

Crème tegen jeuk bij psoriasis

Met een goede of een hydraterende crème kun je de jeuk bij psoriasis aanzienlijk verlichten. Zet een tube op je nachtkastje of houd er een in je tas, zodat je snel kunt reageren als je krab-neigingen krijgt. Wij tippen bij uitstek een zalf met een romige, rijke balsemtextuur die een film achterlaat op de huid, zoals Iso Urea MD Balsem. Deze crème is het meest geschikt voor de droogste en meest beschadigde delen van de huid. Bovendien kan deze crème jou helpen om ‘s avonds gemakkelijker te ontspannen, doordat de huid comfortabeler aanvoelt. Tot slot kan Iso Urea MD Balsem jouw huid beschermen tegen koud weer en zo uitdroging voorkomen.

Zalf tegen jeuk bij psoriasis

Iso Urea Lichaamsmelk is hiernaast perfect voor de dagelijkse verzorging van de lichaamshuid met psoriasis. Deze melk dringt sneller door in de huid en is daardoor in staat directe verlichting te brengen. Je gebruikt deze melk om de minder droge huidzones te verzorgen en wanneer je toe bent aan extra hydratatie. Let op: in de winter is de huid kwetsbaarder en droger, wat de psoriasis verergert.

Opfrisser tegen jeuk bij psoriasis

Gebruik een bronwaterverstuiver, zoals het Thermaal Water van La Roche-Posay. Verzorg je huid trouwens na een bad of douche altijd en zorg ervoor dat je zowel ‘s ochtends als s’ avonds voor het slapengaan je huid verzorgt.

Drinken tegen jeuk bij psoriasis

Zorg er bovendien voor dat je minstens twee liter water per dag drinkt om je vochtbalans op peil te houden en je lichaam van binnenuit te hydrateren.

Kleding tegen jeuk bij psoriasis

Bescherm je huid in de winter en de zomer om psoriasis het hele jaar door onder controle te houden. Kleed je goed aan en draag een T-shirt onder je warme, wollen kleding om jeuk te voorkomen. Kriebelige texturen kunnen jeuk uitlokken.

Bescherming tegen hitte bij jeuk

Let bij psoriasis ook op de temperatuur van je bad of douche. In de zomer wil je daarnaast ook je huid beschermen tegen uitdroging en de zon.

Doktersafspraak tegen jeuk bij psoriasis

Het is heel belangrijk dat jij met de psoriasis (en de jeuk) in behandeling gaat bij een dermatoloog. Deze kenner kan je van informatie voorzien en een gerichte aanpak uitstippelen om jouw psoriasis te verlichten en behandelen. Stop je psoriasis-behandeling ook niet zomaar zonder een dermatoloog te raadplegen. Al met al zijn er heel wat mogelijkheden om het alledaagse leven aangenamer te maken wanneer je last hebt van psoriasis. Probeer uit wat voor jou het beste werkt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.