Psoriasis capitis:
Oorzaken en behandeling

Psoriasis capitis is een vorm van psoriasis en een huidziekte die voorkomt op het behaarde hoofd. Er zijn veel overeenkomsten met andere vormen van psoriasis, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen in de juiste behandeling van psoriasis capitis. Lees meer over deze vorm van psoriasis.

 

Psoriasis Capitis: Huidziekten

Medisch gezien wordt psoriasis capitis geschaard onder de huidziekten. Het is een chronische huidziekte waar volgens medisch centrum Máxima MC ongeveer 250.000 Nederlanders last van hebben. Bij deze vorm van psoriasis zitten de rode vlekken dus vooral op de behaarde hoofdhuid, maar ook rond de haarlijn en achter de oren. Psoriasis op de hoofdhuid veroorzaakt veel jeuk, schilfers en irritatie. Hoewel psoriasis op de hoofdhuid sterk lijkt op eczeem, zijn er een aantal verschillen: de plaques op de hoofdhuid zijn willekeurig en variëren in grootte. De schilfering kan ook op bepaalde plaatsen meer voorkomen en groter zijn. Waar bij eczeem de schilfers of vlokken vaak los zitten, blijven ze bij de huidziekte psoriasis capitis vaak op de hoofdhuid plakken.

 

Hoe ontstaat Psoriasis Capitis?

Het is onduidelijk waardoor psoriasis capitis wordt veroorzaakt. Dat geldt helaas voor alle vormen van psoriasis. In de meeste psoriasisgevallen komen verschillende vormen van psoriasis bij mensen voor. Het kan dus goed zijn dat jij ook een andere vorm van psoriasis hebt die zich niet beperkt tot alleen je hoofdhuid. Hoewel de oorzaak onduidelijk is, zijn er wel een aantal factoren bekend die de aandoening kunnen triggeren. Deze triggerfactoren zijn hetzelfde als bij andere vormen van psoriasis. Een aantal veelvoorkomende triggers of oorzaken voor psoriasis: 

- Infecties, zoals keelontsteking of huidinfecties;
- Weer, vooral koude, droge omstandigheden;
- Letsel aan de huid, zoals een snee of schaafwond, een insectenbeet of ernstige zonnebrand; 
- Stress; 
- Roken (ook meeroken);  
- Zware alcoholconsumptie; 
- Bepaalde medicijnen waaronder lithium, medicijnen tegen een hoge bloeddruk en antimalariamiddelen; 
- Snelle beëindiging van het nemen van orale of systemische corticosteroïden.

Hoe ziet Psoriasis op de hoofdhuid eruit?

In principe is het verschil tussen psoriasis vulgaris en psoriasis capitis miniem. In beide gevallen heb je last van rode plaques en schilfers. Een symptoom dat veel vaker kan voorkomen bij psoriasis op de hoofdhuid is jeuk. Op het lichaam komt dit symptoom minder of in minder hevige vorm voor. Het grootste verschil is natuurlijk dat deze huidziekte zich beperkt tot de behaarde hoofdhuid. De plaques en schilfers op de hoofdhuid kunnen impact hebben op het zelfvertrouwen van mensen.

Deze vorm van psoriasis doet denken aan seborroïsch eczeem. Bij deze vorm van eczeem kan de hoofdhuid rood worden. Ook zie je kleine schilfers verspreid over het gehele hoofd. De rode plekken bij psoriasis zijn willekeurig en variëren in grootte. Daarnaast kan de schilfering ook groter zijn en op bepaalde plekken meer voorkomen. De schilfers bij psoriasis capitis zitten ook vaak nog vast aan het hoofd.

Vanwege de symptomen van psoriasis capitis is het logisch dat mensen die hieraan lijden op zoek zijn naar oplossingen. Je kunt een gewone shampoo gebruiken om je hoofd te wassen. Vaak doe je er goed aan wat meer te gebruiken bij je eerste wasbeurt. Vervolgens kan je aan de slag gaan met een speciale shampoo voor psoriasis. Dit zijn vaak shampoos die teer, selenium of salicylzuur (een exfoliërend ingrediënt) bevatten. Deze shampoos bereiden de hoofdhuid voor op de uiteindelijke verzorging en zorgen er ook voor dat deze producten een beter effect op de psoriasis hebben.

Wat is de beste verzorging van psoriasis op de hoofdhuid?

Het verzorgen van psoriasis capitis verschilt van de verzorging van andere vormen van psoriasis. De eerste prioriteit is het verminderen van de schilfers op de hoofdhuid. Werkzame stoffen kunnen zich namelijk gaan hechten aan de schilfers. Voor optimaal resultaat is het dus nodig dat de schilfering tot een minimum wordt beperkt, zodat een shampoo of zalf goed kan intrekken in de hoofdhuid. Hiervoor kun je het beste een crème of zalf gebruiken die vet is, maar ook goed uitwasbaar.

Shampoo en producten voor psoriasis op de hoofdhuid

Voor minder schilfers worden vaak producten met salicylzuur gebruikt. De huid kan dunner worden door salicylzuur, waardoor een verzorgende shampoo of crème gemakkelijker kan intrekken. Na enkele dagen moeten de schilfers op het hoofd aanzienlijk minder worden. ISO-UREA MD Balsem is uitermate geschikt voor het verwijderen van schilfers op de hoofdhuid en bovendien geeft het de huid de nodige hydratatie.

 

Selenium helpt verder om de haren sterk te houden en het bevordert de normale haargroei. Verder wordt het afweersysteem van je lichaam ook ondersteund. Het kan dus bevorderlijk zijn om de droge hoofdhuid die te lijden heeft onder psoriasis zo nu en dan te verzorgen met een spray: Thermaal Bronwater Spray van La Roche-Posay.

 

Middelen via de dokter voor psoriasis op de hoofdhuid

Corticosteroïden worden eveneens veel ingezet bij de behandeling van psoriasis capitis. Dit zijn bijnierschorshormonen die veel in zalf, crème of shampoo voorkomen. Het zorgt ervoor dat de versnelde celdeling bij psoriasis afneemt en het kan klachten zoals jeuk en roodheid helpen verminderen. Dankzij corticosteroïden is het mogelijk om de symptomen van psoriasis capitis te onderdrukken. Dit is een veelvoorkomend ingrediënt bij shampoos tegen psoriasis op het hoofd. Bij aanhoudende psoriasis is het raadzaam om de huisarts en mogelijk een specialist te raadplegen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

LIPIKAR STICK AP+ is een handige stick waarmee je de behoefte om te krabben kan verminderen. Zo stop je de vicieuze cirkel van jeuk en krabben die typerend is voor de atopische huid.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ISO-UREA is een assortiment voedende bodylotions die speciaal zijn ontwikkeld voor de bestrijding van extreme droogheid en die een schilferige huid direct verzachten. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.