HOE BEHANDEL IK
POST-INFLAMMATOIRE
HYPERPIGMENTATIE?

Net wanneer je denkt dat je eindelijk verlost bent van je acne, merk je vervelende rode of bruine vlekjes op je huid. Vaak zijn dit geen blijvende littekens, maar eerder tekenen van hyperpigmentatie. Maar let op: het uitknijpen van puistjes verhoogt de kans op permanente littekens. Het goede nieuws is dat er tal van huidverzorgingsproducten bestaan om die littekens en vlekjes na acne te helpen voorkomen én te verminderen.

HET VERSCHIL TUSSEN ACNEVLEKJES EN LITTEKENS

Vaak worden termen als acnelittekens en rode of bruine vlekjes door elkaar gebruikt om de typische oneffenheden te beschrijven die achterblijven na acne. Toch zijn er duidelijke verschillen: hun uiterlijk, de oorzaak en de behandelingsmogelijkheden.

Ontstekingen door acne kunnen permanente donkerrode of bruine vlekken op je huid achterlaten



BRUINE OF RODE VLEKKEN: POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE

Je weet waarschijnlijk al dat je beter niet aan je puistjes kunt zitten om littekens en vlekjes te vermijden. Maar zelfs als je je puistjes helemaal met rust laat, kunnen die vervelende rode of bruine vlekjes nog steeds verschijnen. Dat komt omdat acne zorgt voor ontstekingen. Je huid stuurt extra bloedcirculatie en witte bloedcellen, onze kleine 'soldaatjes', naar het getroffen gebied om de invasie van bacteriën te bestrijden en de schade te herstellen. Deze intense reactie kan voortduren, vaak lang nadat de acne zelf weg is, en staat bekend als een hoofdoorzaak van die rode vlekken. Ook goed om te weten: blootstelling aan de zon kan ook hyperpigmentatie triggeren.

De ernst van acne-pigmentatie hangt af van een combinatie van factoren. Sommige heb je zelf in de hand, andere helaas niet. Zo zijn mensen met een donkere huidskleur gevoeliger voor post-acne hyperpigmentatie, en ook je natuurlijke huidvernieuwing speelt een rol. Hoe ouder we worden, hoe trager dit proces. Daardoor kunnen acnevlekjes wat langer aanhouden bij een rijpere huid. Tip: exfoliërende zuren en retinol kunnen dit proces terug een boost geven.


ACNELITTEKENS

Acnelittekens vormen zich wanneer een puistje zodanig ontsteekt dat het essentiële huidcomponenten zoals collageen en elastine aantast. Het lichaam reageert hierop door littekenweefsel aan te maken voor herstel. In tegenstelling tot de vlakke, verkleurde rode of bruine vlekjes die na acne kunnen verschijnen, zijn acnelittekens ruw en creëren ze zichtbare deukjes in de huid. Het is daarom echt belangrijk om de drang te weerstaan om aan je puistjes en andere huidonzuiverheden te zitten.

ACNELITTEKENS EN VLEKKEN VERMINDEREN

EEN GOEDE HUIDVERZORGINGSROUTINE EN AANGEPASTE CRÈMES MAKEN EEN WERELD VAN VERSCHIL



THUISBEHANDELINGEN

Veel thuisbehandelingen voor acnelittekens maken gebruik van sterke actieve ingrediënten, waaronder glycolzuur, salicylzuur, en melkzuur. Deze ingrediënten stimuleren de huidvernieuwing en dragen bij aan het verminderen van littekens door dode huidcellen te verwijderen. Dit proces kan ook helpen toekomstige acne-uitbraken te voorkomen.

La Roche-Posay gaat verder dan alleen het behandelen van symptomen; we richten ons ook op de onderliggende oorzaken. Onze Effaclar-huidverzorgingslijn, specifiek geformuleerd voor de vette en acnegevoelige huid, werkt om poriën te ontstoppen, roodheid te kalmeren, en post-acne donkere vlekken aan te pakken met behulp van zuren (zoals AHA's en BHA's) en andere krachtige ingrediënten.

HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR ACNEVLEKKEN EN LITTEKENS

Voorkomen is de beste manier om acnelittekens en vlekjes tegen te gaan. Door aan de slag te gaan met een aangepaste huidverzorgingsroutine, kun je de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie aanzienlijk verkleinen.

Stap 1: Reinigen (ochtend & avond)

Een acnegevoelige huid vraagt een milde, maar grondige reiniging. Gebruik tweemaal per dag EFFACLAR micellair water of EFFACLAR schuimende reinigingsgel voor het reinigen van je huid. Masseer de cleanser voorzichtig in je vochtige huid en spoel het daarna af, zowel 's ochtends als 's avonds.

Stap 2: Peeling

Gebruik Effaclar Adstringerende Lotion met LHA voor een dagelijkse micropeeling, om dode huidcellen zachtjes te verwijderen.

Stap 3: Serum (enkel ‘s avonds)

Na het exfoliëren, breng je enkele druppels Effaclar Exfoliërend Serum aan. Dit serum, verrijkt met salicylzuur, is ideaal voor een huid die licht tot matig acnegevoelig is. Het helpt niet alleen bij het verminderen van puistjes en onzuiverheden, maar pakt ook fijne lijntjes en rimpels aan, waardoor het perfect is voor volwassenen met acne. Het serum voelt niet plakkerig aan, is hoog geconcentreerd en maakt gebruik van een Tri-Acid Complex om je huid te verbeteren.

LHA bevordert een milde exfoliatie en huidvernieuwing, terwijl salicylzuur diep in de poriën reinigt en de talgproductie vermindert. Glycolzuur stimuleert de huidvernieuwing en verfijnt de poriën. Niacinamide (vitamine B3) helpt uitdroging tegen te gaan en zorgt voor een stralende huid.

Stap 4: Moisturizer (ochtend & avond)

De Effaclar Duo (+) crème pakt poriën, puistjes, mee-eters en onzuiverheden aan. De lichte, hydraterende formule geeft de vette huid een matte afwerking en vermindert roodheid in slechts 12 uur. Met LHA en salicylzuur worden dode huidcellen zachtjes verwijderd, terwijl zink PCA de talgproductie reguleert. Niacinamide (vitamine B3) samen met Procerad™ en Mannose verheldert de huid en helpt vlekken voorkomen. Daarnaast ondersteunt het prebiotische ingrediënt Aqua Posae Filiformis het herstel van de huidbalans.

Stap 5: Zonnebescherming

UV-stralen kunnen littekens en donkere vlekken erger maken, dus vergeet je SPF niet. Een niet-comedogene, matterende zonnebrandcrème zoals EFFACLAR Duo (+) SPF 30 verstopt je poriën niet. Gebruik de zonnebescherming elke ochtend.

Tip: Gebruik make-up voor een acnegevoelige huid

Wil je acnelittekens of vlekjes discreet verbergen? Probeer dan EFFACLAR Duo(+) Unifiant, een 2-in-1 getinte behandeling. Voor een betere dekking is er TOLERIANE Teint vloeibare corrigerende foundation, ideaal voor een vette huid met een langdurig matterend effect. Ben je meer fan van matte, compacte foundations? Kies dan voor TOLERIANE Teint minerale foundation met compactpoeder, die de huid zuivert en matteert zonder de poriën te blokkeren. Voor het camoufleren van specifieke plekjes en imperfecties is er de TOLERIANE TEINT corrigerende concealerpen.

PROFESSIONELE BEHANDELINGEN

PROFESSIONELE BEHANDELINGEN HELPEN TEGEN HARDNEKKIGE ACNEVLEKKEN


Voorkomen van acnelittekens is beter (en goedkoper!) dan ze behandelen, want de meeste behandelingen zijn prijzig.

CHEMISCHE PEELING, ZOALS TCA-PEELING

Om acnelittekens effectief te verminderen, is een TCA-peeling een veelgebruikte methode. Deze intensieve behandeling stimuleert de aanmaak van nieuw collageen, wat bijdraagt aan een sneller herstel en een frissere uitstraling van de huid. Het kan zelfs oppervlakkige acnelittekens verzachten. Houd er rekening mee dat je huid na de behandeling tijd nodig heeft om te genezen. Voor persoonlijk advies over de meest geschikte peeling kun je het beste een dermatoloog bezoeken.

LASERBEHANDELINGEN

Voor diepere littekens zijn er geavanceerde opties zoals laserresurfacing. Dit omvat twee categorieën: ablatieve lasertherapie, die de bovenste huidlaag verwijdert voor een gladder oppervlak, en niet-ablatieve lasertherapie, die de collageenproductie bevordert zonder de huid te beschadigen. Echter, niet elk type litteken leent zich voor een laserbehandeling; vooral diepe, smalle littekens, bekend als ijspriemlittekens, kunnen uitdagend zijn. Een grondige consultatie met je dermatoloog is cruciaal om realistische verwachtingen van de behandeling te krijgen.

ANDERE PROFESSIONELE BEHANDELINGEN

Microdermabrasie is een andere effectieve behandeling voor acnelittekens. Deze techniek maakt gebruik van fijne kristallen om de bovenste huidlaag voorzichtig te exfoliëren. Hoewel enige hersteltijd nodig is, zal je huid verbeteren naarmate ze geneest, wat resulteert in minder zichtbare littekens. Wees echter voorzichtig als je een gevoelige huid hebt.

En onthoud, aarzel nooit om een dermatoloog te raadplegen voor professioneel advies over acnebehandeling.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriĆ«n. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUISTJE UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geĆÆnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiƫnte oplossingen tegen onzuiverheden en vettige huid en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKENOVER HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder DE FEITEN OVER
VOEDING DIE ONZUIVERHEDEN VEROORZAAKT
Meer lezen
placeholder EEN GOEDE PEELING TOEPASSEN OP
HUID GEVOELIG VOOR ACNE
Meer lezen