Tips bij droge voeten

Last van droge ruwe voeten en kloven? Lees over de oorzaken én wat je tegen droge voeten kunt doen.

Droge voeten zijn een veelvoorkomend probleem. Droge voeten ontstaan wanneer de huid niet voldoende vocht bevat. Het gevolg is dat de voeten pijnlijk en ruw aanvoelen, de huid op de voeten gaat schilferen of er kloven onstaan. Door de kloven in de huid kan lopen pijnlijk worden of de huid gaan bloeden. Kloven komen vaak voor op de hielen, maar kunnen ook op andere plekken op de voet voorkomen.

Symptomen

Symptomen van droge voeten Als u droge voeten heeft kunt u last hebben van de volgende symptomen:

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Kloven
 • Ruwe huid
 • Schilferige huid
 • Vervelling
 • Uitslag

Oozaken

Wat is de oorzaak van droge voeten? Droge huid op de voeten kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal veroorzakers kunnen zijn:

 • Heet water. Douchen met heet water tast de beschermende laag van de huid aan. Hierdoor kan er extra vocht uit de huid van de voeten verdampen, wat droge voeten veroorzaakt.
 • Huidproblemen. Huidproblemen zoals atopie of psoriais veroorzaken droge en ruwe huid op de huid.
 • Zwemmen in chloorwater. Zwembadwater bevat chloor. Chloor tast de natuurlijke bariere van de huid en veroorzaakt zo droge voeten.
 • Hormonale onbalans. Bij het ouder worden verliest de huid haar elastisiteit en lipiden in de huid. Hierdoor wordt de huid makkelijker droog.
 • Overgewicht. Overgewicht veroorzaakt extra druk op de voeten, met name op de hielen.
 • Verkeerde schoenen. Vaak worden droge voeten en kloven veroorzaakt door het dragen van knellende of schurende schoenen.
 • Slechte hygiene

Behandeling

Tips voor de behandeling van droge voeten De volgende tips helpen de droge huid op jouw voeten te behandelen en te voorkomen:

 • Hydrateren van de voeten. Het behandelen van droge voeten begint met hydrateren met een huidvriendelijke voetencreme. Smeer jouw voeten na het douchen en voor het slapen rijkelijk in. Breng de creme aan op de hele voet en masseer zorgvuldig in.
 • Kloven behandelen. Gebruik een herstellende creme om de kloven aan te pakken.
 • Scrubben en eelt verwijderen. Scrubben helpt de harde en dode huidcellen te verwijderen. Je kunt eerst jouw voeten weken in lauw water om de huid te verzachten. Vergeet niet na het scrubben direct een hydraterende voetcreme aan te brengen.
 • Draag katoenen sokken. Door katoenen sokken te dragen kan de huid van de voeten beter ademen. Trek ook zeker elke dag schonen sokken aan.
 • Drink voldoende water. Drink ten minste 1,5 liter water per dag om het vochtgehalte van de huid op pijl te houden.
 • Eet gezond. Met name vitamine A zorgt voor een mooie huid.

Aanbevolen producten

Verzorgingsproducten voor droge voeten

 • Onze favoriet: Hydraterende voetcreme:. Het helpt droge voeten, eeltplekken en kloven te bestrijden.
 • Herstellende creme: Cicaplast versnelt het herstel van de geirriteerde, gebarsten operhuid.
 • Zeepvrije zeep: Lipikar Surgras zeep reinigt de huid zonder agressie en met respect voor de natuurlijke beschermlaag. Lipikar Surgras zeep bevat Karitéboter wat de beschermlaag van de huid aanvult en weer soepel maakt. Wanneer je last blijft houden van droge huid op voeten kun je het beste jouw huisarts raadplegen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.