Hoe kom je van schilfers en een ruwe huid af?

In beautytermen is er niet veel vervelender dan een droge, ruwe, mogelijk zelfs jeukende en schrale huid. Zeker op je gezicht. Niet alleen kan een uitgedroogde huid er minder florissant uitzien, het kan je gezicht zelfs veel ouder doen ogen. Met ruwe, raspig aanvoelende plekken is het bovendien lastiger om make-up mooi aan te brengen. De gezichtshuid raakt vervolgens sneller gevoelig, en slaat rood uit. Aan die droge huid (ook wel xerosis cutis genoemd, in medische termen) valt wel veel te doen. Zelfs kleine veranderingen in je lifestyle en de juiste verzorging kunnen een wereld van verschil maken.

Huidschilfers pak je aan met de juiste crème en door ervoor te zorgen dat je huid volop vocht krijgt, om abnormale afschilfering te voorkomen. Is je huid bijzonder schilferig? Het kan ook eczeem of psoriasis zijn. Een huid die over grote delen van je lichaam afschilfert wordt ook wel ‘exfoliatieve dermatitis’ genoemd. Dermocosmetica-producten helpen een droge huid weer optimaal gehydrateerd en zacht te maken. Koude lucht en heet douchen kun je juist beter vermijden. Zie hieronder tips van onze experts waarmee je droge, mogelijk korrelige huid geholpen is.

‘Oorzaken van huidschilfers zijn vaak een tekort aan vocht en hiernaast een abnormale huidschilfering’

Symptomen van een schilferige huid

Een ruwe huid is iets wat je doorgaans niet alleen ziet, maar ook voelt. Huidschilfers, droge schilfering rondom de mond die onaangenaam aanvoelt. Een korrelige en raspige huidtextuur. Bovendien vertoont een huid met ruwe plekken ook gemakkelijker kleine barstjes en vellen. De huid oogt schilferig over het hele lichaam, en vooral de benen zijn vaak de klos. Over grote huidzones komen dan massa's witte schilfers los.

Oorzaken van een schilferige huid

Kort gezegd zijn oorzaken van huidschilfers vaak een tekort aan vocht en hiernaast een abnormale huidschilfering. De huid wordt ruw als gevolg van een gebrekkige hydrolipidenfilm aan het huidoppervlak. Hierdoor verdampt er veel te veel water uit en verliest de huid diens natuurlijke hydratatie, wat leidt tot die abnormale afschilfering. De cellen komen in hoopjes los en blijven aan het oppervlak zitten in plaats van te worden afgevoerd. Zo zijn de schilfers bijzonder goed te zien. De huid voelt ook ruw aan. Sterke huiddroogte die gepaard gaat met schilfering wordt ‘xerosis’ genoemd. Er zijn diverse factoren verantwoordelijk voor een droge, rasperige huid:

• Genetische aanleg
• Te vaak en langdurig zonnen
• Kou en wind
• Agressieve reinigingsproducten


Een ruw, raspig uitziende lichaams- en gezichtshuid kan ook het gevolg zijn van aandoeningen zoals psoriasis, atopische dermatitis of ichtyose.

Schrale huid in de winter

Het is inderdaad zo dat de huid in de winter, of in extreme temperaturen, sneller schraal en droog kan worden. Huidschilfers op het lichaam, zelfs huidschilfers in het gezicht. Die ruwe, korrelige huid in de wintermaanden wordt voornamelijk veroorzaakt door een droge omgeving.

De buitenlucht is droger in de winter, omdat koude lucht minder capaciteit heeft vocht te dragen. Extra hydrateren is dus belangrijk. Verder kun je ook een soort kou allergie in het gezicht krijgen, maar dit is zeldzaam. Zogenaamde koude urticaria is een huidreactie op kou, die zich binnen een paar minuten na blootstelling aan kou laat zien. Aangedane zones, vaak in het gezicht, ontwikkelen rode, jeukende plekjes. Bij de een kan de reactie heviger zijn dan bij de ander.

‘Het zogenaamde FLG-gen heeft een significant effect op je buitenste huidlaag’Ruwe, schilferige huid door genetische aanleg

Er bestaat een gen, het FLG-gen, dat een significant effect heeft op je buitenste huidlaag. Het functioneren van dit gen kan een grote invloed hebben op het vormen van een schrale, schilferige huid. Eentje die droog en ruw aanvoelt, ook rondom de mond.

Er zijn een aantal verschillende genetische markers geassocieerd met het fillagrin-gen (FLG) dat effect blijkt te hebben op de moisture van de huid. Het FLG-gen zorgt voor de aanmaak van een structureel proteïne, die een belangrijke rol speelt in het onderhoud van de epidermis (buitenste huidlaag). Plus in de mogelijkheid van de huid om zichzelf te beschermen tegen omgevingsfactoren zoals de zon. Variaties in het FLG-gen leiden tot een verlies in fillagrin-proteïne en kan vervolgens resulteren in een droge huid, die oncomfortabel kan aanvoelen en zelfs kan leiden tot snellere rimpelvorming.

‘In de zon verliest de huid veel vocht, waardoor deze flink kan uitdrogen’Ruwe huid door zonnen

Als je huid veel wordt blootgesteld aan de zon dan verliest deze vocht, waardoor de huid droger en dus ruwer wordt. Veel mensen zijn dol op de warmte en het licht van de zon, maar te veel UV-licht kan je huid beschadigen. De huid verliest zijn vochtreserves en essentiële oliën, waardoor de huid er droger en schilferiger uitziet. Met vroegtijdige zichtbare huidveroudering, zelfs bij jonge mensen. Huidverouderingen veroorzaakt door UV-licht wordt ook wel foto-aging genoemd. Actinische keratose is de meest veelvoorkomende huidconditie, veroorzaakt door zonschade. Actinische keratose leidt vaak tot ruwe, droge schilferingen. Jezelf goed beschermen tegen de zon is cruciaal.

Schilferige huid door reinigingsproducten

Een droge huid kan ook veroorzaakt worden door te veel exfoliëren, te veel reinigen of simpelweg door ingrediënten te gebruiken die irriterend werken op jouw specifieke huid of huidtype. Gebruik niet zomaar wat zeep voor je gezicht en let ook op wat voor cleansers je gebruikt, want sommigen kunnen droogheid uitlokken. Kies voor een reiniger voor een droge huid, die de pH-waarde van de huid uitbalanceert, de huidbarrière helpt versterken en de natuurlijke oliën van de huid in zijn waarde laat. Je kunt Micellair Water voor een gevoelige huid gebruiken, die zeer mild maar doeltreffend is, of Fysiologische Reinigingsmelk. Voor een droge gezichtshuid: kies ook formules met moisturizing bestanddelen, zoals glycerine.

‘Draai de verwarming in de winter niet te hoog, want daardoor droogt de drogere binnenlucht je huid genadeloos uit’

Hoe verzorg je de ruwe, schilferige huid?

Een droge, ruwe huid met eventueel huidschilferingen heeft in de eerste plaats behoefte aan diepgaande hydratatie. Zorg daarom dat je genoeg water drinkt, maar kies ook voor verzorgingsproducten om de huid glad te strijken. Zie hieronder een behandelplan.

Droge huid voorkomen door de juiste binnentemperatuur

Niet te warm, niet te koud, dat is hier het motto. In de winter kun je beter nog een fijn dekentje omslaan of een extra warme trui aantrekken dan de verwarming heel hoog te draaien. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid en droogt de lucht je huid (terwijl je rustig ligt te slapen) enorm uit. Probeer met een bijzonder droge, ruwe huid ook liever douches te nemen in plaats van te lang te baden. Wil je toch een bad nemen, blijf dan niet ellenlang in (heet) water liggen. Lauwwarm water is hierbij het beste.

‘Een slechte bloedsomloop resulteert in een tragere distributie van zuurstof en voedingsstoffen in weefsels, waaronder die van de huid’

 

Stimuleer de bloedsomloop

Een slechte circulatie van het bloed kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het resulteert in ieder geval in een tragere distributie van zuurstof en voedingsstoffen in weefsels van het lichaam, waaronder die van de huid. Niet best voor een droge huid, waarbij vervolgens ook rimpels en fijne lijntjes zichtbaarder worden.

Als je de hele dag zit voor werk probeer dan om de twee uur even op te staan en vijf minuutjes te lopen. Neem de trap in plaats van de lift. Ga eens wat vaker sporten, al is het een rustige vorm van yoga. Dry brushing is ook populair om de bloedsomloop te stimuleren in een droge huid: hiervoor heb je een speciale droge borstel met natuurlijke haren nodig om je huid voorzichtig maar stevig in lange bewegingen te borstelen. Je borstelt altijd met de klok mee, en richting je hart. Dit ritueel wordt meestal gedaan voor het douchen, en dient te worden opgevolgd met een vochtinbrengende crème.

Kies de juiste verzorging

Natuurlijk wil je zo goed mogelijk zorgen voor je droge, ruwe huid. Reinig niet overmatig en kies producten die goed passen bij jouw huid. Specifieke dermocosmetica is ontwikkeld om een droge huid te helpen haar gebrekkige hydrolipidenfilm te herstellen. Hiermee wordt ook de afschilfering gereguleerd. Deze hydraterende producten dienen dagelijks te worden aangebracht op het hele lichaam, en in het bijzonder op extra blootgestelde zones zoals de benen. Vergeet tot slot niet goed met zonnebrand te smeren, want UV-licht droogt de huid uit.

Kies de juiste kleding

Liever draag je geen wollen kleding, als in kriebelende texturen. Dit soort stoffen hebben namelijk een sterk wrijvend effect. Dit kan je huid irriteren waardoor deze droger en ruwer wordt. Kies liever voor zijdezachte, gladde en ademende stoffen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.