Last van nummulair eczeem? Dit is de oplossing

Last van ronde eczeemplekjes? Het zou nummulair eczeem kunnen zijn. Lees alles over de symptomen en behandeling.

Eczeem, in basistermen, is een chronische en ontstekingsgevoelige huidaandoening. Het veroorzaakt veranderingen in de bovenlaag van de huid met roodheid, blaasjes, korstjes, schilfers, verdikte plekken en soms pigmentatie. De meest voorkomende vorm is atopisch eczeem ofwel atopische dermatitis, maar er zijn nog een aantal andere bekende vormen van eczeem, waaronder nummulair eczeem. Nummulair eczeem wordt nog weleens verward met ringworm, maar het verschil valt gemakkelijk te herkennen. Zo veroorzaakt nummulair eczeem meestal muntvormige plekken, terwijl ringworm ringvormige plekken produceert. Doorgaans komt eczeem voor binnen families, vaak geassocieerd met een voorgeschiedenis van astma en allergieën zoals hooikoorts. Soms kan een uitbraak van nummulair eczeem – ook wel eczema nummulare genoemd – worden veroorzaakt door voeding. Het is belangrijk om bij eczeem mogelijke ‘triggers’, van voeding tot huidverzorging, in de gaten te houden. Door het mijden van die triggersheb je een natuurlijke behandeling voor nummulair eczeem te pakken.

Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem, ook wel nummulaire dermatitis of discoïde eczeem genoemd, is een chronische aandoening die volmaakt ronde, muntvormige plekken oplevert. Vaak zijn deze plekken dus goed gedefinieerd en ze kunnen jeuken. In sommige gevallen komt er een transparante vloeistof uit of ze worden droog en korstig. De jeuk en mogelijke pijn die gepaard gaat met ernstig eczeem kunnen de levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden. Ze kunnen soms zelfs leiden tot slapeloze nachten, humeurigheid en een laag zelfbeeld. Daarom hebben patiënten dringend behoefte aan verlichting van eczeem.

Hoe ontstaat nummulair eczeem?

Nummulair eczeem kan op elke leeftijd voorkomen. Jongens en mannen ontwikkelen deze aandoening sneller dan meisjes en vrouwen. Dermatologen kunnen de aandoening meestal gemakkelijk herkennen, maar ze kunnen ook een huidtest doen voor een juiste diagnose. De exacte oorzaken zijn onbekend, maar dit eczeem kan uitgelokt worden door een gevoelige of zeer droge huid en ‘trauma’ door insectenbeten, krassen of brandwonden. Nummulair eczeem kan zich ook ontwikkelen als reactie op sommige andere soorten eczeem en diens ‘triggers’, zoals contactdermatitis en nikkel. Verschijnt het op de benen dan kan het ook gelinkt zijn aan een slechte doorbloeding in het onderlichaam. Net als bij atopische dermatitis zijn de rode plekken duidend op nummulair eczeem vaak geïnfecteerd met stafylokokken (stafylokok). Deze dienen samen met de huidontsteking te worden behandeld om de aandoening te verhelpen.

De symptomen van nummulair eczeem

Nummulair eczeem treft vaak de benen, maar het wordt ook gezien op de romp, handen en in gebieden waar eczeem zich gewoonlijk niet ontwikkelt. Denk hierbij aan het kuiltje van de elleboog. Ronde, rode plekken die goed zichtbaar zijn alsook jeuk zijn prominente symptomen. Patches van nummulair eczeem kunnen lekken met vloeistof of korstvorming vertonen, sterker dan bij andere eczeemsoorten. Op een donkere huid lijken nummulair eczeemplekken niet altijd rood, maar eerder donker, as- of grijskleurig. Op een olijfkleurige huid kunnen de eczeemplekken er zelfs wat bruin uitzien. Terwijl bij zowel een olijfkleurige als zwarte huid nummulair eczeem ook hypopigmentatie (oplichten van de huid) of hyperpigmentatie kan opleveren.

Wat te doen tegen nummulair eczeem?

In tegenstelling tot sommige andere vormen van eczeem, verbetert het nummulaire type zelden uit zichzelf. Er is een ingrijpende behandeling nodig van een arts. Patiënten met nummulair eczeem kunnen worden behandeld met antischimmel- of antibacteriële crèmes of lokale corticosteroïden met een lage dosering, maar dit haalt helaas zelden iets uit. Deze medicijnen verbeteren de symptomen doorgaans niet. Een geschikte krachtige steroïde is benodigd om nummulair eczeem te verslaan. Vaak wordt een sterke smeerbare corticosteroïde plus antibioticum voorgeschreven. Als er inderdaad vloeistof uit de eczeemplekken lekt dan kunnen patiënten een samentrekkend kompres aanbrengen voor een paar dagen om de zone te helpen drogen en elke stafylokokbesmetting te verdrijven. Gelukkig is de prognose bij nummulair eczeem na behandeling uitstekend. Na behandeling door een huidexpert kan nummulair eczeem al met zeven tot tien dagen opgelost zijn. Hierna (en ter voorkoming van eczeem) is het belangrijk om een gevoelige huid neigend naar eczeem goed te hydrateren met moisturizers en de huid voldoende te reinigen met een zeepvrij middel.

Let bij eczeem tot slot op mogelijke triggers:

  • Irriterende stoffen zoals wol, ruwe en niet-ademende texturen
  • Agressieve wasmiddelen, zeep en gel met parfum
  • Stof
  • Vervuiling
  • Temperatuurveranderingen
  • Te veel douchen of baden wat de huid kan uitdrogen
  • Voedselallergieën

Producten tegen nummulair eczeem

Kies voor de behandeling van eczeem voor producten waarvan de formules zo minimalistisch mogelijk zijn, vrij van parfum en alcohol, die de pH-waarde van de huid in balans houden. Hiernaast wil je voor huidverzorging kiezen die de huidbarrière (die vaak is aangedaan bij eczeem) helpen herstellen, de huid kalmeren en ontstekingen doen terugbrengen. La Roche-Posays Lipikar-lijn voldoet aan die eisen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.