Allergische reactie huid: wat te doen bij huiduitslag?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_article_default.jpg

Het kan even schrikken zijn als je ineens huiduitslag ziet. Er zijn legio soorten huiduitslag, dus waar heb jij last van en wat is nu het beste actieplan? Vandaag de dag hebben maar liefst 264 miljoen vrouwen wereldwijd last van een gevoelige huid. Die cijfers liegen er niet om. Onderzoekers verwachten dat tegen 2050 één op de twee personen wereldwijd last heeft van allergie, waarbij in 75% van de gevallen de symptomen van allergieën zichtbaar zijn op de huid. Terwijl de huid ons grootste orgaan is en een belangrijke graadmeter van onze gezondheid. Gelukkig kan adequate huidverzorging de huidklachten verminderen.* Sla er verder vooral onderstaande tips op na.

Wat is een huidallergie?

Je lichaam is gezegend met een afweersysteem. Dit afweersysteem voorkomt dat je lichaam beschadigd kan raken door gevaarlijke of verontreinigende stoffen, zoals bacteriën en microben. Wanneer je allergisch bent reageert je afweersysteem te sterk op stoffen zoals huisstofmijt, pollen, een wespensteek, noem maar op. Vervelend, maar alledaags en niet direct schadelijk voor je lichaam of huid. Wel uit dit zich in een allergische reactie op de huid, met bijvoorbeeld rode bultjes of een jeukend gevoel. Er bestaan verschillende huidallergieën, met benamingen zoals netelroos, (atopisch) eczeem dat chronisch kan worden of simpelweg een rode huid die aardig jeukt.

‘Bij een allergische huidreactie herkent je afweersysteem bepaalde allergenen en beschouwt ze als ongewenste indringer’

Waarom krijgt je huid een allergische reactie?

Om voort te borduren op voorgaand verhaal: we noemen de stoffen die een allergische reactie veroorzaken ook wel allergenen. Een allergisch persoon moet al eerder in contact zijn gekomen met deze allergenen. Het afweersysteem van je lichaam herkent de allergenen en beschouwt ze als een ongewenste indringer. Hierdoor wordt een allergische reactie opgewekt. Het herkennen en reageren van het lichaam op een allergene stof wordt ook wel sensibilisatie genoemd, oftewel je lichaam wordt zeer gevoelig voor deze stof. Voor zover bekend zijn allergieën niet erfelijk, maar een allergische aanleg schijnt wel overgedragen te kunnen worden. Een aandoening zoals eczeem kan wel erfelijk zijn. Vaak hebben jonge kinderen hier ook last van. Denk aan luiereczeem. Verder bestaat er een hele rits oorzaken, van zwangerschap tot een reactie op geneesmiddelen, waardoor je ineens met storende huiduitslag te kampen hebt.

‘Sommige mensen kunnen jarenlang geen allergieën hebben en plots allergisch zijn voor een bepaalde stof’

Waardoor kan je een allergische reactie krijgen?

Afhankelijk van de stoffen waar je allergisch voor bent, kunnen allergenen voorkomen in voedsel, medicijnen, de haren, vacht of het gif van dieren (bijvoorbeeld bij wespen) of simpelweg in de lucht, zoals bij hooikoorts. Een bijzondere soort allergie is een contactallergie. Bij een contactallergie kan je huid bij de geringste aanraking van een allergene stof last krijgen van uitslag, eczeem, bultjes of zelfs een ontsteking. Veel vormen van een contactallergie hebben te maken met een specifiek beroep, zoals bijvoorbeeld eczeem bij kappers.

Hoe weet je wat je allergische huidreactie veroorzaakt?

Er zijn twee veelvoorkomende manieren waarop een allergie zich toonbaar maakt. Namelijk direct en vertraagd.

Allergische reactie huid direct na contact met stof

Een allergische reactie kan ontstaat vlak nadat je in aanraking bent gekomen met het allergeen. Je huid raakt dan gelijk geïrriteerd.

Vertraagde allergische reactie huid na contact met stof

Hiernaast bestaat er ook een vertraagde type allergie. Hierbij kan het enkele dagen duren voordat je last krijgt van een allergische reactie. Het kan daardoor een uitdaging zijn te ontdekken waar je precies allergisch voor bent.

‘Symptomen bij huidallergie kunnen variëren, maar de meest voorkomende klachten zijn jeuk, huiduitslag, netelroos of eczeem’

Wat voor huidreacties kan je krijgen door allergie?

De eerste keren dat iemand wordt blootgesteld aan bepaalde allergene stoffen zijn de symptomen vaak mild. Naar verloop van tijd kunnen symptomen verergeren.* Sommige mensen kunnen jarenlang geen allergieën hebben en plots allergisch zijn voor een bepaalde stof. Opvallend, maar dus heel gewoon. Bij andere gevallen lijkt een allergie zich razendsnel te ontwikkelen. In dit laatste geval zijn de reacties van het lichaam op allergie ook zeer heftig. Raadpleeg dan ook je huisarts voor verder advies.

Milde symptomen allergie

Afhankelijk van het type allergie kan een allergische reactie onder meer betekenen: last van rode ogen, een loopneus, niezen, hoesten, ademhalingsproblemen, vermoeidheid of concentratieproblemen.

Ernstige symptomen allergie

Ernstigere symptomen van een allergie zijn ademhalingsproblemen, misselijkheid, diarree of flauwvallen. Bij een huidallergie kunnen de symptomen variëren, maar de meest voorkomende klachten zijn jeuk, huiduitslag, galbulten (ook wel netelroos genoemd) of eczeem (ook wel dermatitis genoemd). Een aandoening zoals psoriasis, met rode, schilferende plaques, kan misschien op een huidallergie lijken, maar het is een ander soort huidziekte. 

‘Houd op je smartphone bij op welke momenten je last hebt van bepaalde huidklachten om de oorzaak zo snel mogelijk te traceren’

Help, wat te doen bij huiduitslag?

Stap één: probeer te ontdekken welke allergene stof een huidaandoening zoals eczeem, algehele huiduitslag en hiernaast mogelijk jeuk bij jezelf veroorzaakt. Zoiets doodsimpels als het vermijden van de stof kan deels al de oplossing zijn – zeker als het om een contactallergie gaat. Het is altijd goed om je huisarts of dermatoloog te raadplegen. Hij of zij kan je meer informatie geven over jouw specifieke allergie en gericht helpen met een behandeling voor eczeem, huiduitslag of netelroos. Weet je meer over jouw klachten en symptomen dan kun je in een notitieblokje of op je iPhone bijhouden op welke momenten je last krijgt van huiduitslag. Zo kun je de oorzaak hopelijk zo snel mogelijk herleiden en de boosdoener voor jouw huidallergie uitbannen. Tot slot is een goede huidverzorgingsroutine bij een allergie-gevoelige huid niet te missen.

‘Wrijven, krabben en knijpen in huiduitslag is uit den boze en maakt een gevoelige huid helemaal overstuur’

De beste tips bij huiduitslag

Hoewel je huid misschien flink kan jeuken: wrijven, krabben en knijpen kan een bijzonder gevoelige huid helemaal overstuur maken. Blijf dus koste wat kost van je uitslag af! Gebruik bij het wassen en reinigen ook milde producten zodat je klachten, zoals eczeem of roodheid, niet verergeren. 

‘Toleriane biedt de eerste verzorgingsroutine speciaal voor mensen met een intolerante huid’

De beste huidverzorging bij huiduitslag

Alledaagse producten (die je bijvoorbeeld bij je buurtwinkel vindt) zijn vaak gericht op de vette, droge of een gevoelige huid. Maar een intolerante of allergische huid vraagt om heel specifieke verzorging die kalmeert en de symptomen van een huidallergie zo snel mogelijk helpt verminderen. Hiervoor is de Toleriane-lijn van La Roche-Posay ontwikkeld; de eerste verzorgingsroutine voor mensen met een gevoelige, intolerante huid. Toleriane kan niet alleen helpen om vervelende klachten waaronder jeuk, roodheid, (atopisch) eczeem en netelroos te verzachten; het helpt de huidbarrière ook versterken en dit helpt de huid te wapenen tegen allergene stoffen. Zie hieronder een doeltreffend stappenplan.

  • Reinig het gezicht ’s ochtends en ’s avonds: met Toleriane’s verzachtende en beschermende verzorging kun je allergenen en irriterende stoffen van je gezicht verwijderen. Plus, de huid voorbereiden op je dagverzorging.
  • Hydrateer het gezicht ’s ochtends: met de
  • Hydrateer het gezicht ’s ochtends: met de Toleriane Ultra dagcréme voor directe verlichting van symptomen zoals jeuk en roodheid.
  • Verzorg je oogcontouren: voor de specifieke behoeftes van de ogen maak je bij uitstek gebruik van
  • Verzorg je oogcontouren: voor de specifieke behoeftes van de ogen maak je bij uitstek gebruik van Toleriane Ultra Oogcontour. Rode, gezwollen oogleden wegens allergie? Dankzij de hydraterende en kalmerende werking van deze oogcrème worden deze akelige irritaties snel vermindert.
  • Gebruik ’s avonds een nachtcrème: denk aan
  • Gebruik ’s avonds een nachtcrème: denk aan Toleriane Ultra Nacht, uitermate geschikt om je huid tijdens de nachtelijke uren voor te bereiden op klachten bij een huid- of contactallergie. Deze speciaal geformuleerde nachtcrème helpt symptomen en klachten van allergie bij het ontwaken verminderen.

De beste make-up bij huiduitslag

Zonder een likje make-up ga je misschien de deur niet uit, maar gebruik je irriterende producten dan helpt dit een allergie-gevoelige huid zeker niet. In make-up zitten namelijk ook stoffen waar je allergisch voor kunt zijn óf worden. Voor mensen met een intolerante, allergische huid wordt daarom hypoallergene make-up aanbevolen, die in het bijzonder geschikt is voor mensen met een huid-of contactallergie. Toleriane Teint is het make-up gamma van la Roche-Posay, ideaal voor mensen met een intolerante huid of huidallergie.

Bronnen
*Bron: Kwantitatieve studie van La Roche-Posay uitgevoerd met 3 750 vrouwen in de Verenigde Staten, Brazilië,
China, Frankrijk en Duitsland in November 2010.
**Bron: LRP Kwantitatieve conclusie over allergieën - 2000 personen in Frankrijk en in Duitsland IPSOS HBP 2007 / Vrouwen ouder dan 12 jaar.
***Bron http://www.healthline.com/health/allergies/allergy-types
****Bron https://www.allergy.org.au/patients/about-allergy/
*****Bron http://acaai.org/allergies/types ****Bron https://medlineplus.gov/ency/article/000005.htm

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen
3 pushs

Resources\Visuels\V4\Pushs\Articles\INT\v_push_focuson_default.jpg