Gezichtsverzorging stappen:
tips & tricks

Article Read Duration 5 min lezen

Voor de gezichtsverzorging van je huid zijn de stappen en volgorde van het aanbrengen van producten belangrijk. Door je producten, van oogcrème tot zonnebrandproduct en serum, in de juiste volgorde aan te brengen, kun je veel meer uit je producten halen. Doorgaans geldt: eerst een lichte textuur zoals een vederlichte reiniger of een fris serum en daarna pas een rijke textuur zoals een dikke crème voor het slapengaan. Toch blijft het soms lastig om te bepalen welk product voor de ander komt. Daarom hebben we hierbij een gezichtsverzorging stappenplan gemaakt, zodat je precies weet wat de juiste volgorde is – ongeacht hoeveel stappen en welke texturen je dagelijks in je huidverzorgingsroutine toepast. Dit geldt voor zowel je ochtend- als avondroutine. Wanneer je ‘s ochtends bijvoorbeeld iets minder producten aanbrengt en ’s avonds desgewenst iets meer – of vice versa. Zo breng je laagjes gezichtsverzorging aan in een volgorde die voor jouw droge, vette of normale huid werkt.

De beste volgorde voor je gezichtsverzorgingsproducten

Het laagje na laagje aanbrengen van je producten voor een stralend gezicht gaat idealiter als volgt. Allereerst, een op olie gebaseerde reiniger en vervolgens een op water gebaseerde reiniger. Deze twee stappen om te reinigen wordt ook wel ‘double cleanse’ genoemd, maar het is aan jou of je de huid inderdaad twee keer wil reinigen. Sommigen vinden tweemaal reinigen prettig als ze bijvoorbeeld in een stad wonen met veel luchtvervuiling. Maar één keer reinigen zou met een goede reiniger in principe ook afdoende moeten zijn. Daarna volgt: een exfoliator, een exfoliërend ofwel peelend product met bijvoorbeeld salicylzuur die je elke avond of een paar keer per week kan gebruiken. Vervolgens: eventueel een toner om de pH-balans van de huid te helpen uit te balanceren, een essence, een serum (een essence en een serum worden ook wel één en hetzelfde product genoemd), een oogcrème, een vochtinbrengende crème en een SPF. Nu is het niet zo dat je altijd deze negen producten en stappen hoeft toe te passen. Afhankelijk van je eigen voorkeur, kun je hier gerust één, twee of meerdere stappen weglaten. Voor het allerbeste gebruik van de ingrediënten blijft deze volgorde van de verschillende producten wel staan. De achterliggende gedachte achter deze volgorde: zo kunnen de producten het meest effectief absorberen en actieve ingrediënten (die meestal worden aangetroffen in serums) hun werk doen waarna je alles tot slot verzegelt met rijkere formules. Het gaat altijd om het reinigen van de huid, het verzorgen van de huid en vervolgens het helpen beschermen van de huid. Het ene product, zoals een reiniger, bereidt de huid voor. Terwijl een ander product, zoals een serum, extra veel actieve ingrediënten in de huid brengt om bijvoorbeeld een specifiek probleem, zoals pigmentvlekken, te helpen verzorgen. Voor verzorging van een oneffen teint is er bijvoorbeeld het La Roche-Posay Retinol B3 serum.

Volgorde op basis van textuur

Verder draait het ook om laagjes product op basis van de textuur. Heb je een product te pakken dat niet in een van de bovenstaande categorieën past dan kun je deze volgorde als goede vuistregel toevoegen op basis van de textuur. Het basisidee is hierbij: ga van meer waterige naar dikkere consistenties. De reden hiervoor is de absorptie ofwel opname: als je eerst een dikkere, rijkere formule aanbrengt dan kan dit voorkomen dat dunnere formules nog doordringen. Al zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. Mensen die huidaandoeningen verzorgen met een voorgeschreven product willen deze bijvoorbeeld direct na de reiniger en toner aanbrengen – ongeacht de textuur. Je wil namelijk dat de actieve ingrediënten waarmee de huidaandoening wordt verzorgd de grootste kans hebben om door de huid te worden opgenomen. Laat je over het aanbrengen van een voorgeschreven product in jouw bestaande huidverzorgingsroutine altijd adviseren door een huisarts of dermatoloog.

De laatste stap in je gezichtsverzorgingsroutine

Een product dat we nog niet hebben genoemd, een speciaal geval: gezichtsolie. Mocht je ervoor kiezen om deze te gebruiken dan wil je hiermee altijd afsluiten. Dat komt omdat olie occlusief is, wat betekent dat het een barrière vormt. Olie kan door vochtinbrengende crèmes, serums en lotions dringen, maar het werkt niet andersom. Als je olie aanbrengt, dan komt er vrijwel niets meer doorheen. Er bestaat daar weliswaar één uitzondering op. Hoewel olie de laatste stap in je avondroutine hoort te zijn, wil je zonnebrandcrème altijd als laatste aanbrengen in je ochtendroutine. Andere producten dienen door de huid geabsorbeerd te worden om effectief te zijn. Zonnebrandcrème, daarentegen, is een ‘schild’. Het dient boven op de huid te liggen, omdat het de UV-stralen helpt tegen te houden die de huid gedurende de dag kunnen binnendringen. Na al deze stappen, van reiniger tot zonnebrandcrème, kun je make-up naar keuze aanbrengen.

Hoe lang wachten tussen stappen door

Zeker met haast is het verleidelijk om producten snel achter elkaar aan te brengen. Het liefst wacht je weliswaar 30 seconden tot een minuut tussen het aanbrengen van elk product zodat de producten zo goed mogelijk kunnen worden opgenomen. Hierdoor kunnen de formules ook niet gaan ‘rullen’ op de huid. Bepaalde ingrediënten, zoals siliconen, zijn hier vatbaarder voor, maar een pauze tussen de lagen kan dit fenomeen zoveel mogelijk helpen voorkomen.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.