Waarom een serum en welke is geschikt voor jou?

De meeste mensen gebruiken dagelijks een reiniger en dag- en nachtcrème in hun huidverzorgingsroutine, maar niet altijd een serum. Terwijl dat eigenlijk een gemis is. Een serum kan namelijk heel veel doen als je specifieke huidproblemen hebt, zoals een droge huid of pigmentvlekken. Technisch gezien is een serum een dunne substantie die wordt aangebracht vóór een crème zoals een vochtinbrengende crème (moisturizer) en zonnebrandcrème. De ingrediënten zijn geconcentreerd en daarmee bedoeld om bijvoorbeeld onzuiverheden, een onregelmatige of doffe textuur gericht aan te pakken. Serums zijn geformuleerd voor dagelijks gebruik, dus niet te verwarren met een wekelijkse behandeling zoals een peeling of masker. Hoewel de meeste serums zijn uitgerust met een hoeveelheid hydraterende elementen, vervangen ze niet je dagelijkse vochtinbrengende crème. Dit artikel is voor iedereen met vragen over serums: wat doet een serum nu precies voor je huid, heb je een serum echt nodig en welk serum met effectieve ingrediënten zoals vitamine C, hyaluronzuur en retinol zijn geschikt voor jouw huid?

Wat doet een serum?

Serums zijn in feite een klasse huidverzorgingsproducten ontworpen om hoge concentraties van een bepaald actief ingrediënt aan de huid af te geven, zoals hyaluronzuur, vitamine C of retinol. In een volledige huidverzorgingsroutine werkt een serum extra diep in op de bovenste huidlagen. Dit is te danken aan hogere concentraties actieve ingrediënten (vaak veel meer dan in een dag- of nachtcrème) en de vaak dunne textuur. Hierdoor zijn serums ideaal om onder een ander product te dragen. Er zijn serums die zo vloeibaar aanvoelen als water en er zijn serums die meer aanvoelen als lichte lotions – of meestal daar ergens tussenin. Ook de verpakking van een serum varieert; van pipetten (de druppeldoppen die je op veel serums ziet) tot pompjes.

Hoe een serum te gebruiken?

Wanneer je een serum nu eigenlijk gebruikt in je huidverzorgingsroutine is een veelgestelde vraag. Bijvoorbeeld voor of na een verzorgende crème of SPF? Allereerst begin je natuurlijk met reinigen om make-up en vuil van je gezicht te wassen en te zorgen voor een schoon canvas waarop je producten kunt aanbrengen. Dan is het tijd voor een serum. Serums hebben meestal een lichtere textuur waardoor ze gemakkelijk onder je andere huidverzorgingsproducten kunnen worden aangebracht. Handige vuistregel voor de volgorde waarin je huidverzorgingsproducten aanbrengt: begin met producten met de dunste formule en eindig met het product met de dikste formule. Vochtinbrengende crèmes zijn doorgaans zwaarder dan serums en bevatten ook occlusieve ingrediënten die werken om vocht in de huid te verzegelen en dus ook te voorkomen dat andere ingrediënten in de huid trekken. Daarom kun je serums het beste onder deze rijkere producten aanbrengen. Voor een uitgebreide huidverzorgingsroutine zouden de stappen er als volgt kunnen uitzien: reiniger, toner, serum (of essence, zoals serum ook wel wordt genoemd), dag- of nachtcrème en zonnebrandcrème voor overdag.

Hoe kies je een serum?

Bij het zoeken naar een serum is het belangrijk om een ingrediënt te kiezen dat aansluit bij je specifieke huiddoelen of zorgen. Overbelast je huid niet met actieve ingrediënten, maar kies er een paar die echt voor jou werken. Zie hieronder welk serum en ingrediënten in een serum wellicht geschikt zijn voor jouw huid.

Serum voor een droge huid en droogtelijntjes

Zoek met een droge huid naar serums met bevochtigende ingrediënten zoals hyaluronzuur, waardoor vocht als een spons in je huid wordt gezogen. La Roche-Posays Hyalu B5 Serum is rijk aan hyaluronzuur, maar ook vitamine B5 en madecassoside. Dit serum is geformuleerd voor een gedehydrateerde huid die tekenen van huidveroudering vertoont waaronder rimpels en volumeverlies. Deze formule bevat twee moleculen hyaluronzuur van verschillende grootte. Het grotere molecuul werkt op het huidoppervlak om rimpels te verminderen en de huid weer voller te maken. Het kleinere molecuul helpt juist weer om de huid meer volume te geven.


Serum tegen pigmentvlekken en een doffe huid

Voor een egale teint kijk je naar ingrediënten die pigmentvlekjes helpen verminderen zoals vitamine C, niacinamide en PhE-Resorcinol. Vitamine C is een krachtige antioxidant die je huid niet alleen beschermt tegen schade door vrije radicalen, maar ook pigmentatie helpt tegengaan. Het gebruik van antioxidanten is bovendien een van de belangrijkste stappen om zichtbare huidveroudering te voorkomen en je huid te beschermen tegen milieuschade. Probeer eens La Roche-Posays Redermic Pure Vitamine C Serum, ook tegen rimpels en lijntjes. Het Pigmentclar Serum is een geconcentreerd serum tegen donkere vlekken. Geformuleerd met LHA en een krachtige combinatie van PhE-Resorcinol, ginkgo-extra en ferulazuurcomplex. Hierdoor lijkt de huid na regelmatig gebruik egaler met minder pigmentvlekken.


Serum tegen onzuiverheden zoals puistjes

Een welkom ingrediënt voor een acne-gevoelige huid is salicylzuur (ook bekend als een BHA of beta-hydroxyzuur). Dit is een chemische exfoliant die diep in de poriën kan doordringen en ze daar helpt te ontstoppen. Je kunt het vinden in het Effaclar-serum waar ook exfoliërend LHA en glycolzuur inzit. Zie het als een milde dagelijkse peeling. Niacinamide ofwel vitamine B3, ook aanwezig in dit specifieke serum, helpen bovendien overtollige talg te verminderen. Hierdoor raken poriën minder snel verstopt. Dat is vaak een probleem bij de huid met neiging tot acne.


Serum tegen roodheid en een geïrriteerd gevoel

Voor een huid gevoelig voor roodheid zoek naar ingrediënten die de huid kalmeren. Bestanddelen zoals havermout, ceramiden, thermaal bronwater en neurosensine die onder meer helpen de huidbarrière te herstellen en hydrateren. Toleriane Ultra Demallergo Serum is speciaal geformuleerd voor een allergie-gevoelige huid waardoor ongemakken zoals roodheid en een tintelend gevoel verminderen. Verrijkt met mineraalrijk thermaal bronwater.


Serum tegen rimpels en een minder stevige huid

Een zeer goed anti-aging ingrediënten is retinol. Volgens onderzoek stimuleert retinol namelijk de productie van collageen waardoor de huid veerkrachtiger en steviger wordt en fijne lijntjes en rimpels verminderen. Dat dit ingrediënt collageen (een belangrijk bouwblokje in de huid dat afneemt naarmate we ouder worden) kan stimuleren, is een van de unieke eigenschappen van retinol ofwel vitamine A. La Roche-Posays Retinol B3 Serum is een anti-rimpel serum dat de huid egaliseert en ook geschikt is voor een gevoelige huid.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1
DE HUID ROND DE OGEN WORDT BEÏNVLOED DOOR 22 CONSTANT BEWEGENDE SPIEREN EN 10.000 KEER KNIPPEREN PER DAG. DAAROM ZIEN WE RONDOM DE OGEN VAAK DE EERSTE TEKENEN VAN VEROUDERING.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.