Alles over hyaluronzuur in gezichtsverzorging

Wat is en doet hyaluronzuur ofwel hyaluronic acid precies? En welk serum helpt je vochtarme huid echt? Lees hierover alles en ontdek de gezichtsverzorging van La Roche-Posay met hyaluronzuur.

In huidverzorging zijn een aantal ingrediënten blijvertjes en al ver voorbij vluchtige trends, omdat ze zo bijzonder effectief zijn. Denk hierbij aan vitamine C voor pigmentvlekken maar ook aan dag- of nachtcrèmes met bestanddeel hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een ingrediënt geschikt voor een zeer droge of gedehydrateerde huid. Maar hyaluronzuur (ofwel hyaluronic acid in het Engels) helpt zelfs een gecombineerde huid, want ook een vette, gecombineerde huid kan gedehydrateerd raken.

Hyaluronzuur wil je beslist niet verwarren met exfoliërende zuren zoals AHA (Alpha Hydroxyzuur waaronder glycolzuur) want die peelen de bovenste huidlaag van de huid. Of zelfs een ingrediënt zoals benzoylperoxide dat wordt ingezet tegen puistjes en mee-eters. Bij hyaluronzuur draait het om hydratatie!  

De ervaringen met hyaluronzuur zijn doorgaans goed en dat leggen we uitgebreid uit in dit artikel. Lees alles over hyaluronic acid en de beste huidverzorging.

Wat is hyaluronzuur?

Het is een molecuul dat van nature in je huid en in het bindweefsel van ons lichaam wordt aangetroffen. Hyaluronzuur is een van nature voorkomend polysaccharide (simpel gezegd: bestaande uit kleine suikers) dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen.

Het werkt om onze gewrichten, zenuwen, haar, huid en ogen te beschermen maar ook te smeren. De belangrijkste toepassingen en voordelen van hyaluronzuur zijn dat het de huid vochtig en goed gesmeerd houdt. Vooral voor een droge huid is het een zeer krachtig bestanddeel. Hyaluronzuur is namelijk een vochtbinder, wat betekent dat het zich aan het water in de cellen zal hechten. Hierdoor worden ze ‘dikker’ en dat zie je terug in een huid met meer volume.

Hyaluronzuur wordt graag ingezet als bestanddeel voor een sterk vochtinbrengende crème. Hyaluronzuur kan vocht uit de lucht halen en je huid vochtig houden, door bijna 1000x zijn eigen gewicht aan water vast te houden. Niet niks. Het brengt dus niet alleen vocht ín de huid, het heeft ook de mogelijkheid extra vocht vast te houden.

Hyaluronzuur kun je ook als supplement innemen, maar hiervoor wil je liever eerst je huisarts raadplegen. Doorgaans wordt het gebruikt als plaatselijke behandeling, zoals in een serum of crème. Maar het wordt ook gebruikt voor vulmiddelinjecties ofwel fillers.

Wat doet hyaluronzuur?

Vanwege zijn doeltreffende werking om vocht vast te houden, is hyaluronzuur geliefd in de beautybranche. Volgens onderzoek is hyaluronzuur geweldig goed in het binden aan watermoleculen, waardoor het dus een sleutelfactor wordt in vocht in de huid doeltreffend vasthouden. Een tekort aan vocht is een van de ‘boosdoeners’ als het aankomt op een vroegtijdig verouderende huid, waardoor dit ingrediënt veelvuldig wordt ingezet om de vochtbarrière van de huid te herstellen. Ter opsomming doet hyaluronzuur het volgende voor je huid:

  • Hyaluronzuur houdt vocht vast;
  • Vermindert de zichtbaarheid van rimpels;
  • Wordt gebruikt als korte termijn injectable, want het lost weer op;
  • Absorbeert snel;
  • Heeft meerdere toepassingen: je kunt het smeren, laten injecteren of innemen als supplement;
  • Is in crèmes verkrijgbaar via de apotheek, drogist of parfumerie, geen doktersrecept nodig.

 

Waar zit hyaluronzuur in?

Nu is hyaluronzuur een lichaamseigen stof, maar het wordt ook toegepast in hydraterende huidverzorgingsformules en zelfs fillers. La Roche-Posay heeft een speciale Hyalu B5-lijn gelanceerd met anti-verouderingsverzorging voor een gevoelige huid. Formules in een combinatie van puur hyaluronzuur (hydraterend en volumegevend) en vitamine B5 (helpt de huid herstellen). Dit zijn de twee hoofdingrediënten, en laat hyaluronzuur nu goed werken in combinatie met antioxidanten waaronder vitamine B5, maar ook vitamine C en hiernaast (exfoliërend) glycolzuur. Dit zijn La Roche-Posays bestsellers met hyaluronzuur in een laag moleculair gewicht zodat het goed kan worden opgenomen.


Serum met hyaluronzuur

Tegen rimpels, verlies van volume en elasticiteit, een vermoeide en doffe huid: het Hyalu B5 serum is een krachtig serum met een vederlichte water-gel textuur. Naast pure hyaluronzuur (in een combinatie van hyaluronzuur met hoog moleculair gewicht en gefragmenteerd hyaluronzuur) is de formule verrijkt met thermaal bronwater, madecassoside (helpt de huid vernieuwen) en vitamine B5. In 2019 won het nog Women’s Health beste hyaluronzuurserum voor een droge, gedehydrateerde huid.

Waarom naast crème ook serum smeren, vraag je je misschien af? Serums zijn huidverzorgingsproducten ontworpen om hoge concentraties van specifieke actieve ingrediënten aan de huid af te geven. In dit geval hyaluronzuur, waar je een ware boost van krijgt. 


Crème met hyaluronzuur

Hyalu B5 verzorging is een intensief hydraterende crème die de huid voller doet lijken voor gelijk een jeugdig, fris effect. Het helpt ook de verschijning van fijne lijntjes en rimpels verminderen en egaliseert de huidteint. Met andere woorden, de huid oogt egaler. Met een heerlijk soepele, frisse textuur voor ultiem comfort – ook bij een gevoelige huid.

Ben je op zoek naar een verzorgingsproduct met hyaluronzuur in een lichte, frisse en niet-vette textuur? Dan is Hydraphase HA Licht  misschien iets voor jou. Deze lichte dagverzorging hydrateert tot 72 uur lang, verstevigt de huid zichtbaar en laat de huid stralen. Ga je liever voor een iets rijkere textuur? Dan is Hydraphase HA Rijk  een goed alternatief.


Oogcrème met hyaluronzuur

Vermoeidheid of simpelweg veroudering kun je snel aflezen aan de oogcontour. Wat meer lijntjes, kraaienpootjes of holle ogen waardoor je er ouder uitziet. Aangezien hyaluronzuur volume biedt, is dit een ideaal bestanddeel voor een oogcrème. Hyalu B5 Ogen is een anti-rimpel oogcrème met hyaluronzuur die de huidbarrière van de oogcontour helpt herstellen en volume geeft. Speciaal voor donkere kringen en gezwollen oogleden biedt Hydraphase HA Ogen (eveneens met hyaluronzuur) uitkomst.


Hyaluronzuur en zonbescherming 

Naast je huid voldoende hydrateren, is dagelijkse UV-bescherming natuurlijk ook cruciaal. Zonlicht kan de huid uitdrogen, beschadigen en vroegtijdige huidveroudering opwekken. Zelfs op bewolkte dagen bereikt schadelijke UV-straling het aardoppervlak, waardoor het belangrijk is om altijd zonbescherming te gebruiken. De nieuwe Hyalu B5 Aquagel SPF30 is een luchtige, transparante dagverzorging met hyaluronzuur én SPF30. Ideaal voor dagelijks gebruik, als vast onderdeel van je beauty routine in de ochtend.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.