Last van een vette of onzuivere huid?

Verzorging voor de onzuivere huid: kalmeren, hydrateren en matteren. Hoe kunt u dit doen, ook om acne te voorkomen? Onze expert geeft het antwoord.

Op het wereldwijde web vind je talloze tips hoe een vette, onzuivere huid te verzorgen. Eentje waarbij de T-zone aandacht behoeft, met bijvoorbeeld een vet voorhoofd, een vette neus en een algeheel glimmende huid. Het beste advies voor wat sommigen ook wel een ‘slechte huid’ (natuurlijk niet het geval, want een vet huidtype blijft door dat extra talg ook mooi soepel en gesmeerd, met minder zichtbare lijntjes) wordt genoemd: het advies van een dermatoloog, die dagelijks met patiënten met een glanzende, onzuivere huid werkt. Een vette huid kan veroorzaakt worden door zoveel factoren: genen, dieet, stress, klimaatschommelingen. In de basis is een vet huidtype het resultaat van een verhoogde talgproductie, dat leidt tot verstopte en vergrote poriën. Wat te doen tegen een vette huid? Glans matteer je zo, maar een grove huidtextuur is niet één-twee-drie weg. Ontdek de ideale verzorgingsroutine voor jouw vette huid met behulp van drie prangende vragen aan een expert van Vichy, zoals: wat is de oorzaak van een vette huid? En hoe krijg je dankzij gepaste gezichtsverzorging deze onzuivere huid onder controle? Zo ga je een vette huid effectief tegen.

Wat zijn de oorzaken van een vette huid?

Een onzuivere gezichts- of hoofdhuid is het gevolg van een overactiviteit van de talgklieren in de huid, vertelt onze kenner. Een overmaat aan talg geeft dat glimmende effect, een bekend kenmerk van een vette huid. Deze huid heeft bijzondere behoeften als het gaat om reiniging en make-up, zeker als mee-eters en puistjes een storende bijkomstigheid zijn. Ook het voorkomen van acne-littekens speelt een belangrijke rol. Maar hoe ga je er nu het beste mee om?

Hoe herken je een vette huid?

De patiënten kunnen een glimmende huid hebben op de zogenaamde T-zone: over het midden van het gezicht, vooral op het voorhoofd en de neus. Dit huidtype heeft last van grove poriën en de huid is ook dikker. Een dikke huid is eigenlijk heel voordelig in anti-aging. Wie (letterlijk) een dikke huid heeft, zal ook minder zichtbare tekenen van huidveroudering vertonen. Is de dermis dikker dan bevinden huidcellen zich dichter op elkaar en zijn ze meer compact. Rimpels en fijne lijntjes zie je hierdoor minder snel. Terug naar het probleem van een onzuivere, vette huid: aan het einde dag is vaak een vettig laagje voelbaar wanneer de huid wordt aangeraakt. Bovendien maakt seborroe (overmatige talgafscheiding) op de hoofdhuid het haar snel vet, glimmend en kleverig. Patiënten met een vette huid zeggen ook vaak dat het moeilijk is om make-up aan te brengen. Foundation glijdt sneller van de vette huid.

Wat te doen tegen een vette huid?

Een vette gezichtshuid verzorgen moet met zorg gebeuren: van de reiniging tot (juist wel) een moisturizer gebruiken en andere tips.

Wat juist niet doen bij een vette huid?

Niet zomaar wat smeren, zelfs al is het een vlug laagje foundation. Vichy’s huidexpert schrijft zijn patiënten met een vet gezicht cosmetica voor op waterbasis, om letterlijk geen vet toe te voegen. Hydraterende crèmes met een matterende werking, waardoor de huid minder gaat glimmen, zijn ook een goede toevoeging om de algehele huidverzorging te optimaliseren.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.