Zweetgeur oksels:
hoe verzorg je je oksels

Article Read Duration 4 min lezen

Op deodorant na zijn de oksels en onderarmen misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij lichaamsverzorging. Toch is het belangrijk dit deel van het lichaam niet over te slaan. Met zonnige dagen op komst en kortere mouwen worden de onderarmen meer zichtbaar. Terwijl er bij oplopende temperaturen sneller zweetgeurtjes in onze kleding kunnen ontstaan. Allereerst, een beetje transpireren is alleen maar goed. De fysiologie van zweten is zelfs cruciaal om een veilige en gezonde lichaamstemperatuur te behouden. Wanneer het lichaam te veel warmte produceert, worden zweetdruppels geproduceerd vanuit de zweetklieren. Door de portalen van microscopisch kleine zweetkanalen bereikt vocht het huidoppervlak. Als het vocht van zweet de lucht ontmoet door verdamping komt er warmte vrij en vindt er afkoeling plaats. Een ingebouwd koelingsmechanisme om ons lichaam op temperatuur te houden. Tegelijkertijd wil je zweetgeur natuurlijk vermijden. Dus bieden we hierbij tips om schoon voor de dag te komen.

Waarom ruikt zweet?

Eigenlijk heeft zweet van zichzelf helemaal geen geur. Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als ‘lichaamsgeur’. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen. Niet alleen om de geur onder controle te houden, maar ook om bij te dragen aan het algehele welzijn van je lichaam.

Reinig de oksels dagelijks

Oksels zijn een deel van het lichaam dat wordt beschouwd als een intertrigineuze zone, een plek waar twee huidoppervlakken elkaar raken of over elkaar wrijven. Hierdoor is dit deel van de huid gevoelig voor meer vocht door gebrek aan luchtstroom. Tegelijkertijd kan het vaak bepaalde bacteriën en schimmelgistorganismen herbergen. Een goede verzorging en reiniging is belangrijk om ongewenst vocht te verminderen en de natuurlijke balans van het microbioom te behouden. Wees weliswaar voorzichtig. Was je oksels één keer per dag (niet meer, tenzij je een zeer atletische of fysiek veeleisende baan of hobby hebt) met een zachte douchereiniger zoals Lipikar Syndet AP+ en wissel af tussen verschillende pH-gebalanceerde lichaams- of okselreinigers.

Exfolieer geregeld

Net zoals het gezicht kunnen oksels worden beïnvloed door gevoeligheid en mogelijke irritatie van de huid. Te veel talg, verstopte poriën, puistjes (bekend als folliculitis) en een opeenhoping van dode, doffe en soms verkleurde huidcellen zijn redenen waarom je ook je lichaam wil exfoliëren. Daartoe zijn er fysieke exfolianten, zoals maskers of scrubs die handmatig dode huidcellen en vuil verwijderen. Of chemische exfolianten zoals toners met AHA's, BHA's en PHA's om de opeenhoping voorzichtig te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een milde salicylzuurtoner, zoals Effaclar Astringerende Lotion Toner, om de dode huidcellen weg te vagen en de algehele teint en textuur te verbeteren. Hiernaast is La Roche-Posay’s Effaclar Zuiverende Micro-Peeling Gel, voorzien van salicylzuur en LHA, geschikt voor gezicht en lichaam.

Hydrateer met tussenpozen

Net zoals je gezicht en lichaam naar vocht verlangen, hebben je oksels hydratatie nodig om er op hun best uit te zien en aan te voelen. Alleen hebben ze minder vaak hydratatie nodig aangezien ze vaak al vochtig zijn. Gebruik daarom één of twee keer per week een pH-gebalanceerde oksel- of bodylotion, zoals de Lipikar Balsem AP+M voor de gevoelige huid. Of vaker als dat echt nodig is tegen droge oksels. Nog een tip om de oksels verzorgd te houden: merk je irritatie op dan is het slim even niet te scheren en geen deodorant te gebruiken.

Kies de juiste deodorant

 

Er zijn veel deodorants en anti-transpirants op de markt en het is hierbij ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je deodorant irritatie veroorzaakt of te veel residu achterlaat op je huid en kleding kies dan een andere. Heb je gevoelige oksels kies dan voor een deodorant geschikt voor gevoelige oksels, of probeer een anti-transpirant zonder parfum. Aluminiumhoudende anti-transpirant sprays zijn ideaal voor sommigen, maar niet iedereen heeft het nodig voor de dagelijkse okselverzorging. Het is mogelijk om geur te voorkomen zonder zweet te blokkeren. Zweet hoort erbij, geur valt te voorkomen. De 24-uur en 48-uur deodorants (desgewenst in roller- of sprayvorm) van La Roche-Posay zijn geschikt voor een gevoelige huid.

WAAR
OF ONWAAR

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 pati├źnten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergie├źn.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID