Wat is ureum en hoe helpt het een droge huid?

Ureum en ureum crème verhelpen een droge, schilferige huid. Het wordt daarom ingezet bij dehydratatie, maar ook bij eczeem, psoriasis en zelfs acne. Lees er hier alles over.

Wie zijn huid volop wil hydrateren, is vast verwoed elk soort ingrediënt langsgegaan (zoals hyaluronzuur) dat wellicht echt kan werken. Maar wat als je een dikke laag droge huid hebt die maar niet wil verdwijnen? Maak kennis met ureum ofwel uream creme (ook wel urea) genoemd, een huidverzorgingsingrediënt dat wordt aangeboden als crème, lotion en zalf. Het voornaamste ingrediënt is ‘urea’ of ‘ureum’. Hoog ureum betekent zo een 40% (een serieuze dosis moisture, waarmee het ruwe, droge delen van de huid kan afbreken terwijl het ook dorstlessend werkt voor de huid) maar ze bestaan ook in lagere concentraties zoals urea 10 en urea 20.

Wat is ureum precies? Simpel gezegd is het een bijproduct van lichamelijk afval, zoals zweet en urine. Ureum komt van nature voor in het eiwitmetabolisme in onze lever. Voor huidverzoring wordt echter synthetisch ureum gebruikt.

Urea is een keratolytisch verzachtend middel (het verzacht weefsels). De voornaamste voordelen: het lost de extracellulaire matrix op, die een dode, schilferige huid losmaakt. Hierdoor is het ideaal voor de behandeling van eelt, dermatitis, psoriasis, eczeem en keratosis pilaris. Het trekt ook vocht in de huid voor intensieve hydratatie. Niet te missen dus voor een droge, ruwe huid.

Wat doet ureum met de huid?

Wat onappetijtelijk qua naam, maar een krachtig natuurproduct: ureum speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de verschijning van je huid. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van de Natural Moisturising Factor, de waterhoudende component van huidcellen in de buitenste lagen van de epidermis.

Het werkt samen met melkzuur om het gelijkmatig exfoliëren van je huid te regelen, belangrijk voor een soepel verloop van de celomloop van je huid waardoor deze zich vernieuwt. De hoeveelheden ureum in onze huid dalen naarmate we ouder worden, en hierdoor kan de huid droger worden.

In kleine concentraties kunnen synthetische versies van het urine-component onze huid veel goed doen. Namelijk door vocht aan de huid te helpen binden. In combinatie met andere geweldige huidingrediënten, zoals melkzuur en glycerine, kan de huid vocht als het ware opsluiten en een droge, gebarsten, schilferige en trekkerige huid verlichten. Opgesomd doet ureum het volgende voor je huid:

  • Ureum crème hydrateert intensief
    Voor te smeren op de huid (als moisturizer, zalf of andere urea crème) bestaat er crème met ureum in verschillende concentraties. Iedere concentratie is bedoeld voor een ander huidprobleem. Van lage doseringen (urea 2 of urea 10) tot hoge doseringen (zoals urea 40) waarbij hoog ureum ideaal is voor het behandelen van een zeer droge, ruwe huid, plus huidaandoeningen die met dit soort symptomen te maken hebben.

  • Ureum crème verwijdert dode huidcellen
    Urea kan doordringen in dikke huidlagen, zoals hardnekkig eelt en barsten in voeten. Het afbreken van de dode huidcellen maakt ureum ook geschikt voor de behandeling van eczeem, psoriasis en likdoorns.


  • Ureum crème werkt tegen schimmel
    Ureum wordt vaak in crèmes gebruikt om specifieke voetaandoeningen te behandelen, met name natuurlijke schimmelsoorten. Een dikke laag crème kan schimmel op of rond de nagels bestrijden en het kan zelfs het oppervlak van dikke vingernagels en teennagels verzachten.

Waarvoor gebruik je ureum?

Ureum kun je gebruiken voor symptomen van acne, een zeer droge huid en huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Is je huid hierdoor aangedaan dan is ureum wellicht iets voor jou. Raadpleeg wel altijd een arts of dermatoloog voor je zelf met producten aan de slag gaat!

Stel je het volgende voor: in een gezonde huid is de concentratie urea 28mg per circa 6,5 vierkante centimeter. Terwijl dit in xerotische (droge) huidcondities, met bijvoorbeeld ook hyperkeratose in het gezicht, dramatisch is teruggedrongen. Ter voorbeeld: bij psoriasis is de ureumconcentratie 40% lager dan bij personen met een normale huid, en bij eczeem wordt deze waarde zelfs tot maar 85% verlaagd!

Het is over het algemeen een slim idee om de huid aan te vullen met hetgeen ontbreekt. Geen wonder dat urea zowel bij psoriasis als eczeem een succesnummer is gebleken.

Producten met ureum

La Roche-Posay is een parfumvrij en medisch hulpmiddel: Iso-Urea MD Balsem Psoriasis. Hiernaast is de Iso-Urea lichaamsmelk een heerlijke en intensief hydraterende bodycrème met ureum, dat oppervlakkige dode huidcellen helpt verwijderen. Het doet een korrelige huid vervlakken en maakt ruwe lichaamszones gladder.


Ureum zalf: dit moet je weten

Voordat je zomaar de eerste de beste ureum zalf pakt (met hoog of laag ureum) wil je eerst zeker zijn van je dosering. Met hoog ureum is er namelijk kans op bijwerkingen, omdat de dosering uiteraard veel sterker is. Denk hierbij aan irritatie, met een jeukend en soms branderig gevoel. Heb je hier inderdaad last van met bijvoorbeeld een ureum 40% crème dan wil je je dermatoloog raadplegen. In de La Roche-Posay ureum producten is het percentage lager, en deze ureum zalf is dus milder voor je huid. Toch kan het veel vocht toevoegen aan een zeer droge huid. Bij het gebruik van een urea crème wil je de oogzone vooral vermijden. Raadpleeg bij vragen of twijfels ook altijd je huisarts of dermatoloog.

Ureum als middel tegen acne

Het mooie aan urea is dat het een doeltreffend ingrediënt is voor twee schijnbaar tegenovergestelde en veelvoorkomende huidaandoeningen: acne en een droge huid. Let wel, ureum wordt niet beschouwd als een acnebehandeling, maar het kan een welkom ingrediënt zijn in vochtinbrengende crèmes speciaal bedoeld voor een acne-gevoelige huid. Urea helpt namelijk de buitenlaag van de huid, de huidbarrière, sterk te houden. Een gezonde, vitale huidbarrière zorgt ervoor dat vocht niet door de huid kan ontsnappen, waardoor de huid in balans blijft. Vooral belangrijk voor mensen met acne, omdat een naar een acne neigende huid vaak een verzwakte huidbarrière heeft. Een heilzaam ingrediënt dus.Eczeem verhelpen met ureum

Ureum wordt met name gebruikt voor de behandeling van droge en ruwe huidaandoeningen, waaronder eczeem, psoriasis, likdoorns, eelt en sommige nagelproblemen zoals ingegroeide nagels. Het kan ook worden gebruikt om dood weefsel in sommige wonden te verwijderen om wondgenezing te helpen. Bij eczeem of hyperkeratose in het gezicht kan het helpen om hardnekkige schilfering te verwijderen.Psoriasis en ureum

Ureum is het meest gebruikte keratolytische middel, en het is wat betreft psoriasis vooral effectief in het verminderen van rode, droge, schilferige verdikkingen op onder meer de hoofdhuid, ellebogen, benen en onderrug. Iso-Urea MD Balsem Psoriasis is hiervoor geschikt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.