Rode gezichtshuid: oorzaken en behandeling

Heb jij een rode gezichthuid die snel geiriteerd raakt en trekkerig aanvoelt? La Roche-Posay legt uit hoe die roodheid ontstaat en wat je er aan kunt doen.

Een stralend blosje, dat willen we allemaal. Of het nu uit een doosje komt of je van nature gezegend bent met een subtiel tintje in je gezicht, het geeft een frisse aanblik. Het is zelfs een van de belangrijkste make-up trucs als je er wat jeugdiger wil uitzien: breng vooral wat rozige kleur aan op de jukbeenderen. Het verhaal verandert als dat opgewekte ‘blozen’ omslaat naar ‘rood aanlopen’. Door die overmatig rode huid en rode wangen kun je er ineens ontdaan, gestrest of gewoonweg verlegen uitzien. Sterker nog, die diffuse roodheid kan wijzen op een huidaandoening zoals rosacea. Met dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken zijn van die rode wangen en helpen we je graag uit de brand.

Wie is er vatbaar voor rode wangen?

Vooral vrouwen met een gevoelige, dunne huid en lichte huidskleur lopen sneller kans op overmatig blozen, ofwel rode wangen en rode huid in het gezicht. Hoe je weet of het niet langer meer onschuldig blozen is maar vlammende roodheid? Als je rood aanloopt wanneer je gezicht op dat moment niet weergeeft hoe je je voelt. Met andere woorden: je bloost niet omdat je bijvoorbeeld gegeneerd bent, maar zomaar. Het gezicht kleurt rood als reactie op allerlei inwendige en uitwendige stressoren. Logisch dat je je hieraan stoort, want hierdoor kun je zelfs signalen afgeven aan de buitenwereld die niet kloppen. Roodheid in het gezicht verminderen kan ook esthetisch gezien wenselijk zijn.

Wat zijn triggers voor roodheid?

Die rode wangen, waar je je misschien al jaren aan ergert, hebben helaas de neiging om te verergeren naarmate men ouder wordt. Verder speelt UV-straling een belangrijke rol. Onder invloed van de zon en andere factoren wordt de teint geleidelijk aan steeds ongelijkmatiger. Dat betekent dus ook: diffuse roodheid. Inderdaad, van die grillige, rode vlekken in je gezicht. Het staat buiten kijf dat je altijd SPF wil gebruiken. Wat verder te doen tegen roodheid? Het is van essentieel belang om inzicht te verkrijgen in de achterliggende mechanismen van een rode huid. Naast SPF is specialistische gezichtsverzorging, voor een gevoelige huid neigend naar roodheid, van belang.

Waarom wordt de huid van het gezicht rood?

Een gevoelige huid in het gezicht heeft een bijzonder kwetsbare oppervlaktebarrière, waardoor deze amper bestand is tegen irriterende omgevingsfactoren. Ervaart jouw (al snel rode) huid een bepaalde situatie of substantie als agressief? Dan worden er alarmsignalen vrijgegeven in de vorm van ontstekingsmediatoren. Denk bij die ontstekingsmediatoren voor rode wangen onder meer aan cytokines en histamine. Histamine dat inderdaad ook vrijkomt in het geval van hooikoorts. Er bestaat een histamine cream, maar die wil je pas smeren wanneer de dermatoloog die adviseert. Laten we voor we ingaan op mogelijke oplossingen verder kijken naar de oorzaak: genoemde ontstekingsmediatoren brengen een kettingreactie op gang die leidt tot vaatverwijding of zwelling van het netwerk van bloedvaatjes in de huid. Het resultaat? Zichtbare roodheid en verhitting aan het huidoppervlak. Een rood gezicht, rode huid, rode wangen, die vaak gepaard gaan met jeuk en een prikkelend gevoel.

Beste make-up voor rode wangen of een rode huid

Bij een gevoelige gezichtshuid geldt het principe ‘less is more’! Dus gebruik idealiter zo weinig mogelijk producten tegen je rode huid in het gezicht. Hoe verleidelijk dit ook mag zijn. Toch kun je echt wel make-up gebruiken bij een rood hoofd, maar pak dan wel de juiste producten tegen roodheid. BB- en CC-crèmes zijn ideaal voor een gevoelige huid met neiging tot roodheid: ze combineren allerlei werkingen in één enkele formule, waardoor de kans op irritatie beperkt blijft. Bovendien zijn het lichte, makkelijk uit te strijken texturen die zich zonder wrijving laten aanbrengen. Rode wangen en diffuse roodheid over het hele gezicht verminderen? Er zijn legio opties.