Wat is
huidlupus?

Article Read Duration 6 min lezen

Lupus is een systemische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de eigen weefsels en organen aanvalt. Ontsteking veroorzaakt door lupus kan veel verschillende lichaamssystemen aantasten – inclusief gewrichten, nieren, bloedcellen, hersenen, hart, longen én de huid. Wordt de huid aangetast, dan spreken we ook wel van huidlupus: een chronische huidaandoening. 

In dit artikel gaan we dieper in op huidlupus en de symptomen. Huidlupus wordt onder meer gekenmerkt door aanhoudende schilferende, schijfachtige plaques op de hoofdhuid, het gezicht en de oren, die pigmentveranderingen, littekens en haaruitval kunnen veroorzaken. De huiduitslag veroorzaakt door huidlupus kan gelukkig behandeld worden. Let op, dit is puur een informatief artikel over huidlupus. Wanneer je denkt huidlupus te hebben, raadpleeg dan altijd een arts.

Wat zijn de verschijnselen?

De meeste personen met discoïde lupus erythematosus merken dit alleen aan de huid. Tussen 5% en 25% van de patiënten met DLE ontwikkelt SLE (subacute lupus erythematodes), een net andere vorm van huidlupus. Gelukkig zijn bij deze personen met huidlupus de symptomen doorgaans mild.

Discoïde lupus erythematosus verschijnt bij de meeste personen boven de nek (soms ook onder de nek) en in het gezicht (in het bijzonder op de neus, wangen, oorlel en oorschelp). Het kan ook lippen, mondslijmvlies, neus of oogleden treffen. Verder kunnen er ook plaques voorkomen op de borst, bovenrug, handruggen en de ledematen. Deze vorm van huidlupus kan ook handpalmen en voetzolen plus anogenitale slijmvliezen aantasten.

Tekenen van DLE zijn onder meer:

- Folliculaire keratose, of proppen van keratine in de haarzakjes, die je ziet wanneer de oppervlakteschilfers met bijvoorbeeld plakband worden verwijderd;
- Oudere plekken zijn hyper-gepigmenteerd, vooral aan de rand van de plaques;
- Littekenvorming resulteert in centraal pigmentverlies (witte vlekken) en huidatrofie (weefselverlies);
- Hoofdhuidlaesies veroorzaken tijdelijke of permanente plekken met haarverlies;
- Hypertrofische (wratachtige) lupus erythemateus kenmerkt zich door rode, sterk verdikte plaques.

Oorzaak

Vaak is er sprake van genetische aanleg bij huidlupus. Met bepaalde omgevingsfactoren kan die genetische dispositie voor huidlupus worden getriggerd. Verder kan er ook een hormonale disbalans aan ten grondslag liggen. De verschijning van DLE komt doordat het immuunsysteem niet meer goed kan worden gereguleerd door de huid. Deze huidlupus kan zowel mannen als vrouwen treffen, van elke leeftijd. Huidlupus komt weliswaar vijf keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen, en het begint meestal tussen het twintigste en het veertigste levensjaar. Er wordt gedacht dat huidlupus vaker voorkomt bij mensen met een donkere huid. Het treft rokers ook vaker.

Behandeling

Het is belangrijk om bij huidlupus hulp te vragen van een arts die een gericht behandelplan kan opstellen. Hieronder lichten we toe hoe symptomen van huidlupus kunnen worden behandeld met medische middelen.

Medicatie huidlupus

Tijdelijke kuren met krachtige lokale corticosteroïden zijn een bekende behandeling tegen huidlupus. Corticosteroïden, vaak bekend als steroïden, zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor een breed scala aan aandoeningen. Topische of orale steroïden zijn in een laboratorium gemaakte hormonen die normaal worden geproduceerd door de bijnieren (twee kleine klieren die boven op de nieren zitten).

Een behandeling met corticosteroïden crème moet gedurende enkele weken nauwkeurig op de huidlaesies worden aangebracht. De dosering zal worden gekozen op basis van de plek en de dikte van de plaque.

Voor wie zijn corticosteroïden bedoeld?

Corticosteroïden worden voornamelijk gebruikt om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken. Het wordt soms gebruikt in het geval van bijvoorbeeld astma, hooikoorts, urticaria ofwel netelroos, atopisch eczeem of huidlupus. De behandelend arts zal per persoon en geval beoordelen of het gebruik van bijvoorbeeld een crème met hydrocortison aan te raden is. Corticosteroïden worden alleen voorgeschreven als de mogelijke voordelen van de behandeling opwegen tegen de risico's. Ze zullen ook worden voorgeschreven in de laagst mogelijke effectieve dosis gedurende een zo kort mogelijke tijd.


Welk basis (zalf, crème of lotion) corticosteroid is geschikt?

Een arts kan het beste inschatten welke corticosteroid het beste voor jouw huid is. Voor dunne delen van de huid (bijvoorbeeld het gezicht) wordt meestal een steroïde met een lage dosering aanbevolen. Voor de romp en ledematen een middelhoge steroïde. Het geneesmiddel mag alleen worden aangebracht op de aangetaste delen van de huid.

Algemene verzorgingstips voor de huid

Met of zonder huidlupus, het is belangrijk om goed te zorgen voor je huid. De huid is immers ons grootste orgaan en is heel belangrijk voor de algehele gezondheid. Vergeet de huid niet goed te hydrateren, zowel door voldoende water te drinken als door met vochtinbrengende crèmes te smeren geschikt voor jouw huidtype. De verzorgingslijn Lipikar, bedoeld voor jong en oud, is ook geschikt voor een gevoelige huid en helpt naast de droge huid te voeden ook de huidbarrière te beschermen.

Zowel in de zomer als in de winter zullen dermatologen bovendien aanbevelen om de huid dagelijks te beschermen tegen UV-straling. UVA-straling (verantwoordelijk voor onder meer huidveroudering en huidkanker) komt zelfs door glas. Anthelios, de zonbescherming van La Roche-Posay, biedt hoge tot zeer hoge bescherming tegen UVA en UVB (breedspectrum). Vergeet niet om iedere twee uur bij te smeren, zeker als je op een zonnige dag naar buiten gaat.

WAAR
OF ONWAAR

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 pati├źnten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergie├źn.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID