3 vragen aan een expert

Jeukende of droge hoofdhuid? De oorzaak en oplossing

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Heb je last van een droge, jeukende hoofdhuid en schilfers? Niet alleen een droge hoofdhuid kan jeuk veroorzaken. Eczeem of huiduitslag kan ook een oorzaak zijn volgens één van onze deskundige dermatologen. Lees verder voor advies.

Als je hoofdhuid jeukt dan kan het soms een uitdaging zijn om nog ergens anders aan te denken. Het voelt misschien alsof die jeuk oneindig is, maar verlichting is gelukkig echt mogelijk en nabij. Heb je inderdaad last van een droge, jeukende hoofdhuid met schilfers? Niet alleen een droge hoofdhuid kan jeuk veroorzaken. Eczeem of huiduitslag kan ook een oorzaak zijn. Het belangrijkste: eerst die oorzaak opsporen. Een van onze deskundige dermatologen bij La Roche-Posay beantwoordt prangende vragen die je wellicht zult stellen als je op bezoek komt, mét tips om een droge, jeukende hoofdhuid te verslaan. 

Wat is een droge, jeukende hoofdhuid?

Als je een jeukende, schilferende hoofdhuid hebt dan kan dit een teken zijn van roos of een droge hoofdhuid. Die droge hoofdhuid én schilfers kunnen voortvloeien uit een hoofdhuidaandoening genaamd seborroïsch dermatitis of seborroïsch eczeem. (een specifiek type eczeem), wat het resultaat kan zijn van stress, verandering van seizoen, hormoonwisselingen of een overschot van gistontwikkeling op de hoofdhuid. Terwijl roos vaak het resultaat is van een hoofdhuid die te droog is, haar dat te vettig is plus een scala aan huidaandoeningen. Nog een aantal oorzaken voor jeuk aan de hoofdhuid: een auto-immuunziekte zoals bijvoorbeeld psoriasis dat vaak gepaard gaat met jeuk. Jeuk is eigenlijk een zelfbeschermingsmechanisme van je lichaam. 

Ik heb een droge, jeukende hoofdhuid. Wat wordt er door de dermatoloog gecontroleerd?

Eerst onderzoekt de arts jou als patiënt uitvoerig om te zien of er geen sprake is van seborroïsch eczeem of psoriasis. Laten dit nu twee veelvoorkomende aandoeningen zijn die een droge, jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Zoals eerder opgemerkt. Bij seborroïsch eczeem ziet de hoofdhuid er vaak rood uit en schilfert de hoofdhuid af. Dit type eczeem kenmerkt zich door een milde ontsteking die jeuk op de hoofdhuid geeft en een schilfering die zich meestal uit in fijne, witte schilfers. Deze schilfers zitten niet vast op de hoofdhuid. Psoriasis op de hoofdhuid is te herkennen aan witte schilfers die juist aardig vastzitten op de hoofdhuid en flinke jeuk kunnen oproepen. Meestal zie je dan weliswaar gewone (fijne, klevende) schilfertjes en een lichtrode hoofdhuid. Dit kan vaak wijzen op irritatie door producten. Ook bestaat er nog de mogelijkheid van luizen! Er wordt systematisch nagegaan of er zich geen neten op de hoofdhuid bevinden.

Een droge, jeukende hoofdhuid zonder huidaandoening. Hoe wordt de jeuk op mijn hoofdhuid dan veroorzaakt?

Een droge hoofdhuid met jeuk kan ook veroorzaakt worden door een gevoelige huid in het algemeen. Patiënten wordt dan gevraagd hoe vaak ze hun haar wassen en welk soort shampoo ze gebruiken. Te vaak wassen – vooral met reguliere shampoos waar veel irriterende en chemische middelen inzitten – kan leiden tot een droge hoofdhuid met chronische irritatie die bovendien jeuk veroorzaakt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: door te krabben neemt de ontsteking toe, maar vervolgens ook weer de jeuk aan de hoofdhuid. Droog het haar hiernaast ook nog eens op hoge temperaturen en door de warmte kan een nieuwe agressie voor de droge hoofdhuid ontstaan. Ook de invloed van stress wil je niet onderschatten. Door stress komt er meer melkzuur in je zweet. Dit irriteert en droogt de hoofdhuid nog verder uit, wat aanzet tot extra krabben.

Wat kan ik doen tegen een droge, jeukende hoofdhuid?

Eerst en bovenal moet de oorzaak van jeuk op de hoofdhuid worden behandeld. Er bestaan gelukkig diverse doeltreffende behandelingen en tips voor de verschillende aandoeningen tegen een jeukende of droge hoofdhuid.

Shampoo tegen droge, jeukende hoofdhuid

Als het gaat om externe irritatie dan is het belangrijk om een zachte shampoo te gebruiken. Keratolytische shampoos (anti-roos, met ontschilferend effect) wil je niet te vaak gebruiken en vooral goed uitwassen. Gebruik een shampoo die past bij de oorzaak van je droge hoofdhuid. Er bestaat specialistische shampoo tegen droge schilfers én tegen vette schilfers. Verder zijn er conditioners om een gevoelige of droge hoofdhuid na het wassen te kalmeren. Na het douchen geeft dit wel zo’n opgelucht gevoel.

Verzorging bij droge, jeukende hoofdhuid

Het is belangrijk om nu extra lief te zijn voor je getergde hoofdhuid, en deze met zacht hand te behandelen. Borstel of kam je haar bijvoorbeeld voorzichtig. 

Verminder stress bij droge, jeukende hoofdhuid

Het is waar dat het een stuk moeilijker is om een gestrest leven gericht aan te pakken, maar soms kan het bewustzijn alleen al enorm helpen. Zet ’s avonds je schermen (telefoon, laptop) uit, ga in bad of maak een parkwandeling.

De beste oplossing tegen jeuk: stop met krabben

Probeer de vicieuze cirkel van het krabben te doorbreken. Eenmaal geslaagd zal je hoofdhuid je vast en zeker dankbaar zijn. La Roche-Posays speciale shampoo tegen jeuk en schilfers op de hoofdhuid kan zijn werk dan bovendien nog beter doen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen