Schilfers op de hoofdhuid

Veel mensen zien schilfers op de hoofdhuid als één ding; roos. In werkelijkheid zijn er verschillende soort schilfers. Onze experts vertellen er meer over

Schilfers op de hoofdhuid. Ze zijn zichtbaar op donkere kleding. Ze kunnen ook gepaard gaan met jeuk aan het hoofd . Maar wat zijn deze huidschilfers precies en welke vormen zijn er?

Wat zijn huidschilfers op de hoofdhuid?

Schilfertjes zijn ophopingen van dode cellen op de hoofdhuid. Normaal stoot de hoofdhuid ook huidcellen af. De afstoting van huidcellen is een continue proces waarbij de huid zich vernieuwd. Wanneer de hoofdhuid ontstoken is wordt de hoornlaag van de hoofdhuid sneller afgestoten dan normaal. De snelle afstoting zorgt voor en ophoping van dode huidcellen die met het blote ook zichtbaar zijn: schilfers. Wanneer dit gepaard gaat met irritatie van de hoofdhuid en jeuk, vormt dit een frequent motief tot consultatie.

Zijn er verschillende vormen en oorzaken van huidschilfers?

Schilfering van de hoofdhuid komt in vele vormen

  • Roos. De meest bekende vorm van schilfers op de hoofdhuid is roos of haarroos. Dit kenmerkt zich door fijne witte, losse schilfering, verspreid over het hele hoofd.
  • Witte schilfers, klein deel van de hoofdhuid. Wanneer fijne witte schilfering zich beperkt tot een kleiner deel van de hoofdhuid kan er sprake zijn van een bacterie. Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met haaruitval.
  • Gele of geel-witte schilfering op het hele hoofd. Gele of geel-witte schilfering op het hele hoofd kan veroorzaakt worden door seborrhoisch eczeem. Bij seborrhoisch eczeem is er ook sprake van roodheid van de hoofdhuid. Ook beperkt de schilfering zich dan vaak niet tot alleen de hoofdhuid maar worden ook de wenkbrauwen aangetast.
  • Psoriasis. Tot slot kan men ook last hebben van psoriasis op de hoofdhuid. Schilfering door psoriasis is te herkennen aan dikkere, witte schilfers die vast zitten aan de hoofdhuid.

Welke behandeling stelt u voor bij schilfering van de hoofdhuid?

Een specifieke behandeling is noodzakelijk Wanneer een patient last heeft van schilfering van de hoofdhuid is het allereerst noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen. Niet elke schilfering heeft dezelfde oplossing. Bovendien: voor het behandelen van haarroos kan een anti roos shampoo al voldoende zijn, terwijl voor een vorm van eczeem of psoriasis vaak meer nodig is.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende uiterst effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.