• Home>
  • Gezicht>
  • Achtergrondinformatie : Benzoylperoxide, wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Achtergrondinformatie

Benzoylperoxide, wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Benzoylperoxide staat op de lijst van basis geneesmiddelen. Het ingrediënt is populair geworden als bijzonder effectieve behandeling tegen acne, maar het wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld tanden mee te bleken. Uiteraard beiden in heel andere percentages, want voor je huid wil je het gebruik van dit soort ingrediënten met zorg aanpakken en bovendien rustig opbouwen. Of je nu te maken hebt met acne vulgaris (lees: jeugdpuistjes) of hormonale acne (dat vaak opduikt rondom je menstruatie), er is bijna niets zo effectief in het tegengaan van acne als het ingrediënt benzoylperoxide. Alleen is het wel belangrijk je in te lezen voordat je eraan begint. Het is geen nieuw of trendy bestanddeel, maar dat geeft benzoylperoxide tegen puistjes, mee-eters, grove poriën, overmatig talg en andere onzuiverheden zijn kracht: het is betrouwbaar. Lees hoe het werkt op je huid, voor welke acne het als remedie dient, wanneer het wel of toch niet te gebruiken, en meer.

‘Benzoylperoxide vernietigt bacteriën, het werkt ontstekingsremmend en het is comedolytic waardoor het poriën vrijmaakt’ 

Wat is benzoylperoxide?

In technische termen is benzoylperoxide een organisch peroxide dat optreedt als niet-specifiek oxidatiemiddel. In andere woorden, het is een chemisch component dat acne kan helpen behandelen doordat het een oxiderend effect heeft op de huid. Wat een oxiderend effect eigenlijk inhoudt? Het ingrediënt is vergelijkbaar in structuur met hydrogeen peroxide; het is een peroxide vorm van medicatie dat zuurstof vrijlaat op de huid om bacteriën te vernietigen. Het ingrediënt werkt weliswaar iets anders dan hydrogeen peroxide (dit is het doorzichtig vloeistofje dat je ouders misschien in hun medicijnkastje hadden staan toen je kind was om op snijwondjes en geschaafde knieën of armen te smeren bij kleine ongevallen). Aanvullend op het vernietigen van bacteriën, is benzoylperoxide ontstekingsremmend en comedolytic. Wat betekent dat het gelijktijdig poriën vrijmaakt en ontstekingen op de huid reduceert.

‘Benzoylperoxide: antimicrobieel + bacterie-bestrijdend + exfoliërend = een krachtig anti-acne ingrediënt’

Wat doet benzoylperoxide?

Door de sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking op de huid wordt benzoylperoxide veelvuldig ingezet door dermatologen als acne-behandeling. Het is ook een exfoliant, waardoor het poriën helpt ontstoppen en de bovenste huidlaag van dode huidcellen ontdoet. De antiseptische kwaliteit van de peroxide zorgt ervoor dat bacteriën op de huid worden verminderd. Met als resultaat: minder puistjes en mee-eters. Benzoylperoxide is ook populair geworden omdat het veilig te gebruiken is in combinatie met producten die salicylzuur bevatten. Het veilig en effectief combineren van verschillende behandelingen is een groot pluspunt voor mensen die hun acne graag zien verdwijnen. Antimicrobieel + bacterie-bestrijdend + exfoliërend = een krachtig anti-acne ingrediënt. De krachtige mogelijkheid van dit bestanddeel om acne-veroorzakende bacteriën de kop in te drukken om acne te temmen is heel doeltreffend. Hierdoor zou je dit ingrediënt ook in plaats van antibiotica tegen acne kunnen gebruiken. 

Hoe gebruik je benzoylperoxide?

Wanneer je jouw huid behandelt met benzoylperoxide is het belangrijk om te weten hoe je de crème of gel gebruikt. Gebruik er in ieder geval niet te veel van! De acne zal niet sneller weggaan met meer benzoylperoxide-crème of gel. Sterker nog, je huid zal bij overdaad eerder verslechteren. Gebruik een overdosis van deze crème of gel en de huid zal uitdrogen, gedehydrateerd raken en zelfs sneller kunnen verouderen. Je kunt benzoylperoxide-crème bij de apotheek of via de huisarts krijgen. Vaak zijn dit sterkere formules. Vraag daarom ook gelijk bij jouw dienstdoend arts in welke hoeveelheid en hoe vaak je dit dient te gebruiken. Het is ook mogelijk om veilige huidverzorging, met een veel lager percentage benzoylperoxide te smeren om acne tegen te gaan. Zo bevatten veel producten van La Roche-Posay’s Effaclar-lijn een optimale hoeveelheid benzoylperoxide om pukkeltjes en mee-eters te verhelpen. Benzoylperoxide wordt trouwens niet alleen gebruikt bij acne, maar ook om haar en tanden mee te bleken. Zit het goedje bijvoorbeeld ’s nachts in je haar, zorg er dan voor dat de crème of gel goed is ingetrokken. Anders kunnen er vlekken in de kussens of pyjama ontstaan. Dit geldt ook voor wie deze peroxide als behandeling gebruikt tegen acne op de borst en rug. Vooral katoen is kwetsbaar voor bleken. Vermijd dit materiaal daarom liever en zorg er voor dat het product is ingetrokken voordat je onder je lakens gaat liggen. Tot slot: wanneer je dit bestanddeel gebruikt in combinatie met andere behandelingen die salicylzuur bevatten: gebruik het dan zuinig en veilig voor de beste resultaten!

‘Benzoylperoxide is een doeltreffend middel tegen elk type acne, maar het werkt vooral goed op rode, ontstoken bultjes’

Waarom wordt benzoylperoxide gebruikt bij een acne behandeling?

Hoewel benzoylperoxide een doeltreffend middel is tegen elk type acne – want ontstekingsremmend, bacterie-bevechtend en exfoliërend – werkt het bestanddeel vooral goed op rode, ontstoken bultjes. Met name comedonen (mee-eters en pukkeltjes) en pustels (kleine, rode bultjes met een wit kopje) zijn er niet tegen bestand. In sommige gevallen kan benzoylperoxide ook helpen bij cystische acne.

‘Behandel de huid niet meer dan eens per dag met benzoylperoxide om acne, puistjes of mee-eters te verminderen’

Wat zijn de bijwerkingen van benzoylperoxide?

In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen van het ingrediënt: prikkend gevoel, jeuk, een peelend (want exfoliërend) effect en roodheden. Als je een hevige reactie ervaart op de huid, zoals moeilijkheden met ademen en zwellingen, dan kan er sprake zijn van een allergische reactie. Vraag in dit geval direct om medisch advies! Als jouw huid tot slot afhankelijk wordt van de behandeling met benzoylperoxide dan kan de acne terugkomen wanneer je met de behandeling stopt. Het is belangrijk om deze peroxide niet te veel en te vaak te gebruiken zodat jouw huid niet onnodig beschadigd raakt en afhankelijk wordt van het product. Het gebruik van de behandeling eenmaal per dag moet genoeg zijn om de acne, puistjes of mee-eters te verminderen. Verder wil je bij acne natuurlijk ook zoveel mogelijk littekentjes vermijden

Wat is waar en niet waar over benzoylperoxide?

Benzoylperoxide is doorgaans niet gevaarlijk, maar het kan dus wel irritaties oproepen zoals roodheid en een extreem droge huid. Heb je ook een gevoelige huid? Dan is dit ingrediënt misschien minder geschikt voor jou. Ook belangrijk doktersadvies: als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden dan wil je dit ingrediënt in zijn geheel vermijden. Verder belangrijk om op te letten: als je acne hebt en hiernaast benzoylperoxide gebruikt dan wil je nog steeds een hydraterende crème én SPF gebruiken. Zonlicht is namelijk niet best voor acne, en als de huid gedehydrateerd raakt dan kan het lichaam een signaaltje afgeven om juist meer talg aan te maken. Dit werkt dus averechts. Zorg dat je een huid gevoelig voor acne in zijn geheel goed verzorgd met de juiste productlijn zoals die van La Roche-Posay. 

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen