• Home>
  • Lichaam : Eczeem>
  • Achtergrondinformatie : 8 anti-eczeem tips: zo slaapt je kind eindelijk weer als een roos

Achtergrondinformatie

8 anti-eczeem tips: zo slaapt je kind eindelijk weer als een roos

Baby Daily Care - Baby and Bath

14% van de baby’s lijdt aan eczeem, en dat heeft behoorlijk veel impact op het slaappatroon. Terwijl die nachtelijke uren juist zo belangrijk zijn voor het welzijn. Eczeem an sich is een precaire huidaandoening, maar in Nederland is het (naast psoriasis) wel een van de meest voorkomende dermatologische huidproblemen. Volgens cijfers van het CBS heeft maar liefst 5,5% van de Nederlanders last van eczeem, waarbij jonge kinderen het meest op consult komen bij de huisarts voor hulp bij constitutioneel eczeem. Rode plekken, bultjes, blaasjes en schilfers – allemaal door een allergische ontstekingsreactie van de huid. Laat staan de jeuk die erbij komt kijken.

Eczeem is niet alleen een aanslag op het lichaam maar ook mentaal, want probeer een kindje met een naar eczeem neigende huid maar eens in slaap te krijgen. Lastig inslapen, wakker worden van jeuk? Ook als ouder kom je hierdoor ook nog amper aan je nachtrust toe. Speciaal voor Wereld Eczeemdag bieden wij een helpende hand met 9 tips.

Anti-eczeem slaaptip één: vermijd kriebelige knuffels

Die poezelige leeuwenknuffel of Nijntje, knuffels zijn vaak de beste vrienden van je kind. Maar helaas zijn ze bepaald niet de beste partners in de strijd tegen eczeem. Slapen met eczeem kan al een hele opgave zijn. Zeker voor een kleintje, die amper weet wat er gebeurt. Heel belangrijk om de favoriete knuffels (en kussens) in het bedje van je kind te checken. Is het vachtje wel lekker zacht? Ruwe stoffen kunnen eczeem namelijk triggeren. Kriebelig wol, fleece en zeer synthetische materialen (hoe leuk ze er ook uitzien) kun je in dit geval ook beter in de ban doen.

Anti-eczeem slaaptip twee: het juiste product bij de hand

‘Veel eczeempatiënten kiezen voor katoenen kleding en beddengoed, want het voelt comfortabeler aan dan prikkend wol of synthetische stoffen’

Zet Lipikar AP+ stick pontificaal op het nachtkastje. Word je in het holst van de nacht gewekt door een getergd kindje dan kun je (zelfs half nachtblind) snel naar die stick grijpen. Lipikar AP+ stick is niet voor niks een van La Roche-Posays bestsellers voor wie met eczeem kampt. Voor kinderen, maar ook volwassenen. Gewekt door jeuk? Krabben maakt het alleen maar erger, dus zorg dat je deze stick paraat hebt om de jeuk te kalmeren.

Anti-eczeem slaaptip drie: draag de pyjama binnenstebuiten

Het dragen van de juiste stoffen (liefst ademend, zoals katoen en zijde) is stap één, maar waar je misschien nog niet aan hebt gedacht: draag in het geval van een eczeem-gevoelige huid de pyjama binnenstebuiten. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat je kind extra last heeft van de naden van zijn of haar pyjama, die druk uitoefenen op een geïrriteerd huidje. Maak er een spelletje van en trek die pyjama omgekeerd aan.

Anti-eczeem slaaptip vier: kies voor katoenen lakens

‘Veel eczeempatiënten kiezen voor katoenen kleding en beddengoed, want het voelt comfortabeler aan dan prikkend wol of synthetische stoffen’

We stippen het nog eens aan: welke stoffen de huid raken zijn belangrijk bij eczeem, dus check ook het beddengoed waarin je kind slaapt. Lakens kunnen hierbij een wereld van verschil maken. Ons devies: kies voor katoenen lakens. Veel eczeempatiënten hebben een voorkeur voor katoenen kleding en beddengoed, want het voelt comfortabeler aan dan prikkend wol of synthetische stoffen. Katoen is glad en koel; het laat de huid ademen en voorkomt oververhitting. 100% katoen is het allerfijnst, maar sommige kinderen met een kwetsbaar huidje, neigend naar eczeem, tolereren ook een mix van katoen met materialen zoals zijde, linnen of zacht acryl.

Anti-eczeem slaaptip vijf: neem een douche in plaats van een bad

Hoe aangenaam een badje voor de kleine soms ook is, eindeloos in warm (laat staan heet) badwater weken kan een eczeem-gevoelige huid juist irriteren. In bad ben je vaak langer in aanraking met water, en helaas verergert dit dus eczeem. Kies daarom vlak voor het slapengaan liever voor een douche in plaats van een bad. Hierbij kun je ook een aangenaam product gebruiken die de huid kalmeert en jeuk vermindert, zoals Lipikar Olie.

Anti-eczeem slaaptip zes: hypoallergeen wasmiddel

Ja, zelfs je wasmiddel en wasverzachter kunnen klachten van eczeem verergeren. Het is daarom verstandig om hypoallergeen wasmiddel en wasverzachter in te slaan. Hypoallergeen, wat betekent dat nu eigenlijk? Dit staat letterlijk voor een verminderde kans op een allergische reactie. Wist je dat alle La Roche-Posay huidverzorging hypoallergeen is? Speciaal geformuleerd voor een gevoelige huid.

Anti-eczeem slaaptip zeven: vermijd tapijt en veren vulling

Heel simpel, vermijd kussens gevuld met veren en sla tapijt als vloerbedekking over. Je wil een mogelijke uitbraak van eczeem zoveel mogelijk voorkomen. Voor kinderen zijn dan ook met veren (in plaats van met polyester) gevulde kussens geen pretje. Het is ook mogelijk om kussens te kopen met een vulling van zijde of katoen. Verder is een gladde vloer beter bij eczeem: denk beton, een houten of linoleum (hallo, prachtig visgraatdessin) variant. Eveneens veel gemakkelijker schoon te houden.

Anti-eczeem slaaptip acht: houd de nagels kort

‘Houd de nagels van je kindje kort, want na krabben is het einde zoek’

Je kunt al deze tips erop naslaan, maar als je kind eenmaal gaat krabben (heel logisch bij vreselijk jeuk) dan is het einde zoek. Krabben leidt namelijk tot een vicieuze cirkel, die eczeemsymptomen verergert. Houd de nagels van je kindje daarom kort! Soms is het onmogelijk om krabben geheel tegen te houden, maar met korte nagels is het effect wat minder erg. Je kunt je kind (die in zijn slaap ook amper doorheeft wat hij of zij doet) ’s nachts ook een paar dunne wantjes aantrekken.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten