Zonneallergie: symptomen en ultieme redmiddelen

Lees informatie over zonneallergie, de symptomen, behandeling, klachtvermindering en hoe zonneallergie voorkomen kan worden.

Heb jij of je kind last van zonneallergie? Of speelt er iets heel anders? Lees hier over de zonneallergie symptomen en hoe de huid zo snel mogelijk heelt.

Zonneallergie (PLE), het kan uit het niets opduiken. Zelfs als je jarenlang nergens last van hebt gehad; uren zorgeloos zonnebaden – weliswaar goed ingesmeerd en met een zonnebril of petje paraat. Maar ineens zijn er symptomen van zonneallergie: jeuk, blaasjes, een rode huid, soms zelfs blaren. Het kriebelt, af en toe doet het zeer. Alvast een spoiler: soms lijkt warmte-uitslag op zonneallergie en ben je in werkelijkheid gewoon allergisch voor je zonnebrand. Het is daarom belangrijk om altijd met veilige SPF-producten te smeren. Voor kinderen is zonneallergie ook een vervelende kwaal, waarna ze ineens onder de spikkels zitten door een abnormale reactie op UV-straling. Hieronder lees je alles over zonneallergie: van de symptomen tot behandeling, klachtvermindering en vooral ook: hoe kun je dit voorkomen?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een reactie van het lichaam op blootstelling aan de zon. Men spreekt van zonneallergie wanneer de huid overdreven reageert op UV (UltraViolet) straling. [1] Zonneallergie kan dus ook veroorzaakt worden door straling van een gloeilamp of de zonnebank. Een idee dat bezoek wat terug te schroeven? Voor een stralend kleurtje kun je natuurlijk ook voor een hydraterende zelfbruiner gaan – die tegenwoordig heel gemakkelijk op te brengen is met natuurlijk effect.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook ontstaan onder invloed van andere factoren, zoals door medicatie, cosmetica of planten zoals brandnetel. Zonneallergie komt gemiddeld vaker voor in Westerse landen (met name bij mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen), en begint meestal tussen het 30e en 40e levensjaar. Bij vrouwen komt het drie tot vier keer zo vaak voor als bij mannen.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

De symptomen van zonneallergie treden vaak enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon op, en kunnen maar liefst 7 tot 10 dagen aanhouden. Je bent er dan inderdaad wel even zoet mee, maar doorgaans verdwijnen zonneallergie-klachten ook weer vanzelf. De symptomen van zonneallergie zijn [2]:

  • Rode, pijnlijke huiduitslag, vaak gepaard met jeuk;
  • Blaasjes;
  • Huidschilfering;
  • Zwelling van de huid.

Zonneallergie-symptomen verschijnen vaak als eerste op de huid die is blootgesteld aan de zon, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere gebieden.

Hoe kun je zonneallergie het beste behandelen?

Zonneallergie is te behandelen door middel van lichtgewenning. Stapje voor stapje zonnestralen tot je nemen. Dit kan op twee verschillende manieren:

  • Natuurlijke zon: voor milde vormen van zonneallergie is het geleidelijk laten wennen van je huid aan zonnestraling voldoende. Let in het voorjaar (met de eerste felle zonnestralen) op en smeer je huid goed in.
  • Lichttherapie: een therapie waarbij je huid voorafgaand aan de zomer 10 tot 12 weken, 2 à 3 keer per week wordt blootgesteld aan UVB-straling. Hiervoor dien je contact op te nemen met je dermatoloog.

Bronnen https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/basics/definition/con-20035077

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN