Oorzaak wallen: waarom krijg je
wallen en dikke, opgezwollen ogen?

Article Read Duration 5 min lezen

Genetisch gezien hebben sommige mensen sneller wallen onder de ogen dan anderen – zelfs als je geen verstoorde nachtrust hebt gehad maar een volle 8 uur hebt geslapen. Wallen ontstaan doordat de structuren, die de oogleden ondersteunen, verzwakken. De huid wordt dunner, de spieren ontspannen zich en het normale vet dat het oog ondersteunt, kan in het onderste ooglid terechtkomen. Overtollig vloeistof kan zich in dit gebied verzamelen door waterretentie, slechte lymfedrainage en zwakke spierfunctie. Vooral genen en anatomie kunnen vroegtijdig wallen veroorzaken onder onze ogen, maar het zijn onze dagelijkse gewoonten en activiteiten waardoor de zichtbaarheid kan verergeren. Ontdek wat wallen mogelijk veroorzaakt en wat je hier daarom tegen kunt doen.

Oorzaak wallen: waarom we sneller wallen krijgen naarmate we ouder worden

Iedereen heeft weleens last van wallen of dikke ogen, maar wat is nu precies de oorzaak van wallen? En waarom krijgen we sneller wallen naarmate we ouder worden? Al vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de productie van collageen en elastine af, waardoor de huid losser en slapper wordt. Hiernaast kan de huid bij enige irritatie sneller opzwellen. De huid rondom de ogen is hiernaast het dunste, meest kwetsbare stukje huid van het hele lichaam. Onder het huidoppervlak bevinden zich lagen die bestaan uit spieren, bindweefsel, ligamenten en vet die allemaal bijdragen aan de veranderingen die we extern zien.

Slaapgebrek

Te weinig slaap kan bij het ontwaken inderdaad wallen en dikke ogen opleveren. Zorg dus dat je op tijd en diep genoeg slaapt. Een optimale nachtrust (inclusief REM-slaap ofwel de herstellende uurtjes slaap) wordt ook wel ‘slaaphygiëne’ genoemd.

Voedsel met een hoog natriumgehalte ofwel zout

Het natrium in voedingsmiddelen (de belangrijkste bron van natrium is keukenzout) bevordert het vasthouden van water in het lichaam en dus ook onder de ogen. Dit resulteert in overmatige zwelling van het oogweefsel. Deze zwelling bevordert bovendien een snellere slijtage van het bindweefsel. Er zit een zeer kleine hoeveelheid natrium van nature in fruit, groente, bonen en granen maar over deze hoeveelheid hoef je je in het geval van wallen geen zorgen te maken. Het meeste zout (natrium) krijg je binnen uit bewerkte producten zoals soepen, sausen, vleeswaren, brood, visproducten, kaas, zuurkool en snoep. Met vervolgens sporten en veel zweten kun je weer zout verliezen.

Dehydratatie

Dehydratatie, ofwel uitdroging van je lichaam, kan optreden door onder meer het overmatig consumeren van alcohol of cafeïne-houdende dranken, te weinig slaap, een droog klimaat en een slechte vochtinname. Zorg dat je voldoende water drinkt op een dag, en dan hebben we het niet over suikerrijke frisdranken. Bewaar een waterflesje op je bureau of naast je bed en vul deze regelmatig bij.

Verkeerd gebruik van oogcrème

Allereerst, breng welke oogcrème dan ook niet te dicht bij de wimperlijn aan. Elke keer dat je knippert, zullen je wimpers microscopisch kleine hoeveelheden product optillen. Dit zal zo te dicht bij de wimpergrens in je ogen terechtkomen. Alles wat in je ogen komt, kan overduidelijk irriterend zijn en onnodige zwelling en wallen veroorzaken. Je huid kan namelijk maar zo veel absorberen. Na absorptie kan het product dat op de huid achterblijft in de ogen sijpelen en wallen veroorzaken en ook extra gewicht creëren voor het tere weefsel onder de ogen. Kies voor een verzachtende oogcrème, ook geschikt voor gevoelige ogen, zoals Hyalu B5. Hierin zit naast vitamine B5 hyaluronzuur dat maar liefst 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden. Dit helpt bij rimpels, maar ook bij afgenomen volume in de huid. Substiane Ogen van La Roche-Posay werkt ook specifiek tegen zwellingen naarmate we ouder worden. Reinig de ogen het liefst met een make-up remover speciaal voor de oogcontour.

Allergieën

Veel mensen hebben allergieën en beseffen het niet eens. Zelfs zonder de jeuk die gepaard gaat met allergieën (en als je niet ook nog contactlenzen draagt) kunnen de ogen door allergieën geïrriteerd raken en vochtophoping onder de ogen veroorzaken. Hierdoor lijkt het alsof je wallen hebt. In overleg met een arts kunnen soms antihistaminica worden voorgeschreven speciaal voor degenen met seizoensgebonden allergieën. Hierdoor verminderen door allergie veroorzaakte wallen. Antihistamine-oogdruppels kunnen ook nuttig zijn tegen wallen en dikke ogen. Kies hiernaast bij uitstek voor huidverzorging en oogmake-up die geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid, zoals Toleriane, de huidverzorgings- en make-uplijn van La Roche-Posay.

De zon

Je zongewoonten zijn heel belangrijk. Draag dagelijks zonnebrandcrème en een zonnebril met UV-glazen om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die de huid sneller verouderen. Het gebied rondom de ogen wordt helaas vaak verwaarloosd als mensen zonnebrandcrème aanbrengen, maar dit kwetsbare gebied heeft juist minimaal SPF30 nodig. UVA- en UVB-stralen kunnen niet alleen huidkanker veroorzaken. Deze zonnestraling kan ook rimpels en veroudering veroorzaken doordat de zon collageen en elastine afbreekt. Dit leidt tot wallen en een slappe, gezwollen huid onder de ogen.

Snelle oplossing tegen wallen in je keukenkastje

Naast een verkoelende, verzachtende oogcrème kunnen natuurlijke remedies helpen. Leg koude komkommers gedurende vijf minuten op de ogen. Het komkommersap en de koude temperatuur werken verkoelend en verminderen zwellingen. Gekoelde groene theezakjes kunnen ook een goed kompres zijn. De combinatie van de koude temperatuur en cafeïne helpt de bloedvaten te vernauwen, wat op zijn beurt de gezwollen oogleden zal verminderen. Hiernaast zou je ook nog een ijsblokje voorzichtig op de huid rond de ogen kunnen plaatsen en over de huid masseren om de wallen te verminderen.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.