Vermoeide ogen, kraaienpootjes en oogrimpels: zo vermijd je dit

Van vermoeide ogen tot kraaienpootjes en andere tekenen van huidveroudering rondom de oogcontouren: de oogzone is vaak de eerste plek waar huidveroudering optreedt. Juist op deze bijzonder gevoelige en kwetsbare zone laten vermoeidheid en veroudering sneller hun sporen na. Die oogrimpels en droge huid rond de ogen verkrijg je gemakkelijk, maar het is niet zo eenvoudig er weer vanaf te komen. Vanaf halverwege je twintigerjaren kun je al subtiele lijntjes en minuscule rimpeltjes rondom de ogen gaan zien. Die mooi blijven staan nadat je lacht, met je ogen knijpt of even met je wenkbrauwen fronst. Het komt vlug kijken bij een expressief gezicht, en naarmate we simpelweg ouder worden.

Oogverzorging kan hier onder meer bij helpen. Het is niet iets om ’s nachts van wakker te liggen (juist niet, want hierdoor krijg je juist vermoeide ogen), maar je wil toch liever niet dat die subtiele lijntjes naar verloop van tijd verdiepen waardoor je er ouder en afgepeigerd uitziet. Kun je oogrimpels echt voorkomen en bestaande kraaienpootjes behandelen? In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken zijn van tekenen van veroudering bij de oogcontouren en wat je ertegen kunt doen.

‘De oogzone wordt dagelijks belast, met 22 spiertjes die voortdurend in beweging zijn en ongeveer 10.000 keer knipperen per dag’

Hoe komt het dat de oogcontourzone snel veroudert?

Kraaienpootjes en oogrimpels treden sneller op dan rimpels elders op het gezicht, omdat de huid rondom de ogen ragfijn is en bovendien van dag tot dag sterk wordt belast. Denk maar eens aan hoe vaak je met je ogen knippert op een dag. Hierdoor verschijnen tekenen van huidveroudering. De huid van de oogcontour is het allerdunste en meest kwetsbare deel van het gezicht. Dit velletje bevat weinig talgklieren en collageen- en elastinevezels. Met 22 spiertjes die voortdurend in beweging zijn en ongeveer 10.000 oogknipperingen per dag wordt de huid op deze plaats op de proef gesteld. Al die factoren verklaren waarom de oogcontour de eerste zone is waar tekenen van veroudering tot uiting komen. Oogrimpels, huidlijntjes en tekenen van vermoeidheid kunnen hier vroegtijdig opduiken.

Hoe ontstaan rimpels rond de ogen?

Vermoeide ogen zijn vaak toe te schrijven aan een vertraging van de microcirculatie in de huid, volgens onderzoek. Door vermoeidheid of veroudering kan de bloed- en lymfemicrocirculatie rond de ogen trager gaan verlopen. Doordat de huid van de oogcontour zo dun is, laat deze vervolgens sporen van een slechte vascularisatie of van een slechte lymfedrainage doorschijnen. Zo ontstaan donkere kringen en wallen, maar ook oogrimpels. Hoe lager de microcirculatie en hoe meer dehydratatie bij de huid rondom de ogen, hoe dunner de huid wordt en hoe zichtbaarder deze sporen van vermoeidheid worden.‘Wie veel wrijft in de ogen heeft sneller kans op verdiepte rimpels’

Hoe voorkom je rimpels rond de ogen?

De sleutel tot het zo veel mogelijk voorkomen van oogrimpels, waaronder ook kraaienpootjes, is hydratatie. Hiernaast zijn dermatologen dol op retinol, omdat deze afgeleide van vitamine A, bewezen de natuurlijke collageenproductie ondersteunt. Hierdoor behoren fijne lijntjes en oogrimpels sneller tot het verleden. Gebruik je retinol met regelmaat dan zullen de oogcontouren er gladder uit gaan zien. Kies bij voorkeur voor een specifiek oogproduct met retinol zoals Redermic Retinol Ogen en smeer niet zomaar een reguliere retinol-crème onder je ogen, want dit kan te sterk zijn.

Vergeet nooit om dagelijks SPF te smeren, en zeker wanneer je ook een retinol gebruikt. Hiermee ga je mogelijke pigmentvlekken rondom de oogcontour tegen. Door een verlies aan collageen (dit kan ook verergeren door te veel blootstelling aan de zon) kunnen oogcontouren verslappen. Het is ook aan te raden om een zonnebril met UV-glazen te dragen, waardoor je in het licht bovendien minder knijpt met de ogen waardoor kraaienpootjes kunnen verschijnen. Hiernaast kan oogcrème met rimpel-bestrijdende ingrediënten waaronder retinol maar ook hyaluronzuur, vitamine E, vitamine C en peptiden helpen. Voorbeelden zijn Hyalu B5 Ogen, Redermic C Ogen en eerdergenoemde Redermic Retinol Ogen.

Vergeet hiernaast niet te hydrateren. Drink voldoende water en breng een rijke crème aan. Vermoeid-uitziende ogen help je ook voorkomen door voldoende te slapen. Hiernaast willen we de invloed van een goede lifestyle zeker niet uitvlakken. Voldoende sporten, gezond eten.

Tot slot wil je oogproducten met zachte hand aanbrengen. Niet aan de huid trekken of in je ogen wrijven. Mensen die veel in de ogen wrijven, lopen sneller kans op verdiepte rimpels. Gebruik de topjes van je ringvingers om het product voorzichtig in de oogcontouren te kloppen.

‘De oogzone veroudert zomaar vijf tot tien jaar sneller dan de rest van je gezicht’

Vanaf welke leeftijd oogverzorging gebruiken?

Vanaf je 25e kun je een verzorgingsproduct voor de oogcontour beginnen te gebruiken. Als mensen klagen over beginnende sporen van veroudering dan wordt de oogzone steevast als eerste genoemd. Rimpeltjes, een gebrek aan helderheid en een vermoeide oogopslag worden gezien als tekenen van huidveroudering. Je kunt dus al vrij vroeg beginnen met oogcontourverzorging. De oogzone veroudert namelijk veel sneller dan de rest van je gezicht, volgens onderzoek, dus wees er op tijd bij.

Hoe verzorg je de oogcontour?

Met een verzorgingsproduct dat tegelijk efficiënt en zacht is, om sporen van veroudering en vermoeid-uitziende ogen tegen te gaan. Oogverzorging dient zowel efficiënt als zeer tolerant te zijn, want het behoort niet alleen oogrimpels tegen te gaan maar ook rekening te houden met de vergrote gevoeligheid van deze zone. Om je blik fris en jeugdig te houden, gebruik je dus bij uitstek een specifiek product dat in alle zachtheid rimpels uitvlakt en de huid rondom de ogen zowel voedt als hydrateert.

Hoe breng je oogverzorging aan?

Breng een oogcrème ’s ochtends en/of ’s avonds aan, afhankelijk van wat er voor de gekozen oogcrème wordt aanbevolen. Breng een likje aan op het benige gedeelte boven de koontjes van je wangen en masseer het zachtjes in, van binnen naar buiten toe. Tot het volledig in de huid is getrokken. Toch wat last van lichte irritatie? Bijvoorbeeld bij het gebruik van een oogcrème met retinol, een actief ingrediënt. Laat dan wat meer tijd tussen het aanbrengen tot je huid gewend is geraakt aan de retinol.

Producten voor het verzorgen van de ogen

La Roche-Posay heeft verschillende oogcrèmes die helpen bij verschillende huidproblemen, van kraaienpootjes tot wallen. Alle producten zijn geschikt voor een gevoelige huid en gevoelige ogen, maar de Toleriane Dermallergo Ogen is zelfs bedoeld voor zeer gevoelige ogen. Redermic Retinol (Redermic R) Ogen is zo geformuleerd dat het ook geschikt is voor gevoelige ogen. Dit betekent dat de krachtige werking van dit actieve ingrediënt tegen rimpels en tekenen van veroudering ook kan worden gebruikt op de gevoelige huid van de oogcontour. Redermic R bevat een combinatie van zuivere retinol en retinol met progressieve afgifte. Verder is een van de volgende oogcrèmes misschien net wat jij zoekt voor de oogcontour:


- Hyalu B5 Ogen: met o.a. hyaluronzuur en vitamine B5 voor vollere oogcontouren en vermindering van rimpels en fijne lijntjes.
- Hydraphase Intense Ogen met o.a. gefragmenteerd hyaluronzuur voor intensieve (re-)hydratatie en ter vermindering van wallen.
- Pigmentclar Ogen met o.a. cafeïne, ter bestrijding van blauwe en bruine kringen.
- Pure Vitamin C (Redermic C) Ogen met o.a. vitamine C tegen rimpels en voor een egale teint.
- Substiane Ogen met o.a. Linactyl +Pro-Xylane™ tegen huidveroudering en met een hydraterende en ontzwellende werking.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1
DE HUID ROND DE OGEN WORDT BEÏNVLOED DOOR 22 CONSTANT BEWEGENDE SPIEREN EN 10.000 KEER KNIPPEREN PER DAG. DAAROM ZIEN WE RONDOM DE OGEN VAAK DE EERSTE TEKENEN VAN VEROUDERING.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.