Achtergrondinformatie

Jeukende, pijnlijke hoofdhuid: dit zijn de oorzaken

stress en vervuiling gevoelige hoofdhuid

Een gevoelige hoofdhuid geeft vaak aanleiding tot jeuk, irritatie soms roodheid en pijnlijke sensaties. Diverse factoren zoals vervuiling, stress, dieet of te agressieve producten (inderdaad, wie weet je favoriete shampoo in je beautyroutine) kunnen de hoofdhuid gevoeliger maken. Oorzaken van een gevoelige huid zijn veelomvattend: heb je pijn aan je hoofdhuid en schedel? Aan specifiek je kruin? Voelt je gevoelige hoofdhuid jeukend aan of vertoont deze bultjes? Het is belangrijk om hiernaar te kijken en je verzorgingsroutine hier snel op aan te passen. Soms kun je naast een verkeerde shampoo ook last krijgen van een pijnlijke hoofdhuid (en in het ergste geval haaruitval) door te verven. Bepaalde klimaten kunnen je gevoelige hoofdhuid er ook toe bewegen hyperreactief te worden. Tijd om de boosdoeners uit te sluiten en een gevoelige hoofdhuid goed te behandelen.

‘De hoofdhuid staat dagelijks bloot aan talloze agressies die niet alleen je haar, maar ook je hoofdhuid brozer kunnen maken’

Waarom een gevoelige, pijnlijke hoofdhuid?

Net zoals de huid van gezicht of lichaam kan ook de hoofdhuid gevoelig zijn. Een trekkend, gedehydrateerd gevoel, pijnlijke haarwortels, jeuk... Het is allemaal mogelijk. De hoofdhuid staat immers dagelijks bloot aan talloze agressies die niet alleen je haar, maar ook je hoofdhuid veel brozer maken. Onder invloed van bepaalde factoren, zoals vervuiling en stress, kan de hoofdhuid vervolgens een extra gevoeligheid ontwikkelen. Hiernaast ondergaat de natuurlijke flora van de hoofdhuid gedurende het leven (en onder invloed van interne en externe factoren) veranderingen, waardoor bepaalde micro-organismen zich sterk kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen de cellen van de hoofdhuid zich bijvoorbeeld sneller vernieuwen en vormen er zich schilfertjes. Er kan weliswaar nog meer gaande zijn, zoals aangestipt in dit artikel.

Wat zijn de symptomen van een gevoelige hoofdhuid?

Behalve jeuk kunnen er zich een droog gevoel, een lichte pijn bij het aanraken van de hoofdhuid en schilfertjes (roos) voordoen. Het volgende kun je ervaren: 

  • Pijn aan hoofdhuid en schedel;
  • Een hoofdhuid die jeukt;
  • Een hoofdhuid met bultjes;
  • Pijnlijke hoofdhuid en haaruitval;
  • Een droge hoofdhuid met schilfers (droog of juist vet).

Een schilferige, jeukende hoofdhuid door uitdroging of een huidaandoening

Als de natuurlijke moisture- ofwel vochtbalans is verstoord, kan een jeukende, droge schedel het resultaat zijn. Een droge, jeukende hoofdhuid kan komen door veroudering of huidcondities zoals atopische dermatitis of psoriasis. De symptomen kunnen variëren van zeer mild tot extreem. Als de natuurlijke vochtbalans verloren is, kan het beschermende laagje aangetast worden. Deze micro-ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je hoofdhuid meer geïrriteerd raakt – leidend tot jeuk, roodheid en een ‘strak gevoel’.

‘Doet je haar of eigenlijk hoofdhuid pijn als je onder de douche je haar naar beneden doet? Dit komt door een ophoping van talg’

Pijn hoofdhuid door huidaandoening, stress, te weinig wassen of te strakke paardenstaart

Een pijnlijke plek op je hoofd of algehele pijn aan de hoofdhuid, het is geen pretje. Laten we beginnen bij het mildste geval: als je pijn (bijvoorbeeld een pijnlijke kruin) of gevoeligheid ervaart wanneer je onder de douche je haar naar beneden doet dan komt dit door het volgende: de talg ofwel oliën die je hoofdhuid produceert en die van nature rondom de haarschacht opbouwen. Die ophopingen kunnen vervolgens leiden tot een overgroei van gist op de schedel. Het is in dit geval belangrijk dat je je haar goed reinigt, en met de juiste producten! Een tintelend, brandend gevoel of gewoon pijn aan je hoofd kan ook optreden doordat je te veel trekt aan je haar. Je trekt het bijvoorbeeld te veel naar achteren met een paardenstaart en dit voelt oncomfortabel aan. De scherpe pijn lijkt misschien uit je haar je komen, maar het is eigenlijk afkomstig van de zenuwen uit je schedel. Pijn aan je hoofdhuid kan verder voorkomen door algehele hoofdhuid, contactallergieën, eczeem en hoofdhuid psoriasis. Hoofdhuid ofwel schedel pijn begint met irritatie en ontstekingen aan de huid op je hoofd.

‘Hoofdhuid bultjes zijn een verrassend veelvoorkomend probleem dat zowel onder mannen als vrouwen voorkomt’

Pijnlijke hoofdhuid en haaruitval door dieet, ziektes of therapie

Gevoeligheid ofwel een pijnlijke hoofdhuid wordt gedefinieerd door (uiteraard) pijn, ontstekingen, tintelende, geïrriteerde, jeukende en zelfs gevoelloze sensaties. Vaak gebeurt dit zelfs gelijktijdig, omdat het probleem ligt bij aan elkaar gelinkte immuunprocessen in antwoord op een variatie aan hoofdhuidcondities. Deze gevoeligheid kan gepaard gaan met hoofdpijn, allergieën, psoriasis, eczeem en zelfs haarverlies. Dit kan liggen aan een ongezond eetpatroon – met te weinig proteïne en ijzer – maar ook aandoeningen zoals lupus, hyperthyreoïdie en behandelingen zoals chemotherapie en bestraling. Let ook op het volgende: strakke haarstijlen, haarbanden en helmen, te overmatig wassen en stijlen met haardrogers, haarstijlers en krullers. Een vorm van haaruitval, genaamd alopecia areata, kan ook pijn aan de hoofdhuid veroorzaken. Bij deze haarconditie vallen haarzakjes uit in ronde klossen op het hoofd en soms van het lichaam. Alopecia areata presenteert zichzelf met kale plekken, terwijl alopecia totalis het totale verlies van haar op de hoofdhuid omvat. Denk je hieraan te lijden? Maak dan gelijk een afspraak met je huisarts.

‘Door vrije radicalen, opgewekt door bijvoorbeeld stress, kan de structuur van de hoofdhuid veranderen en schade aan de haarwortel teweegbrengen’

Droge hoofdhuid met schilfers door stress en dagelijkse agressies

Om te beginnen kan een verstoord evenwicht in de talgproductie leiden tot irritatie. Je kunt hierdoor droge versus vette schilfers krijgen. Ook vervuiling en stress zijn mogelijke oorzaken van een geïrriteerde, schilferige hoofdhuid. Door vervuiling worden deeltjes op het haar afgezet die, net zoals stress, aanzetten tot de productie van vrije radicalen. Deze wijzigen vervolgens de structuur van de hoofdhuid en veroorzaken schade aan de haarwortel. Hierdoor wordt de gezondheid en de kracht van het haar aangetast.

Beschadigde hoofdhuid na verven

Huidreacties op de chemicaliën in haarverf zijn veelvoorkomend. Sommige haarverf bevat harde chemicaliën die de hoofdhuid kunnen irriteren, vooral als deze al gevoelig is. Zit de verf lang op de hoofdhuid dan kunnen de chemicaliën zelfs het oppervlak van de hoofdhuid eraf branden. Hierna ontstaat een jeukende uitslag. Dit wil je uiteraard zo snel mogelijk behandelen, op advies van je dokter. Zorg ervoor dat je juist nu alleen zeer milde (of geen) verzorging gebruikt.

‘Verkeerde shampoo is een van de voornaamste redenen dat mensen een gevoelige, zelfs pijnlijke hoofdhuid en tal van hoofdhuidproblemen ontwikkelen’

Hoe behandel je een gevoelige hoofdhuid?

Verkeerde shampoo is een van de voornaamste redenen dat mensen een gevoelige, zelfs pijnlijke hoofdhuid en tal van hoofdhuidproblemen ontwikkelen. De harde stoffen in veel alledaagse shampoos kunnen de zuurmantel van de hoofdhuid – de natuurlijke zuurgraad die je hoofdhuid beschermt – wegwassen. Hierdoor wordt je hoofdhuid, die misschien al pijnlijk en beschadigd is, vatbaarder voor droogte en tal van irritaties. Terwijl je dit in principe gemakkelijk moet kunnen omzeilen.

Beste shampoo voor een gevoelige hoofdhuid

Kies voor zachte shampoos, die zorgdragen voor de hoofdhuid. Om het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid te herstellen: begin met een milde, aangename shampoo voor specifiek jouw hoofdhuidprobleem. Wel of geen last van haar of hoofdhuid, je wil je haar altijd goed verzorgen.

Beste verzorging voor een gevoelige hoofdhuid

Naast de juiste shampoo zullen ook de volgende dagelijkse gewoonten helpen om jouw wellicht kwetsbare hoofdhuid te sparen: 

  • Zorg voor gezonde en evenwichtige voeding voor een rustige hoofdhuid
  • Leer omgaan met stress voor een gezonde hoofdhuid
  • Masseer de hoofdhuid regelmatig om de bloedsomloop te stimuleren
  • Bind het haar niet te strak samen en laat het overdag voldoende ademen om pijn aan de hoofdhuid en haarverlies te voorkomen
  • Bescherm het haar tegen de zon met een hoofddeksel om een jeukende, droge, mogelijk pijnlijke hoofdhuid te voorkomen Blijft jouw hoofdhuid maar gevoelig ondanks al deze tips? Aarzel dan niet jouw dermatoloog (via de huisarts) om advies te vragen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen