• Home>
  • Jouw hoofdhuid>
  • Achtergrondinformatie : Seborroïsch eczeem, eczeem op de hoofdhuid: wat te doen?

Achtergrondinformatie

Seborroïsch eczeem, eczeem op de hoofdhuid: wat te doen?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Af en toe zal je hoofdhuid een beetje jeuken. Dit kan betekenen dat het tijd is voor een shampoobeurt, omdat je poriën en zweet- en talgklieren wat verstopt zitten. Maar jeukt je hoofdhuid zo erg dat het bijna ondraaglijk wordt? Dan zou het zomaar een hoofdhuidaandoening kunnen zijn. Maak kennis met: seborroïsch eczeem. Gelukkig hoef je hier niet levenslang last van te hebben. Stap één is het identificeren van dit probleem – dit artikel helpt je hierbij, maar ga voor een sluitend advies altijd naar een specialist. Je zou denken dat je eczeem op de hoofdhuid niet kan missen, maar dit komt heel vaak voor. Aangezien de rode, schilferige plekjes meestal verstopt zitten onder je haar.

Seborrosisch eczeem: eczeem op de hoofdhuid. Wat is het?

Seborroïsch eczeem is een huidaandoening die vaker voorkomt dan je misschien denkt. Het veroorzaakt roodheid, schilferige plekjes – net zoals bij andere soorten van eczeem – en zwellingen. Roos is hierbij vaak een symptoom. In feite is eczeem een ontsteking van de bovenste huidlagen. Bij baby’s noemen we deze hoofdhuid eczeem ook wel berg. Seborroïsch eczeem zien we terug op de schedel – waar het kan jeuken, branden en hierdoor natuurlijk pijnlijk is – maar het kan zich ook uitbreiden naar andere gebieden op het lichaam. Denk aan het gezicht, de borst en bovenkant van de rug. Besmettelijk is het niet, vaak wel vervelend.

Wat te doen tegen eczeem op de hoofdhuid?

Het goede nieuws: er zijn aantal doeltreffende middelen waarmee je seborroïsch eczeem kunt aanpakken. Met de hevige irritaties op de hoofdhuid – die in zeldzame gevallen kunnen leiden tot haaruitval – wil je natuurlijk iets doen.

Tip 1 bij hoofdhuid eczeem: neem je haar- en huidproducten onder de loep

Het is verleidelijk om weer een nieuwe haarolie- of serum te gebruiken, maar in het geval van eczeem kan je huid veel minder hebben. In de basis wordt eczeem veroorzaakt door een gevoelige hoofdhuid. Het zou dus zomaar kunnen dat je een rode, jeukende en ontstoken schedel hebt in reactie op een nieuw verzorgingsproduct. We hebben het dan over contacteczeem op je hoofdhuid. Als je al eczeem hebt en je pakt er een haarproduct bij waar je hoofdhuid niet blij van wordt dan kan deze nog geïrriteerder en gevoeliger raken. Contacteczeem kan ook komen door stoffen, waaronder onedele metalen zoals nikkel. Misschien draag je een haarbandje dat je eczeem verergert? Loop dit vooral na.

Tip 2 bij hoofdhuid eczeem: shampoo tegen eczeem op hoofdhuid

Het wordt steeds populairder om je haar minder te wassen – dit wordt ook wel de no-poo methode genoemd – maar bij eczeem op de hoofdhuid is dat niet het beste advies. Een vette, geïrriteerde hoofdhuid wordt juist veroorzaakt door ophopingen van talg op de hoofdhuid. Dit kan seborroïsch eczeem verergeren. Hierdoor kan namelijk een overgroei van een type gist geassocieerd met hoofdhuid eczeem, genaamd malassezia, ontstaan. Een voedingsbodem voor ontstekingen. En eczeem wordt altijd veroorzaakt door een ontsteking van de huid. Wel wassen, dus, maar met de juiste producten. Begin met een anti-roos shampoo van de Kerium-lijn. La Roche-Posay heeft een milde oplossing voor een hoofdhuid met vette of juist droge schilfers. Hoewel dit type hoofdhuid-eczeem meestal wordt veroorzaakt door overmatige talg, kan een droge hoofdhuid soms ook de oorzaak zijn van je eczeem. Inspecteer dus eerst hoe vet of droog je schilfers zijn en kies het juiste product. Alle Kerium-producten van La Roche-Posay zijn hypoallergeen en ontwikkeld in samenwerking met dermatologen. Speciaal bedoeld voor problemen als haarroos, haaruitval en een gevoelige hoofdhuid. Mede veroorzaakt door bijvoorbeeld eczeem.

Tip 3 bij hoofdhuid eczeem: exfoliëren met salicylzuur

Een anti-roos shampoo is stap één, maar soms is dat niet genoeg. Heb je echt last van hevige hoofdhuid eczeem en hiernaast gekmakende jeuk? Kies dan voor een speciale kuurshampoo, verrijkt met salicylzuur en LHA. Salicylzuur en LHA (LipoHydroxy Acid, een ester van het bekende salicylzuur) zijn geweldige exfoliërende ingrediënten. Samen werken ze als aangename peeling. Deze zuren zijn lipofiel, wat betekent dat ze oplosbaar zijn in vet. Hierdoor kunnen ze dieper doordringen in poriën om samenklonterende dode huidcellen los te weken. Hiermee worden ook schilfers en overmatig talg van de hoofdhuid verwijderd. Resultaat: het schilferen kan aanzienlijk verminderen. Hiernaast helpt salicylzuur en vitamine PP uit deze behandeling ook doelgericht bij jeuk. Overdrijf het tot slot niet met de exfoliërende producten, want dit kan irritatie verergeren. Houd altijd goed in de gaten hoe je hoofdhuid reageert op bepaalde producten, en wissel de kuurshampoo af met een milde, reinigende shampoo.

Tip 4 bij hoofdhuid eczeem: de beste wasmethode

Tegelijkertijd is het bij seborroïsch eczeem belangrijk dat je de hoofdhuid op de juiste manier wast. Kies voor een korte ‘contact-therapie’, waarbij de anti-roos shampoo lang genoeg op de huid blijft zitten om zijn werk te doen. Maar niet zo lang dat het de hoofdhuid stript van essentiële oliën. Laat het een half minuutje zitten en was voorzichtig uit. Probeer hierbij de hoofdhuid ook zachtjes te masseren. Vermijd wrijven en krabben koste wat kost. Bij elke vorm van eczeem kan hierdoor een verdikking en verharding van de huid ontstaan.

Tip 5 bij hoofdhuid eczeem: vermijd te heet water

Lang en loeiend heet douchen wordt afgeraden in het geval van eczeem. Dit kan de hoofdhuid nog verder irriteren. Houd je badwater liever lauwwarm en ga niet langer dan 10 tot 15 minuutjes per keer onder de douche staan. Wees ook zachtjes met het reinigen; ga onder de douche of in bad niet heel hard met je vingers over je hoofdhuid. Je wil je schedel juist tot rust brengen.

Tip 6 bij hoofdhuid eczeem: naar de dermatoloog

Wie ontzettend last heeft van seborroïsch eczeem doet er goed aan zeker ook een afspraak in te plannen met de huisarts. Ziet de hoofdhuid-situatie er problematisch uit dan kan doorverwijzing naar een dermatoloog helpen. Een dermatoloog zal een behandelplan voor je opstellen. Zo kan de dermatoloog verschillende behandelingen voorschrijven, zoals een product met cortisone ofwel hormonen. Dit moet je altijd op recept krijgen. Hiernaast bestaan er medicijnen om de ontsteking te verminderen en een overactief immuunsysteem te kalmeren. 

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen