3 vragen aan een expert

Hoe pigmentvlekken of witte vlekken op de huid te camoufleren?

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Hyperpigmentatie is een breed begrip dat refereert aan een veelvoorkomend huidprobleem: verkleuring. Dit uit zich meestal in de vorm van donkere vlekken, maar pigmentvlekken kunnen verschillende markante vormen aannemen. Zie je nieuwe donkere of witte vlekken in het gezicht verschijnen? Niet vreemd, want de meeste mensen krijgen hier op een bepaald punt in hun leven mee te maken. Witte vlekken (vaak vitiligo) of pigmentvlekken (met dank aan melasma of een zwangerschapsmasker) in het gezicht kunnen als ontsierend worden ervaren. Met doorsnee foundation kunnen deze niet efficiënt worden gecorrigeerd. Welke make-up is hier dan aan te raden? Hoe wordt het aangebracht? In dit artikel advies van een dermatoloog over het optimaal teintcorrigeren van pigmentvlekken.

Wat te doen tegen pigment?

Pigmentatie staat simpelweg voor kleuring. Storingen in huidpigmentatie kunnen de kleur van de huid aantasten. Je huid krijgt diens kleur van een pigment genaamd melanine. Speciale cellen in de huid maken die melanine aan. Raken die cellen beschadigd of ongezond (bijvoorbeeld door zonschade aan de huid bij te veel blootstelling aan UV-licht) dan kan dit de melanineproductie beïnvloeden. Naast pigmentvlekken crème (en niet te vergeten een goede zonnebrand om pigmentvlekken te voorkomen) kun je vlekken ook goed leren camoufleren.  

Wat zijn pigmentvlekken?

Hyperpigmentatie, ofwel pigmentvlekken (waaronder ook ouderdomsvlekken), is een veelvoorkomende, volstrekt onschuldige huidconditie waarbij delen van de huid donkerder van kleur worden dan de normale, omringende huid. Deze verkleuring komt voor wanneer een overmaat aan melanine, het bruine pigment dat een normale huidkleur produceert, afzet op de huid.

Wat zijn witte vlekken op de huid?

Witte vlekken op de huid ontstaan vaak wanneer huidproteïne of dode cellen gevangen raken onder het oppervlak van de huid. Ze kunnen ook opduiken door depigmentatie, ofwel kleurverlies. Witte vlekjes zijn doorgaans geen reden voor zorgen en veroorzaken geen grote symptomen. Het is weliswaar goed om je witte vlekken te laten checken door een dermatoloog, zodat deze behandeld kunnen worden. Bijvoorbeeld met een speciale pigmentvlekken crème. Witte pigmentvlekken kunnen komen door idopathische guttate hypomelanosis, ofwel witte ouderdomsvlekken, schimmelinfectie pityriasis versicolor, pityriasis alba (ook wel witte schilfering genoemd) of vitiligo. Vitiligo wordt gezien als een auto-immuunziekte, die vaak van ouder op kind wordt doorgegeven. Het is dus genetisch bepaald. In het geval van vitiligo verschijnen witte huidvlekken op plaatsen waar cellen verantwoordelijk voor kleur zijn vernietigd.

Hoe camoufleer ofwel corrigeer je pigmentvlekken op natuurlijke wijze?

Pigmentvlekken of een pigmentstoornis kunnen verergeren als de huid te agressief wordt behandeld. Wees dus altijd heel voorzichtig met pigmentvlekjes! Ga niet zomaar met het eerste het beste goedje of zogenaamd veelbelovende ingrediënt tegen pigment aan de slag. Dit geldt voor zowel donkere pigmentvlekken op de huid als witte vlekken. Let op welke producten voor teintcorrigeren je erbij pakt om toe te passen op pigmentvlekken of een specifieke pigmentstoornis. Make-up dient in alle zachtheid te worden verwijderd met een niet-irriterend product, dat met een watje wordt aangebracht. Make-up producten voor pigment dienen ook een fijne textuur te hebben om gemakkelijk te worden aangebracht en aan het einde van de dag weer te kunnen worden verwijderd.

De beste make-up voor pigmentvlekken

Hiervoor hebben we het al genoemd: kies voor make-up met een fijne textuur. Ja, er bestaat ook specifieke make-up voor het teintcorrigeren van pigmentvlekken.Dit worden wel ‘teintcorrigerende foundations’ genoemd. Deze foundations voor vlekken op de huid bevatten meer pigment dan doorsnee foundations. Hierdoor hebben ze ook een sterker dekkend effect op pigmentvlekken. Hiernaast hebben ze een soepele textuur, waardoor ze eenvoudig aan te brengen zijn. Bovendien is deze make-up voor camouflage speciaal samengesteld voor gebruik op een fragiele huid, waarbij het risico op allergie of irritatie wordt geminimaliseerd. Essentieel voor het teintcorrigeren van pigmentvlekken of een -stoornis.

De beste manier om make-up aan te brengen op bruine of witte vlekken

Sla lagen en lagen dikke foundation vooral over, want dit zou geen natuurlijk resultaat geven. Het verstikt je huid bovendien onnodig. Focus liever op je aandachtspunten, die donkere pigmentvlekken op de huid en hoe deze te camoufleren. Voor pigmentstoornissen gebruik je bij uitstek niet één, maar twee tinten: een lichte en een donkere tint. Breng die vervolgens tokkelend met de vingertoppen aan (de lichte tint op de donkere huid en de donkere tint op de lichte huid), in kleine toetsen, waarbij je de twee tinten afwisselt. Voor het teintcorrigeren van een enkele pigmentvlek wordt dezelfde methode geadviseerd. Wil je witte vlekken camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation die dichtbij je eigen huidkleur ligt. Begin met je huid voorbereiden: goed reinigen, eventueel een moisturizer en primer. Begin vervolgens met het camoufleren van de witte vlekken. Pak een concealer in een tint donkerder dan je originele huidtint. Breng in delen aan (kleine stippels) op de witte vlekken en meng goed door je vingers in cirkelvormige bewegingen te bewegen. Vervolgens kun je de concealer die je hebt gekozen aanbrengen. Breng eerst aan op de witte vlek en meng goed totdat deze gelijkmatig gekleurd lijkt. Is dit gedaan dan kun je de foundation op de rest van je gezicht aanbrengen terwijl je wederom goed mengt. Laat de make-up ongeveer vijf minuutjes drogen. Check dan de kleur van je huid en breng desgewenst nog een laagje foundation aan. Je kunt het aftoppen met een transparante poeder om enige glans weg te deppen en voor een egaal effect. 

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen