Achtergrondinformatie

Atopisch eczeem: als irritatie chronisch wordt

Atopisch eczeem symptomen oorzaak behandeling

Atopisch eczeem, ook atopische dermatitis genoemd, is een chronische allergische aandoening waarbij de huid rode plekken vertoont en jeukt. Om de jeuk aan te pakken en de huid tot rust te brengen, moet de barrièrefunctie van de huid worden hersteld.

Symptomen

Een "vreemde" huid op het gezicht

De atopische huid is een zeer droge huid, vooral op het gezicht, die trekkerig aanvoelt
en vooral, die jeukt. Ze is ook vaak schilferig en heeft soms last van ruwe rode plekken. De aanhoudende irritatie, het  onbehagen en het gevoel een "vreemde" huid te hebben zijn moeilijk te verdragen. Als deze symptomen zich voordoen op het gezicht, vormt dit bovendien ook een grote sociale belemmering.

Contexto

Eczeem: een chronische pathologie die wordt beïnvloed door diverse factoren

Atopisch eczeem is een chronische en allergische aandoening die genetisch bepaald wordt. Als de huid een tekort aan lipiden heeft, gaat de kwaliteit van de huidbarrière achteruit. Resultaat: ze staat meer bloot aan irritatie en aan allergenen. Externe factoren zoals mijten, pollen, dieren en vervuiling kunnen dan de atopisch eczeem uitlokken.

Behandelen

Allereerste vereiste bij eczeem: de jeuk kalmeren

Krabben kan de irritatie tijdelijk draaglijker maken, maar onderhoudt het eczeem en richt nog meer huidschade aan. Om de vicieuze cirkel van atopie te doorbreken, moet dus in de eerste plaats de huid worden gekalmeerd. Daartoe zijn bepaalde maatregelen van essentieel belang:

  • het gezicht wassen met een overvette reiniger die irritatie tegengaat
  • dagelijks een huidverzachtend product op het lichaam aanbrengen: hiermee wordt de hydrolipidenfilm hersteld, de huidbarrière weer opgebouwd en wordt verhinderd dat irriterende factoren binnendringen.
Ook thermale kuren kunnen helpen om de jeuk bij eczeem te kalmeren, de huid te zuiveren en superinfectie tegen te gaan.

Aarzel tot slot niet om jouw dermatoloog te raadplegen. Hij geeft je graag informatie en advies.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen