0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

Niet meer weergeven

test Fb connect

Atopie

Het begrip atopie

Atopische dermatitis is geen allergie

Het woord "atopie" komt oorspronkelijk van het Griekse "a" (zonder) en "topos" (plaats).
Deze benaming is treffend, omdat deze huiduitslag dan ook vaak moeilijk te plaatsen is. Atopie is een genetische aanleg voor allergie. Bijna 80% van de kinderen met eczeem heeft dit vanwege deze genetische aanleg.

Atopische dermatitis is een chronische ontstekingsziekte van de huid

Bij  atopiepatiënten (50 miljoen mensen in Europa, waarvan meer dan 20%  kinderen) vertoont de huid een gebrekkige permeabiliteit (doordringbaarheid) en is het immuunsysteem hyperreactief en verstoord.  De huid is droog, gemakkelijk geïrriteerd en overactief.

Hier is  sprake van een tekort aan filaggrine, een epidermaal eiwit dat zorgt  voor de samenhang van de cellen in de buitenste huidlaag. Daarnaast  heeft de huid ook te weinig van de lipiden die normaal gezien van  nature aan haar oppervlak aanwezig zijn om haar te beschermen tegen  potentiële allergenen.


De aandoening  verschijnt over het algemeen rond de leeftijd vanaf drie maanden (soms  vroeger) en kan afhankelijk van het kind enkele maanden of vele jaren  duren. Als dit niet voldoende wordt behandeld, kan door het  onvermijdelijke krabben een vicieuze cirkel ontstaan: de huidbarrière  raakt nog verder aangetast, laat nog meer allergenen en irriterende  stoffen door en die veroorzaken op hun beurt weer nieuwe jeuk.

Toch  blijft de ziekte zelden tot op volwassen leeftijd aanhouden: de helft  van de kinderen waarbij in het eerste levensjaar atopisch eczeem is vastgesteld zijn genezen voor ze 5 jaar zijn, hoewel de huid ook in de  volgende jaren nog erg droog blijft.

Symptomen

Beeld je de menselijke huid eens in als de muur van een huis:

Atopische dermatitis, of atopisch eczeem, evolueert  in opeenvolgende fasen van opstoten en remissie.
Een opstoot wordt gekenmerkt door ontstekingen, jeuk, vochtsijpeling, korstjes...
Tijdens de remissieperiode, tussen twee crisissen in, is de huid bijzonder droog.

Indien de volgende symptomen zich voordoen, wordt best een dermatoloog geraadpleegd:

 • Roodheid die gepaard gaat met jeuk - dit laatste is moeilijk te beoordelen bij een baby, maar slaapstoornissen kunnen in die richting wijzen.
 • Een ruwe, verdikte huid.
 • Vocht dat uit de schilferingen sijpelt.
 • Korstjes die zich op deze schilferingen vormen.

De plaatsen waar deze letsels verschijnen is ook een aanwijzing:
Ze variëren in de loop der tijd:

 • Bij baby's bevinden ze zich meestal in het gezicht, vooral op de wangen en de kin.
 • Bij oudere kinderen komen ze veeleer voor in de plooien van de knieën, op de polsen, de ellebogen en de hals.

De opstoten beginnen meestal met gewone roodheid, die gepaard gaat met jeuk.

De huid droogt uit, verdikt en krijgt een ruw uitzicht. Uiteindelijk gaat er vocht uit sijpelen en vormen er zich korstjes. Door te krabben breiden de symptomen zich uit en worden ze erger, in die mate dat ze soms kunnen leiden tot ontstekingscomplicaties...

Eenmaal als de diagnose is gesteld, komt het erop aan de letsels doeltreffend te behandelen en de toestand van de huid zo snel mogelijk te normaliseren, weliswaar zonder de patiënt daarom in een glazen kastje te moeten stoppen. Het belangrijkste in de aanpak van de ziekte is dat de beschermende functies van de huid worden hersteld, dus de natuurlijke barrière die verhindert dat bepaalde stoffen binnendringen - meer dan de jacht te openen op stof, huismijten, pollen, enz, wat nagenoeg onbegonnen werk is voor de ouders! Uit recente onderzoeken blijkt trouwens dat, hoe meer men kinderen overbeschermt door de verergerende factoren te bannen, hoe groter het risico op eczeem. Stop je energie dus liever in milde reiniging, emolliërende verzorging en behandeling met dermocorticoïden.

Verergerende factoren

Gebruikerservaringen
Smeren in het dagelijks leven

Eerst en vooral moet duidelijk het onderscheid worden gemaakt tussen  factoren die een opstoot van eczeem in de hand werken, en de oorzaak van  atopische dermatitis, namelijk een structureel gebrekkige huidbarrière.

Er zijn heel wat factoren die uitstoten uitlokken, en die kunnen niet worden voorkomen
Het  gaat om omgevingsfactoren, voedingsbestanddelen of soms ook emotionele  factoren, want ook al is er geen verklaring voor, toch blijkt dat  emoties een belangrijk effect kunnen hebben op de frequentie of de ernst  van de opstoten. Bij baby's kunnen het doorbreken van de tandjes en  bepaalde NKO-aandoeningen ook leiden tot eczeem.
De reacties op verergerende factoren verschillen overigens van individu tot individu.

Stof, huismijt en pollen die van nature in de lucht aanwezig zijn

 • Zepen, wasmiddelen en onderhoudsproducten
 • Tabak en vervuiling
 • Tobacco and pollution
 • Warmte (+ transpiratie) en een te droge lucht
 • Irriterende kleding: wol, synthetische stoffen
 • Huisdieren
 • Emotioneel stresserende situaties
 • Het doorbreken van de tandjes
 • Temperatuurschommelingen
 • Allergenen in voeding
 • Zwemmen in zee of in een zwembad

Het is echter zinvoller de ontsteking van bij de eerste symptomen onder controle te houden dan te proberen alle omgevingsfactoren uit te schakelen.

"Bij elke crisis vragen wij ons af of het de manier is waarop we haar opvoeden, wat ze eet, de kleren die ze draagt of nog iets anders dat ervoor zorgt dat haar kindertijd zo wordt vergald. We voelen ons soms echt radeloos tegenover die ziekte die zo moeilijk te begrijpen is."
Isabelle, mama van Octavie, 3 jaar.