Achtergrondinformatie

Wat veroorzaakt haarroos en hoe kom je er voorgoed vanaf?

haarroos

Het geheim voor gezond haar is een gezonde hoofdhuid, waarbij haarroos uiteraard niet wenselijk is. Als sneeuwvlokjes (schilfers) liggen ze op de hoofdhuid en verspreiden ze zich door je haar. Zeker zichtbaar in donkere lokken, maar nooit prettig. Het haarprobleem roos wordt bijgestaan door karakteristieken zoals jeuk, schilferen en algehele ontsteking van de schedel. Kortom, het is een vervelende kwaal. Vaak wordt haarroos geassocieerd met een droge hoofdhuid, maar in werkelijkheid wijst het op een bacteriële ontsteking aan de schedel. Dat klinkt ernstig, maar deze conditie is vrijwel nooit schadelijk en er valt heel veel aan te doen.

Symptomen

Haarroos, een versnelde celvernieuwing

Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes. Onder invloed van bepaalde factoren kan die afschilfering echter versneld verlopen. Hierdoor vormen zich ophopingen van dode cellen: in dat geval spreken we van haarroos. Dit is een veel voorkomende aandoening die zelden ernstig is, maar wel ontsierend.

Er zijn twee types haarroos of schilfertjes: 

  • droge schilfertjes: die zijn klein, fijn, wit van kleur en vallen als fijne "sneeuw" op de schouders.
  • vette schilfertjes: die zijn dikker en groter, gelig van kleur en kleven aan het haar en de hoofdhuid.
De schilfertjes gaan soms gepaard met irritatie en jeuk.

Wat betekent je hoofdhuid eigenlijk voor gezond haar?

Zie de hoofdhuid als een verlengstuk van de huid op je voorhoofd, met olie- en zweetkleren waarbij oude cellen continu worden vervangen door nieuwe. Weliswaar telt de hoofdhuid veel meer olie- en zweetklieren dan andere delen van de huid, omdat elk haarzakje is verbonden aan een talgklier. Het is levend weefsel, je hoofdhuid, een soort mini ecosysteem dat je haarzakjes en het haar zelf ondersteunt. Verkeert de hoofdhuid in goede gezondheid dan vormt dit de perfecte basis voor gezonde haargroei. Lange, glanzende lokken, kom maar door.

Waarom jeukt roos?

‘Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen, maar bij haarroos is er sprake van overmatige afschilfering’

Inderdaad, met haarroos kan de hoofdhuid gaan jeuken en geïrriteerd raken vanwege een microscopische schimmel die Malassezia of Pityrosporon Ovale wordt genoemd. De grote boosdoener. Deze schimmel manifesteert zich van nature bij de haarfollikels. Als deze schimmel gaat woekeren, leidt dit tot een ontsteking. Als reactie daarop gaat de hoofdhuid overmatig afschilferen en ontstaan de bekende schilfers. Hoe kom ik aan zo’n schimmel vraag je je misschien af? Dit kunnen de oorzaken zijn:

Externe oorzaken van haarroos
Externe factoren die haarroos kunnen veroorzaken zijn vocht, agressieve shampoo of andere haarproducten, het haar te vaak kammen of hard water.

Inwendige oorzaken van haarroos
Inwendige factoren zoals stress, een verstoord hormonaal evenwicht of onevenwichtige voeding kunnen haarroos veroorzaken. Vervolgens ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij de jeuk en irritatie op hun beurt weer afschilfering en de ontwikkeling van Malassezia in stand houden. Hiernaast kunnen bepaalde aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld psoriasis gepaard gaan met schilfervorming. De aandoening moet dan ook worden behandeld.

Symptomen: hoe weet je zeker of je haarroos hebt?

Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen, maar bij haarroos is er sprake van overmatige afschilfering. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes. Bij versnelde afschilfering vormen zich ophopingen van dode cellen: in dat geval spreken we van haarroos. Dit is een veel voorkomende aandoening die zelden ernstig is, maar wel ontsierend. Er bestaan twee typen haarroos, ofwel schilfertjes, namelijk:

  • Droge schilfertjes
    Haarroos met zogenaamde droge schilfertjes zijn klein, fijn, wit van kleur en vallen als fijne ‘sneeuw’ op de schouders.
  • Vette schilfertjes
    Haarroos met vette schilfertjes zijn dikker en groter, gelig van kleur en kleven aan het haar en de hoofdhuid.

Hoe kun je haarroos het beste behandelen?

‘Kies voor een shampoo van goede cosmetische kwaliteit die het haar niet uitdroogt maar efficiënt en zacht te werk gaat’

Gelukkig zijn er talloze remedies voor haarroos, waarbij de gevreesde schimmel kan worden opgelost en het ‘sneeuw’ in het haar en op je schouders verdwijnt. We sommen de meest doeltreffende oplossingen tegen haarroos graag voor je op.

Anti-roos oplossing: Shampoo
Shampoos tegen haarroos vormen een efficiënte oplossing tegen schilfertjes, omdat de formule erop gericht is de uitlokking van de micro-organismen, die leiden tot haarroos, stop te zetten. Denk je bij dode huidcellen aan peelen ofwel exfoliëren? Daar zit wel iets in. Anti-roos shampoo helpt namelijk om de schilfers los te weken met behulp van exfoliërende bestanddelen. Keratolytische en schimmelwerende shampoo bevatten LHA, een lipofiel keratolytisch en piroctone-olamine. Tip: kies voor een shampoo van goede cosmetische kwaliteit die het haar niet uitdroogt maar efficiënt en zacht te werk gaat. Een goede anti-roos shampoo ontvet niet te sterk om een toename van seborroe (reactionele seborroe) te vermijden. De Kerium-lijn heeft een specialistische shampoo tegen droge schilfers én shampoo tegen vette schilfers. Zo ga je nog doeltreffender te werk: laat de antiroosshampoo minstens 5 minuten inwerken om de actieve bestanddelen optimaal hun werk te laten doen.

Anti-roos oplossing: Schimmelwerende lotion
In het zeldzame geval van een ernstige en hardnekkige vorm van haarroos kan een dermatoloog of arts schimmelwerende lotion voorschrijven. Zo’n lotion bevat ketoconazol of ciclopiroxolamine. Om de ontsteking tegen te gaan kan een korte lokale behandeling voorgeschreven worden met dermocorticoïden. In elk geval van haarroos moet de behandeling aangepast zijn op het type haarroos.

Hoe voorkom ik (terugkeer van) haarroos?

Zit je haar eindelijk weer lekker in zijn vel, dient zich uit het niets weer haarroos aan. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De beste oplossingen voor het voorkomen van de terugkeer van haarroos zijn:

Gebruik milde verzorgingsproducten voor jouw haartype
Nu ben je misschien nog vrij van haarroos, maar die gelukzalige staat behoud je door de juiste producten te gebruiken die mild (en mild exfoliërend) zijn. Hierbij is het ook van belang om het haar regelmatig te wassen met shampoo en conditioner. Doe je dit een tijdje niet dan kan de olie, die je hoofdhuid produceert, zich gaan verzamelen rondom de haarschacht met een overgroei aan schimmel als gevolg.

Borstel regelmatig
Honderd keer borstelen voor glanzend haar is een beautymythe, toch is je hoofdhuid (zeker welke gevoelig is voor roos) gebaat bij met regelmaat en met zachte hand borstelen. Niet om de paar uur, nee, maar bij het opstaan en vlak voor het slapengaan. Tweemaal daags. Kies hierbij voor een borstel met gemixte (plastic en varken) haar. Hierdoor worden de oliën op je hoofdhuid evenredig verspreid door het haar terwijl je tegelijkertijd exfolieert. Hiernaast stimuleert het de bloedcirculatie in de hoofdhuid waardoor meer olie wordt vrijgegeven en haarzakjes worden ontstopt.

Sla agressieve behandelingen over
Blonderen, relaxen, het haar overmatig behandelen met hittetools zoals föhns en stijltangen: het maakt je haar (en daarmee ook de hoofdhuid) brozer.

Gezond en evenwichtig eten
Het is geen geheim dat onze huid verlangt naar voeding en hydratatie – de hoofdhuid vormt daar geen uitzondering op. Kies in het geval van haarroos en andere hoofdhuidproblemen voor een voedingspatroon rijk aan Omega vetzuren. Natuurlijk staat vette vis (zalm) bekend als een bron van dit soort vetzuren, maar je haalt het ook uit bijvoorbeeld chiazaden, spruitjes en walnoten. Bon appétit.

Blijft de haarroos aanhouden? Aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen