• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : Huidverzorging en kanker: waarop te letten?

Achtergrondinformatie

Huidverzorging en kanker: waarop te letten?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Lijd je aan kanker dan lijdt de huid vaak mee. Advies voor optimale huidverzorging – van gezicht tot lichaam bij behandelingen tegen kanker.

Wie ten prooi valt aan kanker zal dit vaak ook terugzien in de huid. Dat komt niet zozeer door de ziekte zelf, maar door een scala aan (nieuwe) behandelingen waaraan het lichaam en de huid wordt blootgesteld: chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapie. Noem maar op. Positieve vorderingen in de strijd tegen kanker, maar tegelijkertijd zijn de bijwerkingen voor patiënten vaak niet mals. Een aanslag op de huid hoort hier ook bij: van een uitbraak van acné tot pigmentvlekken, een bijzonder droge huid, eczeem of psoriasis. Emotioneel doet dit ook iets met een persoon. Reacties vanuit de omgeving, een spiegelbeeld waarin een kankerpatiënt zichzelf soms amper herkent. Zachte, hypoallergene reinigingsproducten – altijd in overleg met de behandelend arts – kunnen een verschil maken.

Het is vooral zaak om een switch te maken in je huidverzorging – van gezicht tot lichaam, handen en lippen, zonbescherming en tijdens en na bestraling. Vind hieronder tips en aanbevelingen van gezondheidsexperts van het Dermatologisch Laboratorium La Roche-Posay. Sinds 2013 richt La Roche-Posay zich ook op huidproblemen ten gevolge van kankerbehandelingen, waarbij het La Roche-Posay Thermaal Kuuroord in Frankrijk specifiek kankerpatiënten met huidproblemen ondersteunt. Dit is niet zomaar een kuuroord, maar een medisch gasthuis waar jaarlijks duizenden mensen komen (waarbij in circa 60% van de gevallen de behandelingen worden vergoed) om geholpen te worden.

Huidverzorging en kanker: gezicht

‘Kies voor verzorgingsproducten die aangenaam smeren, met ingrediënten zoals karitéboter en ceramiden waarvan de structuur is geïnspireerd op de natuurlijke lipiden van de hoornlaag’

Juist nu is het van belang om de huid ’s ochtends én ’s avonds met zorg te reinigen. De huid van het gezicht wordt dagelijks blootgesteld aan UV-stralen, vervuiling en noem maar op. Het gevolg: de gezichtshuid transpireert meer en deze wordt sneller onzuiver. Goed verzorgen is dus gewenst – zeker wanneer de huid gevoeliger is wegens een kankerbehandeling. Het geheim? Zachte, hypoallergene producten die klinisch zijn getest onder dermatologisch toezicht. Vraag hierbij vooral advies aan je medisch team of apotheker. Onze aanbevelingen: Toleriane’s reinigende emulsie plus thermaal bronwater. Breng een dotje aan op voorhoofd, neus, wangen, kin en hals en masseer zachtjes met de vingertoppen, in kleine kringetjes. Veeg de huid daarna schoon met een watje, een (ongeparfumeerd) papieren zakdoekje of een gaasje gedrenkt in thermaal water. Toleriane Ultra dagcrème en Toleriane Ultra nachtcrème hydrateren en kalmeren de huid tijdens alle uren van de dag.

Huidverzorging en kanker: het lichaam

‘Voor bestraling dien je géén crème op de te bestralen zone aan te brengen, terwijl na afloop een aangepaste hydraterende crème uitkomst biedt’

Klassieke douchegel zal niet volstaan; kies liever voor hydraterende reiniging met weinig ingrediënten (zoals alcohol) die kunnen irriteren. Lipikar Syndet AP+ is bijvoorbeeld een ultramild reinigingsproduct dat zelfs atopische eczeem onmiddellijk kalmeert en waarvan de ingrediënten zijn geïnspireerd op de natuurlijke lipiden van de hoornlaag. Denk aan ceramiden en karitéboter. Reinig met dit product en spoel je huid vervolgens zorgvuldig af, liefst met lauw water dat minder irriteert. Pak er vervolgens een zachte handdoek bij om het lichaam droog te deppen. Reminder: een korte douche is beter dan een lang en te warm bad, want dit kan je huid irriteren of jeuk veroorzaken.

Na het baden wil je de huid meteen hydrateren! Een trekkerige, ruw aanvoelende huid is een veelvoorkomend fenomeen bij kankerbehandelingen. De Lipikar Baume AP+ hydrateert tot 48 uur lang. Was je kleding tot slot met een hypoallergeen, parfumvrij wasmiddel om je broze huid niet te irriteren. Last van kloven en scheurtjes? Cicaplast Baume B5 werkt herstellend. Breng de balsem – na reinigen en drogen – in een dikke laag aan om de huid tot rust te laten komen. Tip: tijdens je behandeling kun je beter geen parfum gebruiken. Let hiernaast op met geparfumeerde verzorgingsproducten, want de alcohol die zo’n product vaak bevat kan een uitdrogend en irriterend effect hebben.

Huidverzorging en radiotherapie: aandachtspunten

‘De huid onder kankerbehandeling is vaak nog gevoeliger voor UV-straling, waardoor deze hevig kan verbranden of (bij bestraling) chronische radiodermatitis kan oplopen’

Sta vooral stil bij je dagelijkse verzorging wanneer je lichaam bestraling ondergaat. De huid dient nu op passende wijze verzorgd te worden. Tijdens een sessie behoort de huid schoon en droog te zijn. Daarom is het beter om vóór de sessie geen crème op de te bestralen zone aan te brengen. Na afloop van de sessie kun je wel een aangepaste hydraterende crème aanbrengen. Tip: bewaar deze crème in de koelkast zodat dit huidverzorgingsproduct een extra verfrissend effect geeft.

Huidverzorging en kanker: zonbescherming

‘Voetenbadjes zijn heerlijk rustgevend, maar wees daarbij voorzichtig met te heet, uitdrogend water’

Zelfs hartje winter is het belangrijk om met SPF te smeren, en dat geldt des te meer voor mensen wiens huid is aangetast door kankerbehandelingen. Blijf zoveel mogelijk uit de zon, maar let wel: UV-stralen (ultraviolet) worden niet tegengehouden door een raam of bewolkte lucht. Sommige kankerbehandelingen maken de huid nog gevoeliger voor de schadelijke gevolgen van zonstraling. Hierdoor kun je zwaar verbranden en in het geval van bestraling ligt de kans op chronische radiodermatitis (een ontsteking of beschadiging van de huid als gevolg van blootstelling aan ioniserende straling) op de loer. Kies daarom voor een hoge factor 50 én broadspectrum (lees: bescherming tegen UVA én UVB) zonnefactor. Houd dit zeker tot een jaar (liever langer) na de radiotherapie vol. Breng het zonproduct aan na je hydraterende crème en vergeet de oren, lippen, nek, hals, handpalmen, decolleté en (indien nodig) hoofdhuid niet. Hele dag buiten de deur? Smeer dan om de twee uur royaal bij.

Huidverzorging en kanker: handen en nagels

‘Vermijd knellende schoenen, die wrijving kunnen geven, en maak het jezelf comfortabel’

Wellicht had je er als kankerpatiënt niet eens aan gedacht om ook je handverzorging eens onder de loep te nemen. De huid, het gehele orgaan, wordt nu eenmaal meer kwetsbaar onder behandeling van kanker en is dus gebaat bij een extra protectielaagje. Bescherm je nagels daarom met een versterkende nagellak – in een neutrale of (opbeurend) scharlakenrode kleur. Lak ze zelf. Vooral de populaire Shellacs kunnen je nagels te broos maken. Wees ook voorzichtig met nagels te kort knippen, waardoor de bovenkant van je vingers niet voldoende is beschermd. Uiteindelijk dienen nagels ervoor om je handen te beschermen. Voetenbadjes kunnen – zeker als je thuis geen bad hebt – een verademing zijn, maar wees daarbij voorzichtig met te heet, uitdrogend water. Houd het liever lauwwarm. Ter verzorging voor handen die het ook te verduren krijgen: Cicaplast Handen.

Huidverzorging en kanker: voeten

‘Gebruik tijdens je behandeling geen parfum en let op met geparfumeerde verzorgingsproducten, want de alcohol in dergelijk product kan de huid uitdrogen en irriteren’

Vergeet ook je onderdanen niet. Er spelen zoveel factoren mee die je huid (ook van de voeten) een opdonder kunnen geven, dus probeer het volgende zoveel mogelijk te vermijden: langdurig baden of douchen, te heet (zoals hierboven al genoemd) maar ook te koud water en de huid hardhandig droogwrijven. Werk of hobby je graag met je handen? Zeg als goudsmit of chef. Wees er dan op berust dat je niet met onbeschermde handen aan de slag gaat, maar draag bijvoorbeeld handschoentjes. Het is nu sowieso een goed idee om eens naar je garderobe te kijken. Denk: schoenen. Maak het jezelf comfortabel met schoenen die echt lekker zitten, soepel en niet te klein vallen. Knellend schoeisel, dat wrijving kan geven, is nu niet wat je nodig hebt. Investeer in fijne pantoffeltjes voor thuis en een paar zachte sneakers of laarzen voor wanneer je de deur uitgaat.

Huidverzorging en kanker: lippen

Net zoals de huid rondom je ogen is de huid van de lippen bijzonder kwetsbaar – of je nu een kankerbehandeling ondergaat of niet. De huid bevat hier namelijk minder talgklieren en deze is daarom minder goed beschermd door vetten. De lippen drogen hierdoor sneller uit, vooral onder invloed van allerlei agressieve externe invloeden waaronder kou. Vermijd pijnlijke en ontsierende kloven en barstjes op de lippen met een vochtinbrengende lippenbalsem zoals Cicaplast Lippen. Hydrateren, hydrateren: dat is het devies bij alle lichaamszones. Hierdoor zullen huidklachten wegens een kankerbehandeling minder snel opspelen en blijf je tijdens deze ingrijpende periode beter in je vel zitten.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen