De invloed van
vitamine C op je huid

Article Read Duration 8 min lezen

Vitamine C is al enkele jaren een geliefd ingrediënt in skincare vanwege de vele voordelen voor de huid. Van het verhelderen tot het beschermen van je huid tegen oxidatieve stress: ascorbinezuur is onmisbaar in veel skincare routines. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten vitamine C, de voordelen ervan voor de huid en de beste huidverzorgingsproducten met vitamine C voor een stralende teint. Of je nu een doorgewinterde expert bent op het gebied van huidverzorging of nieuw bent in de wereld van skincare, hier ontdek je welke wonderen vitamine C kan verrichten voor je huid!

Wat is vitamine C (ascorbinezuur) en waarvoor wordt het gebruikt?

Vitamine C is een voedingsstof die een positieve invloed heeft op onze algehele gezondheid. Het versterkt niet alleen ons immuunsysteem en helpt huidaandoeningen verbeteren, maar vermindert ook het risico op chronische ziekten. Dit krachtige antioxidant werkt als een schild tegen vrije radicalen die onze huidcellen kunnen beschadigen en andere problemen kunnen veroorzaken. Maar de voordelen van vitamine C reiken nog verder: vitamine C heeft ook opmerkelijke effecten op onze huid.

Het belangrijkste doel van ascorbinezuur in de huid is om als antioxidant te fungeren en de productie van collageen te stimuleren. Collageen is een eiwit dat essentieel is om onze huid stevig en soepel te houden. Als antioxidant beschermt vitamine C onze huid tegen schade veroorzaakt door externe factoren, zoals vervuiling, UV-stralen en stress. Het helpt ook roodheid en ontstekingen te verminderen. Dit maakt dat vitamine C erg geschikt voor een gevoelige huid.

Waarom is vitamine C goed voor je huid?

Vitamine C heeft een krachtige werking op de gezondheid van de huid. Zoals eerder genoemd, beschermt vitamine C de huid tegen externe invloeden zoals UV-straling en vervuiling, terwijl het tegelijkertijd de productie van collageen stimuleert. Een ander voordeel is dat het de huidtint verheldert en egaliseert, waardoor pigmentvlekken en hyperpigmentatie verkleinen. Vitamine C heeft ook een ontstekingsremmend effect, vermindert roodheid en kalmeert een geïrriteerde huid.

Vitamine C heeft heel wat voordelen voor de huid, maar wat deze vitamine echt uniek maakt is het vermogen om de effectiviteit van zonnebescherming te versterken. Zeker voor mensen die vaak in de zon zitten en/of in een zonnig klimaat wonen, is vitamine C onmisbaar. Daarnaast heeft vitamine C krachtige antioxidante eigenschappen die helpen bij het verminderen en beschermen tegen pigmentvlekken en roodheid. Gebruik je vitamine C elke dag in je verzorgingsroutine? Combineer het met een zonnebrandcrème om je huid te beschermen.

Soorten vitamine C

In huidverzorgingsproducten worden verschillende soorten vitamine C gebruikt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Pure Vitamine C

Pure vitamine C, ofwel ascorbinezuur, is een vorm van vitamine C zonder toegevoegde bestanddelen. Deze zuivere vorm heeft een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het vlot wordt opgenomen door ons lichaam. Het actieve ingrediënt heeft krachtige antioxiderende eigenschappen. Aan de ene kant helpen deze eigenschappen bij het beschermen van huidcellen tegen schade door vrije radicalen, terwijl ze aan de andere kant de collageenproductie in de huid stimuleren. Het resultaat: verminderde zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes, een verstevigde huid en een verminderde hyperpigmentatie.

Vitamine Cg

Vitamine Cg is een afgeleide van pure vitamine C, maar is speciaal gemodificeerd om de stabiliteit te verbeteren. De ‘G’ in vitamine Cg staat voor ‘glycoside’, wat betekent dat het gekoppeld is aan glucosemolecuul. Deze vorm van vitamine C is zachter voor de huid en veroorzaakt minder irritatie. Het wordt daarom vaak aangeraden voor een gevoelige huid. Vitamine Cg hydrateert daarnaast de huid en heeft ontstekingsremmende voordelen.

Gestabiliseerde vitamine C

Gestabiliseerde vitamine C is een veelgebruikte vorm van vitamine C in huidverzorging. Deze vorm van vitamine C staat bekend als ‘stabiele vitamine C’, omdat het chemisch is aangepast om een langere stabiliteit en houdbaarheid te garanderen. Het heeft een zijdezachte textuur en wordt makkelijk opgenomen door de huid. Een extra pluspunt: het heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende werking.

 

Hoe weet ik of mijn huid nood heeft aan vitamine C?

Vitamine C is geschikt voor alle huidtypes. Het verbetert tekenen van huidveroudering en beschermt de huid tegen schadelijke factoren van buitenaf. Maar hoe weet ik wanneer mijn huid baat heeft bij dit ingrediënt?

  • Wil je weten of je huid baat heeft bij extra vitamine C? Neem dan eens de textuur van je huid onder de loep. Voelt je huid ruw aan? Dan kan vitamine C soelaas bieden. Deze vitamine helpt de teint opklaren en de huid egaliseren. Door vitamine C consequent te gebruiken, kan je mooie resultaten boeken!


  • Vitamine C heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verminderen van ontstekingen door acne en andere huidaandoeningen. Door vitamine C op te nemen in je dagelijkse routine, kun je je huid kalmeren en toekomstige puistjes voorkomen.


  • Tot slot kunnen vitamine C-serums en -crèmes de intensiteit van pigmentvlekken en hyperpigmentatie verminderen. Het resultaat? Een mooie, jeugdige uitstraling!
  •  

    De beste crèmes en serums met vitamine C

    Op zoek naar een verzorgingsproduct met vitamine C? Hou er rekening mee dat niet alle vitamine C-producten gelijkwaardig zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de beste vitamine C-producten die je huid kunnen verhelderen, verstevigen en egaliseren.

    1. Pure Vitamine C10 Serum

    Het Pure Vitamine C10 serum van La Roche-Posay biedt effectieve bescherming tegen invloeden van buitenaf. Door dit serum te gebruiken, wordt de productie van collageen gestimuleerd, wat resulteert in een egaler en jeugdiger uiterlijk van de huid. Het Pure Vitamine C10 serum is geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor een gevoelige huid. Het wordt snel geabsorbeerd en voelt licht aan. Kortom, een geweldige aanvulling op je huidverzorgingsroutine.

    Zonnebrandcrème en vitamine

    Zonnebrandcrème en vitamine C zijn beide onmisbaar voor een goede huidverzorging. Terwijl zonnebrandcrème je huid beschermt tegen UV-schade, zorgt vitamine C voor een stralende huid, vermindert het rimpels en fijne lijntjes, en bestrijdt het vrije radicalen.

    Door een zonnebrandcrème met vitamine C te gebruiken, bescherm je je huid niet alleen tegen de zon, maar voorzie je deze ook van essentiële voedingsstoffen om gezond te blijven. Het is belangrijk om te onthouden dat het combineren van zonnebrandcrème en vitamine C ook de aanmaak van collageen kan stimuleren, wat essentieel is voor een jeugdige en veerkrachtige huid.

    Anthelios UVmune 400 Onzichtbare Fluïde SPF50+

    De Anthelios UVmune 400 Onzichtbare Fluïde SPF50+ van La Roche-Posay biedt uitstekende bescherming tegen UVA- en UVB-stralen, voor een natuurlijke look.



    Anthelios Age Correct SPF50

    Op zoek naar de perfecte huidverzorgingsroutine? Dan raden we aan om je routine aan te vullen met de Anthelios Anti-aging SPF50 crème. Deze lichte crème bevat hyaluronzuur, niacinamide en PhE-Resorcinol. Drie actieve ingrediënten die de (eerste) tekenen van huidveroudering helpen voorkomen.

    Huidverzorgingsroutine met vitamine C

    Naarmate je regelmatig vitamine C gebruikt, zul je snel merken dat de textuur, teint en algemene gezondheid van je huid aanzienlijk verbeteren.

    Ochtendroutine met vitamine C

    Reinigen

    Begin met het reinigen van je huid met warm water. Gebruik nadien een milde reiniger op waterbasis, of een schuimende reiniger. Spoel grondig af en dep je huid zachtjes droog met een schone handdoek.

    Serum aanbrengen

    Doe 4 druppels vitamine C serum in je handpalm en dep zachtjes op de gewenste delen van je gezicht. Laat het serum 5 minuten intrekken, zodat het goed door de huid kan worden opgenomen.

    Hydraterende crème

    Breng een hydraterende crème aan die ingrediënten bevat die vochtretentie bevorderen, zoals hyaluronzuur, glycerine en natuurlijke oliën.

    Zonnebrandcrème

    Het is ook belangrijk om een breedspectrum zonnebrandcrème te gebruiken die bescherming biedt tegen UVA- of UVB-stralen, met een SPF van minimaal 30. Breng de zonnebrandcrème 15 minuten vóór blootstelling aan de zon aan en herhaal dit elke twee uur.

     

     

    Avondroutine ná vitamine C

    Een effectieve avondroutine bestaat uit drie belangrijke stappen: reinigen, hydrateren en het gebruik van actieve ingrediënten zoals retinol. Deze stappen dragen bij aan het verminderen van rimpels en het verbeteren van de algehele textuur van de huid.

    Reiniging

    Het reinigen van je huid is een eerste belangrijke stap in je avondroutine. Het verwijdert make-up en overtollig talg die zich gedurende de dag heeft opgehoopt op je huid. Kies voor een milde reiniger, zoals een reiniger op olie- of schuimbasis. Als je een vette huid hebt, kies je beter voor een gelreiniger.

    Make-up verwijderen

    Verwijder je make-up met een make-up remover die bij jouw huidtype past. Gebruik een zacht wattenschijfje om alle make-up te verwijderen. Daarna kun je doorgaan met het reinigen van je huid.

    Serum met retinol: Retinol B3 Serum

    Retinol is een krachtig ingrediënt met tal van voordelen voor de huid, waaronder het verminderen van rimpels, fijne lijntjes, het verbeteren van de huidtextuur en het verkleinen van vergrote poriën. Voor een effectieve avondroutine is het Retinol + Vitamine B3 Serum een uitstekende keuze. Dit serum bevat een optimale concentratie retinol en niacinamide om je huid stralend en gladder te maken. Introduceer dit serum geleidelijk in je routine en bescherm je huid overdag altijd tegen UV-straling.



    Hydraterende crème

    Wil je je huid gezond houden en fijne rimpels voorkomen, dan is het belangrijk om je huid voldoende te hydrateren. Gebruik een hydraterende crème die specifiek is afgestemd op jouw huidtype.

    Vitamine C is een essentieel ingrediënt in jouw huidverzorgingsroutine en kan een groot verschil maken in de uitstraling en gezondheid van je huid. Het heeft de kracht om je huid er stralender, gladder en jeugdiger te laten uitzien. Met zijn vermogen om de collageenproductie te stimuleren, bescherming te bieden tegen schadelijke UV-stralen en de tekenen van huidveroudering tegen te gaan, is vitamine C van onschatbare waarde voor jouw algehele huidconditie.

    DAAR HEBBEN WE OOK
    EEN PRODUCTLIJN VOOR

    Vitamine C is al enkele jaren een geliefd ingrediënt in skincare vanwege de vele voordelen voor de huid. Van het verhelderen tot het beschermen van je huid tegen oxidatieve stress: ascorbinezuur is onmisbaar in veel skincare routines.

    ONZE BELOFTEN
    OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

    100% VAN DE PRODUCTEN
    IS HYPOALLERGEEN

    Meer bekijken
    Een voorwaarde = Optimale tolerantie
    Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
    laroche posay safety commitment essential active dose product head

    ALLEEN HET ESSENTIËLE
    IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

    Meer bekijken
    Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
    laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

    GETEST
    OP ZEER GEVOELIGE
     HUID

    Meer bekijken
    De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
    laroche posay safety commitment formula protection product head

    LANGDURIGE
    FORMULEBESCHERMING

    Meer bekijken
    We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

    ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
    OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON