RODE VLEKKEN EN SCHILFERENDE HUID:
KOM MEER TE WETEN OVER SEBORROÏSCH ECZEEM EN HOE JE HET KUNT BEHANDELEN

Article Read Duration 4 min lezen

Seborroïsch eczeem komt voor op zones met veel (olieproducerende) talgklieren: het gezicht, de hoofdhuid en de borst. Het veroorzaakt rode plekken en een schilferende huid met witte of gele schilfers aan het oppervlak. Bij baby's staat het bekend als berg. Waar komt seborroïsch eczeem vandaan? Het wordt veroorzaakt door een gist met de naam Pityrosporum ovale, die ontstekingen in de huid aanwakkert.


Behandeling van seborroïsch eczeem:

• Gebruik milde reinigers zoals micellair water

• Als de huid strak aanvoelt, gebruik dan een hydraterende crème voor een gevoelige huid

• De dokter kan een antischimmelcrème voorschrijven

• Probeer zo min mogelijk topische steroïden te gebruiken

• Gebruik voor seborroïsch eczeem op de hoofdhuid of voor berg bij baby's zeer milde shampoos

SEBORROÏSCH ECZEEM
INZICHTEN VAN EEN DERMATOLOOG

Wat veroorzaakt seborroïsch eczeem?

Artsen hebben niet één oorzaak van seborroïsch eczeem geïdentificeerd; de aandoening zou veroorzaakt worden door verschillende factoren die in combinatie werken. Hieronder vallen:

  • Stress
  • Vettige huid of hoofdhuid
  • Overgroei van gisten die van nature op de huid voorkomen
  • Bepaalde medische aandoeningen of medicijnen
  • Droog, koud weer
  • Genetica (men denkt dat het in bepaalde families heerst)
  • Men denkt dat berg bij baby's wordt veroorzaakt door een overmatige talgproductie (een vette hoofdhuid) in combinatie met een overgroei van gisten, met als gevolg een ontsteking. Lees verder voor meer informatie.

    Bij baby's staat seborroïsch eczeem bekend als berg

    Berg is in principe seborroïsch eczeem bij baby's tot 3 maanden. De tekenen en symptomen zijn gelijk aan die van seborroïsch eczeem bij volwassenen, maar berg blijft gewoonlijk beperkt tot de hoofdhuid, hoewel het soms ook op de oren, oogleden, wenkbrauwen, neus, hals, lies of oksels voorkomt. De hoofdhuid van de baby ontwikkelt roodheid, jeuk en dikke gele of bruine schilfers.

    Waar treedt seborroïsch eczeem op?

    Seborroïsch eczeem uit zich in rode plekken en een schilferende huid op het gezicht, aan de zijkant van de neus en boven de wenkbrauwen. Een onderzoek van de hoofdhuid onthult vaak plakkerige schilfers rond de haarlijn. Soms zit er een ronde, schilferige plek op het midden van de borst. De gezichtshuid is snel geïrriteerd. De hoofdhuid jeukt. De probleemplekken spelen nu en dan op, vaak tijdens periodes van vermoeidheid en stress.

    HOE VERZORG IK SEBORROÏSCH ECZEEM
    OP HET GEZICHT

    De huid van mensen met seborroïsch eczeem raakt snel geïrriteerd door alleen al het gezicht te wassen. Gebruik milde reinigers zoals micellair water maar nooit zeep, die de irritatie verergert. Hydraterende crèmes worden niet altijd goed verdragen. Als de huid echter strak aanvoelt, moet deze gehydrateerd worden. Kies voor dermocosmetische producten met een goede tolerantie op de huid en die werkzame stoffen bevatten die een magische werking hebben op seborroïsch eczeem.

    HOE KOM IK AF VAN SEBORROÏSCH ECZEEM
    OP MIJN HOOFDHUID?

    Voor seborroïsch eczeem op de hoofdhuid, kies voor een antischimmelshampoo zoals ketoconazole, in de eerste plaats om de jeuk te bestrijden. Gebruik dan voor onderhoud een zeer milde shampoo speciaal voor de gevoelige hoofdhuid.

    WAT IS DE BEHANDELING
    VOOR BERG?

    Wist je dit? Berg is in principe hetzelfde als seborroïsch eczeem, maar dan bij baby's. Net als bij eczeem op de hoofdhuid bij volwassenen, is de basis van de behandeling het gebruik van een zeer milde shampoo in combinatie met een zachte massage.

    IS ER EEN BEHANDELING VOOR
    SEBORROÏSCH ECZEEM?

    Medische behandelingen voor seborroïsch eczeem

    Indien mogelijk moeten bij seborroïsch eczeem sterke steroïden worden vermeden. Hoewel ze effectief zijn, kunnen ze op deze zones, met veel talgklieren, plekjes veroorzaken die op acne lijken. Ze kunnen ook leiden tot rosacea als ze te regelmatig worden gebruikt. De dermatoloog kan een antischimmelcrème (met ketoconazole of ciclopirox olamine) voorschrijven die de schimmel met de naam Pityrosporon ovale bestrijdt. Een langdurige onderhoudsbehandeling wordt aanbevolen om uitbraken te stabiliseren.

    WAAR
    OF ONWAAR

    True-or-false-visual-2

    OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
    GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

    WAAR TRUE-ANSWER

    Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
    Leer Meer
    True-or-false-visual-3

    DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
    STOPT HET JEUKEN.

    ONWAAR WRONG-ANSWER

    Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
    Leer Meer
    True-or-false-visual-1

    JE HUID DROGEN MET
    EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

    ONWAAR WRONG-ANSWER

    Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
    Leer Meer
    True-or-false-visual-1

    ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
    KAN BESMETTELIJK ZIJN.

    ONWAAR WRONG-ANSWER

    Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
    Leer Meer

    ONTDEK DE ANDEREPRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

    De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

    ONZE BELOFTEN
    OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

    LRP Safety commitment allergy tested model close up

    100% VAN DE PRODUCTEN
    IS HYPOALLERGEEN

    Meer bekijken
    Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
    Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
    laroche posay safety commitment formula protection product head

    LANGDURIGE
    FORMULEBESCHERMING

    Meer bekijken
    We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
    laroche posay safety commitment essential active dose product head

    ALLEEN HET ESSENTIËLE
    IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

    Meer bekijken
    Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
    laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

    GETEST
    OP ZEER GEVOELIGE
     HUID

    Meer bekijken
    De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.