SOS-hulp voor alle typische huid problemen in de zomer

De zomer brengt langere dagen met een late zonsondergang, warmer weer, vakantie. Veel om naar uit te kijken, maar tegelijkertijd zijn er ook een paar zaken wat betreft je huid om op te letten wanneer de temperatuur oploopt. Er zijn bepaalde karakteristieke zomerproblemen voor de huid die kunnen opduiken: van een verbrande huid door fel zonlicht overdag tot muggenbeten, warmte-uitslag en ingegroeide haren bij het scheren van je benen. We brengen meer tijd buiten door en we laten onze huid meer zien waardoor deze is blootgesteld aan de elementen. In plaats van alle mogelijke problemen bij een zonnige zomer te vermijden, bespreken we in dit artikel hoe je deze specifieke huidproblemen kunt behandelen. Zo kun je zorgeloos van de zomer genieten.

Warmte-uitslag

De hitte van de zon kan huiduitslag veroorzaken als gevolg van de stijging van de huidtemperatuur, waardoor vocht kan verdampen en de huidbarrière wordt beschadigd. De oplossing bij hitte-uitslag: verzacht de huid door volop te hydrateren en te verkoelen. De beste manier om dit te doen, is door een op gel gebaseerd masker te gebruiken met ontstekingsremmende ingrediënten, zoals kamille. Leg het masker 20 minuten in de vriezer voordat je het gebruikt, zodat het bij het aanbrengen voor extra verkoeling zorgt. Het hoge watergehalte in gelmaskers zal de hydratatieniveaus in je huid onmiddellijk herstellen zodat roodheid verdwijnt. Hitte-uitslag en een rode huid wil je weliswaar zoveel mogelijk vermijden. De La Roche-Posay Anthelios-zonnelijn is ook geschikt voor een gevoelige, reactieve huid.

Scheerbultjes en ingegroeide haren

Afgeschoren haar kan soms een scherp randje achterlaten die weer in jouw huid kan prikken, wat mogelijk leidt tot ontstekingen en zwellingen. Zorg voor een comfortabele scheerbeurt door je huid een condition-beurt te geven voordat je gaat scheren om het haar en de haarzakjes zachter te maken. Kies voor een scheercrème op basis van verzachtende middelen die, wanneer aangebracht op de huid, het haar en de haarfollikel verzacht. Wanneer er dan een scheermes overheen gaat, zal er ook minder snel irritatie optreden. Niet alle schuimscheercrèmes zijn verzachtend genoeg. Kies bij uitstek een op gel gebaseerde scheercrème die echt smeert en verzacht, waardoor je scheermes gemakkelijk over je huid glijdt. Je kunt ook Cicaplast B5 Wasgel proberen, verrijkt met kalmerend panthenol, verzachtend glycerine en antibacteriële hulpstoffen. Om ingegroeide haren te voorkomen scrub je het huidoppervlak rondom de bikinilijn om ervoor te zorgen dat het haar er netjes uit kan komen.

Rug acne

Rugacne, ook wel bacne genoemd, kan het hele jaar door voorkomen. Vooral in de zomer is het merkbaar wanneer je rug blootligt en je schouders bloot zijn. Sommige mensen zijn vatbaar voor puistjes op hun rug, die kunnen worden verergerd door in de zomer meer te sporten of te zweten. Ook panthenol in je haarconditioner kan puistjes op de rug veroorzaken. Gebruik bij bacne elke keer dat je doucht een krachtige antibacteriële reiniger die salicylzuur bevat om de huid diep te reinigen, oliën te verwijderen en acne-veroorzakende bacteriën te verminderen. Probeer Effaclar Zuiverende Micro-Gel met salicylzuur en LHA voor gezicht en lichaam. Krijg je weer puistjes probeer dan na het uitspoelen van je haarconditioner onder de douche je haar in een clip te doen voordat je de douchegel gebruikt om je rug te wassen.

Eczeem

Het kan zijn dat je denkt dat je eczeem vooral opspeelt in de zomer, en dat zou kunnen komen omdat je huid meer blootligt. Terwijl eczeem doorgaans eerder stress-gerelateerd is, en op vakantie heb je doorgaans minder stress. Eczeem kan ook sneller opspelen tijdens de wintermaanden, omdat de huid droger is. Krijg je toch last van eczeem tijdens de zomer gebruik dan Lipikar Balsem AP+M die lipiden (huidvetten) aanvult, verzacht en de neiging tot krabben gelijk vermindert.

Jeuk en irritatie door insecten

Het lijkt wel alsof sommige mensen nooit worden gebeten door insecten zoals muggen en anderen juist wel. Als jij die laatste persoon bent dan kan het een en ander wel helpen. Breng een insectenwerend middel (op basis van deet of andere repellent) aan, maar niet een die wordt gecombineerd met zonnebrandcrème. Anti-muggenproduct kan de werking van je zonbescherming verlagen. Wil je zonnebrandcrème en een anti-muggenproduct los van elkaar gebruiken dan is het van belang om eerst je SPF-product aan te brengen, 30 minuten te wachten en dan pas het product tegen muggenbeten. Vergeet ook niet dat zonnebrandcrème meerdere keren per dag moet worden aangebracht – bij uitstek om de twee uur. Wie toch wordt gebeten bij insecten kan bij de drogist Cicaplast Baume B5 SPF50+ halen. Deze crème heeft een balsemstructuur en het bevat 5% pathenol dat irritatiewerend werkt, het verzacht bovendien een jeukend gevoel door insectenbeten en ondersteunt de natuurlijke celvernieuwing. . Dankzij de hoge zonnefilter (SFF50) is de huid ook nog eens beschermd tegen de zon.

Verbranding door BBQen

Naast verbranding door de zon, kan de huid ook verbranden door bijvoorbeeld per ongeluk een heet oppervlak zoals de barbecue te raken. Helaas verhoogt dat risico in de zomer. Even niet oppassen en de huid kan lelijk verbranden. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan extreme hitte, worden de samenstellende eiwitten als het ware ‘gekookt’ en sterven huidcellen af. Dit resulteert in een ontstekingsreactie. Als je een oppervlakkige brandwond hebt (eerste of tweedegraads) houdt deze dan gelijk onder koud water. Dit kan de omvang en diepte van de brandwond beperken en de pijn helpen verzachten. Gebruik geen ijs, omdat dit de schade juist kan verergeren. Haal vervolgens bij de apotheek een gerenommeerde brandwonden- of huidgenezende crème zoals Cicaplast Gel B5 dat de huid gelijk kalmeert en het oppervlak helpt herstellen. Breng een dikke laag crème aan (overweeg om deze in de koelkast te bewaren voor extra verlichting) en bedek de huid vervolgens met een steriel verband. Samen beschermen de crème en het verband de brandwond. Onthoud dat dit advies alleen van toepassing is op oppervlakkige brandwonden. Denk je een brandwond te hebben van volledige dikte ofwel derdegraads dan is het van vitaal belang dat je medische hulp inroept, aangezien diepe brandwonden potentieel gevaarlijk zijn.

Verbranding door de zon

UVA- en UVB-stralen van de zon kunnen je huid beschadigen en doen ontsteken. De huid wordt droger (er wordt namelijk vocht aan ontrokken) en er kunnen zelfs blaren ontstaan. De belangrijkste oplossing is preventie. Breng altijd SPF zoals Anthelios Hydraterende Melk SPF50+ aan voordat je naar buiten gaat. Merk je dat je verbrand bent, drink dan onmiddellijk koud ijswater om je lichaamstemperatuur laag te houden en je lichaam inwendig goed te hydrateren. Breng vervolgens een lichtgewicht lotion met antioxidanten aan. Omdat zonnebrand het ultieme teken is van door vrije radicalen veroorzaakte ontstekingen en huidbeschadiging, kan zo’n lotion helpen om de schade die diep in de huid optreedt te verminderen en herstel aan te moedigen.

Huidirritatie door de processierups

De processierups zit in eikenbomen en bevat duizenden brandhaartjes. Komen mensen hiermee in aanraking dan kan dit gezondheidsklachten geven zoals een soort hooikoorts of astma-aanval met onder meer huiduitslag, rode gezwollen ogen, een loopneus, kriebel in de keel, moeite met slikken, hoesten en kortademigheid. In ernstige gevallen kunnen mensen last krijgen van duizeligheid, koorts, overgeven en ander ongemak. Voor de huiduitslag door de processierups, een veelvoorkomende klacht, kun je Cicaplast Baume B5 gebruiken. Cicaplast is een ideaal product voor tal van huidirritaties waaronder die door de processierups.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

STUIFMEEL EN STOF IN DE HAREN KUNNEN EEN ALLERGISCHE REACTIE VAN DE HUID VEROORZAKEN. ARTSEN RADEN AAN OM 'S AVONDS HET HAAR TE KAMMEN OF WASSEN OM POTENTI√čLE ALLERGENEN TE VERWIJDEREN.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.