Wat is glycolzuur?

Article Read Duration 5 min lezen

Glycolzuur (of glycolic acid in het Engels) is een veelzijdig ingrediënt dat veel voordelen biedt voor de huid. Met een product met glycolzuur kun je de huid exfoliëren en de huidtextuur verbeteren, maar ook een acne-gevoelige huid helpen en littekens helpen vervagen. Glycolzuur wordt daarom wel gezien als een waardevolle toevoeging aan je huidverzorgingsroutine. Nu kun je glycolzuur in verschillende producten vinden zoals crèmes, serums en peelings. Hiernaast wordt glycolzuur in hogere concentraties veel gebruikt in behandelingen bij dermatologische klinieken. Ontdek hier alles over glycolzuur.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur, lid van de Alpha Hydroxy Acid-familie, is een chemische exfoliant afgeleid van suikerriet. Glycolzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat wordt gebruikt in huidverzorging of behandelingen (zoals peelings) met anti-aging voordelen zoals fijne lijntjes en rimpels. Hiernaast helpt glycolzuur de zichtbaarheid van pigmentvlekken te verminderen.

Glycolzuur heeft een licht molecuulgewicht in tegenstelling tot andere AHA's zoals melkzuur en citroenzuur. Dat maakt glycolzuur tot de krachtigste en meest effectieve van alle ‘alpha’s’ omdat het dieper in de huid kan doordringen. Glycolzuur en salicylzuur (een andere exfoliant) zijn beide populaire ingrediënten in huidverzorgingsproducten die acne bestrijden. Glycolzuur werkt door de bovenste laag van de huid zachtjes te exfoliëren, terwijl salicylzuur diep in de poriën dringt en helpt bij het verwijderen van overtollig talg en dode huidcellen.

Het beste product met glycolzuur hangt af van het individuele huidtype en behoeften. Je kunt ook advies vragen aan een huidspecialist.

Voordelen van glycolzuur voor de huid

Net zoals alle AHA's werkt glycolzuur om de bindingen die dode huidcellen bij elkaar houden te verzwakken en op te lossen. Op deze manier wordt de celvernieuwing versneld en ziet de huid er frisser en jeugdiger uit. Als exfoliant wordt glycolzuur gebruikt bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen waaronder acne, littekens, pigmentatie, een droge huid en rimpels door in te werken op de epidermale lagen van de huid. Het zou ook de effecten van fotoveroudering kunnen beïnvloeden, rimpels tegengaan en de huidelasticiteit, teint en hydratatie van de huid verbeteren. Kortom, je kunt bij regelmatig gebruik een helderde, egale, stralende huid verwachten.

Welke glycolzuurproduct te kiezen?

La Roche-Posay biedt verschillende producten met glycolzuur die gericht zijn op het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van onvolkomenheden.

- La Roche-Posay Effaclar Micro-Peeling Gel
Deze gel bevat glycolzuur en salicylzuur, en is speciaal ontwikkeld voor de vette en acne-gevoelige huid. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, verfijnt de huidtextuur en vermindert onzuiverheden.

- La Roche-Posay Effaclar Duo (+) Unifiant
Deze getinte moisturizer bevat glycolzuur en salicylzuur. Het product is geschikt voor de vette en acne-gevoelige huid. Het helpt bij het verminderen van onzuiverheden, minimaliseert poriën en geeft een egalere teint.

- La Roche-Posay Effaclar Serum
Dit serum is geformuleerd met glycolzuur en helpt bij het verminderen van pigmentvlekken en egaliseert de teint. Het is geschikt voor mensen met een ongelijkmatige huidskleur en hyperpigmentatie. Naast glycolzuur bevat dit serum ook LHA (eveneens exfoliërend) en salicylzuur.

Hoe glycolzuur te gebruiken?

Glycolzuur hoef je in principe niet dagelijks te gebruiken. Bij overmatig gebruik kan het bijwerkingen geven zoals roodheid, irritatie en afschilfering. Je kunt een product met glycolzuur een paar keer per week gebruiken. Is je huid eenmaal gewend dan kun je het gebruik eventueel opschroeven.

Glycolzuur kan ook worden gecombineerd met retinol, een krachtig ingrediënt dat helpt bij het verminderen van rimpels en het stimuleren van de collageenproductie. Het combineren van glycolzuur en retinol kan synergetische voordelen bieden en de algehele huidtextuur en uitstraling van de huid verbeteren. Het is weliswaar belangrijk om te onthouden dat deze combinatie, glycolzuur en retinol, de huid gevoeliger kan maken voor zonlicht, dus het gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème wordt sterk aanbevolen.